Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες στη μάχη με τον κορωνοϊό – Δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις και πορείες

Πέτσας: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες στη μάχη με τον κορωνοϊό – Δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις και πορείες
Σε μια πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ως τις πιο κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες στη μάχη με τον κορωνοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος και με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, τόνισε ότι δεν επιτρέπονται πορείες και συγκεντρώσεις.
«Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας με τον κορωνοϊό και χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο μας.
Με τη βοήθεια της επιστήμης είμαστε κοντά στο εμβόλιο, το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες.
Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλίσουμε πίσω.
Η χώρα μας εξασφάλισε 25 εκατ. δόσεις και προχωρά στο σχεδιασμό εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.
Αύριο στις 14:00 στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων COVID19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προμηθευτεί μέσω κοινού μηχανισμού τα εμβόλια.
Θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις και πορεία

«Στις δύσκολες αυτές ώρες είναι αυτονόητο πως πρέπει να τιμήσουμε την αυριανή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου με έναν διαφορετικό τρόπο.
Όπως διαφορετικά γιορτάσαμε το Πάσχα και όπως διαφορετικά – χωρίς παρελάσεις – τιμήσαμε την 25η Μαρτίου και της 28η Οκτωβρίου. (…)
Συγκεντρώσεις και πορείες την ώρα που ισχύει γενικό lockdown δεν επιτρέπονται.
Θα έδιναν το λάθος μήνυμα και θα προκαλούσαν ρήγμα στην ομοψυχία που είναι απαραίτητη για να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να βγούμε από το lockdown όπως έχει προγραμματιστεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί τους πολίτες για απείθεια στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. (…)
Σε μία πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας.

Θα επιμείνει η πίεση στο σύστημα υγείας

«Κατ’ αρχάς να γνωρίζουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε δύο αντιφατικές εξελίξεις και πρέπει να τις κατανοούν οι πολίτες. Πρώτον, θα συνεχίσει να υπάρχει μία αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας.
Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι, δυστυχώς και οι θάνατοι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και αυτή την εβδομάδα.
Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τις συνέπειες των υψηλών κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων.
Αντίθετα θα ξεκινήσει η σταδιακή κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Άρα αυτό που κοιτάζουμε είναι να περιορίσουμε την κινητικότητα για να έχουμε πιο γρήγορη πτώση της καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων για να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και η πίεση από το σύστημα υγείας.
Αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι παρά μόνο τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.
Το σχέδιο μας προβλέπει lockdown μέχρι 30 Νοεμβρίου εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά τότε θα προχωρήσουμε στον αρχικό σχεδιασμό.
Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλουν κάποια καθυστέρηση στο άνοιγμα της οικονομίας τότε θα κινηθούμε με βάση το σχέδιο μας το οποίο θα λάβετε έγκαιρα υπόψιν», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Το πρόβλημα δεν είναι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον αλλά η κινητικότητα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των σχολείων.
«Όπως γνωρίζετε έχει ήδη ανασταλεί από σήμερα και για δύο εβδομάδες η διά ζώσης λειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα.
Είναι όμως απολύτως σαφές ότι η αναστολή δεν βασίστηκε στο επιδημιολογικό φορτίο των σχολικών μονάδων το οποίο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό.
Το πρόβλημα όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν είναι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον αλλά η έντονη κινητικότητα που προκαλείται από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο καθώς και από δασκάλους και διοικητικό προσωπικό.
Σε αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση βασίστηκε και σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων.
Είναι περισσότερα από 650.000 παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις των συνοδών τους.
Αιτία λοιπόν της απόφασης είναι η κινητικότητα μέρους του πληθυσμού και στόχος ο περιορισμός της.
Για τη διατήρηση της επαφής των παιδιών με την εκπαιδευτική διαδικασία άρχισαν από σήμερα το πρωί να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές του Δημοτικού.
Πρόκειται για μια δοκιμασμένη επιτυχημένη πρακτική που είχε υιοθετηθεί και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Από την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοέμβρη θα ξεκινήσει για τη βαθμίδα αυτή και η τηλεκπαίδευση.
Θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται από τις 02.00 έως τις 05.00 για τα Δημοτικά και από τις 02.00 έως τις 04.20 για τα Νηπιαγωγεία.
Σημειώνεται δε πως σήμερα Δευτέρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών, μπορούν να εργάζονται είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25% είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους είτε να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης