Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Γεμάτες όλες οι εντατικές στη Θεσσαλονίκη – Αγωνία μη γίνουμε Μπέργκαμο – Κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες

Τσίπρας: Γεμάτες όλες οι εντατικές στη Θεσσαλονίκη – Αγωνία μη γίνουμε Μπέργκαμο – Κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες
Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δραματική χαρακτήρισε την εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία να μη βρεθούμε με καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές που συνέβησαν την περασμένη άνοιξη στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, όπου επιλέγονταν οι ασθενείς που θα λάμβαναν ιατρική φροντίδα.
Κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης τόνισε πως, «Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρεια Ελλάδας συνολικά, είναι δραματική και κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες για αυτή την ολιγωρία, την αδράνεια, σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη
Ο φόβος που έχουμε - καθώς έχει κρασάρει ήδη το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτες όλες οι εντατικές -, ο φόβος και η αγωνία είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο, δηλαδή να μη βρεθούμε στη δύσκολη στιγμή όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στη ΜΕΘ» είπε ο κ.Τσίπρας μετά τις συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση και εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου».
«Τώρα που βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, η προσπάθεια είναι να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος πρότεινε την επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων, το άνοιγμα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ώστε να δέχεται κι αυτό περιστατικά, καθώς και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με υποδομές και έμψυχο δυναμικό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και θα καταλογιστούν και παρατήρησε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις στο Στρατό αλλά όχι στη δημόσια Υγεία», ενώ πρόσθεσε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήριζε "πεταμένα λεφτά" τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία νέων μονάδων ΜΕΘ».
Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικές συμπεριφορές και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες προδίκαζαν, διαμήνυαν σε όλους, τους έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα έχουμε γεωμετρική αύξηση των σοβαρών περιστατικών και θα επιβαρυνθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παρ’ όλα αυτά, μόλις μια βδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη σχεδόν αμέριμνα γιόρταζε τον πολιούχο, ενώ την 28η Οκτωβρίου με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες γινόταν λιτανεία παρουσία εκατοντάδων πιστών και της πολιτειακής ηγεσίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης που κατά τα άλλα είχε αναστείλει την παρουσία εκπροσώπων της στην δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης [υπήρχε] συνωστισμός πολιτών και η ευθύνη διαρκώς [επιρρίπτονταν] στον πολίτη.
Καμία ευθύνη στις αρχές.

Καμία πολιτική ευθύνη».

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική κατάσταση.
Και -καθώς έχει κρασάρει το σύστημα στην βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτες όλες οι εντατικές- ο φόβος και η αγωνία που έχουμε είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο.
Δηλαδή να μη βρεθούμε στη δύσκολη στιγμή εκείνη όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», επισήμανε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μίλησε για ευθύνες που θα καταλογιστούν λέγοντας: «Βεβαίως, οι κρίσιμες ευθύνες είναι γνωστές και θα καταλογιστούν. Εμείς είχαμε γίνει γραφικοί να φωνάζουμε ότι δεν τελείωσε ο κίνδυνος με την επιτυχία της πρώτης φάσης.
Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και ανήγγειλε 15.000 προσλήψεις στον στρατό, όχι στα νοσοκομεία. Κι όταν λέγαμε για ΜΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι είναι πεταμένα λεφτά. Υπάρχουν οι δηλώσεις. Τι κάνουμε τώρα όμως; Αυτό έχει σημασία. Διότι τώρα είναι η ώρα να σώσουμε οτιδήποτε μπορεί να σωθεί».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διατύπωσε μια σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη δημόσια υγεία, για την οποία είπε ότι βρίσκεται σε «οριακό σημείο».

Συγκεκριμένα για τις προτάσεις αυτές υπογράμμισε:

- Εμείς λέμε άμεση προτεραιότητα, εδώ στη Θεσσαλονίκη να ανοίξουν νέες κλίνες. Το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο: οφείλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να πάρει την απόφαση σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να ανοίξουν οι κλίνες και κλίνες εντατικής για να καλυφθούν περιστατικά.
-Να γίνει επίταξη των ιδιωτικών μονάδων.
Σε μια κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να είναι το κέρδος πάνω, στη λογική μας σε μια κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει ιδιώτης και Δημόσιο, όλοι πρέπει να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου, διότι, όπως είπε, «δεν είναι μόνο η επιλογή για την προστασία ανθρώπινης ζωής σε σχέση με τους συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό αλλά και σε σχέση με όλους τους άλλους που αντιμετωπίζουν χρόνια ή έκτακτα περιστατικά. Κι εδώ έχει γίνει αναστολή στο 80% των χειρουργείων όλων των υπόλοιπων περιπτώσεων. Οφείλουμε λοιπόν άμεσα να προχωρήσουμε στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και στην κάλυψη περιστατικών Covid-19 σε όποιες ιδιωτικές κλινικές κριθεί ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Προσωπικό των νοσοκοκομείων

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων, είπε πως «υπάρχει μια κούραση, μια απογοήτευση από όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήτανε στην πρώτη γραμμή, είναι στη πρώτη γραμμή» και συνέχισε: «Εδώ και οκτώ μήνες δίνουν τη μάχη. Κάποιοι τους χειροκροτούσαν και τώρα τους ξεχάσανε. Νομίζω ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι:

-Αυτή την στιγμή να πάρουμε αποφάσεις σε σχέση με την αναμόρφωση του μισθολογίου και για γιατρούς και για νοσηλευτές. Την ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Την προκήρυξη, εμείς είπαμε για τουλάχιστον 15.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Την επέκταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών του επικουρικού προσωπικού αλλά και όσων είναι με συμβάσεις του ΟΑΕΔ. Δεν μπορεί αυτή την ώρα να φεύγει ούτε ένας από το σύστημα υγείας. Πρέπει να έρχονται.
-Να δοθούν κίνητρα και μισθολογικά γιατί πολλές φορές υπάρχει πρόθεση να προσληφθούν γιατροί και δεν βρίσκονται ειδικότητες.
-Η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να παρθούν κρίσιμες και γενναίες αποφάσεις. Και τέλος το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, έπρεπε να είχε γίνει χθες, είναι σε σχέση με τα διαγνωστικά τεστ.
Είναι αδιανόητο να μην συνταγογραφούνται και να μην καλύπτονται δωρεάν.

Τα πανάκριβα τεστ

Τα διαγνωστικά τεστ μπορούν να προλάβουν καταστάσεις πριν επιδεινωθούν.
Ο πολίτης πρέπει να έχει την ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να δώσει 80 ευρώ -μια τετραμελής οικογένεια να δώσει πάνω από 300- να έχει δυνατότητα συνταγογράφησης από το Δημόσιο του διαγνωστικού τεστ.
Αυτονόητα πράγματα.
Έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και οκτώ μήνες.
Έστω και τώρα, έστω και στο και πέντε, πρέπει να γίνουν.
Στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού «δεν χωράνε ούτε πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε προπαγανδιστικά ψέματα και προπαγανδιστικές πολιτικές. Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή.
Οφείλουμε όλοι να βάλουμε πλάτη για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο απώλειας της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Μαρία Γιογκατζή και μέλη της διοίκησης από τα οποία ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί.
Στον προαύλιο χώρο συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στο νοσοκομείο.
Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ελένη Σιώτου είπε ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο, καθώς οι 25 κλίνες ΜΕΘ και 82 κλίνες Covid-19 έχουν ήδη γεμίσει.
Επίσης ότι μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου έχουν βρεθεί 71 θετικά κρούσματα.
Μέσα στο 2020 ζήτημα να έγιναν 2 ή 3 μόνιμες προσλήψεις και το νοσοκομείο ενισχύθηκε με περίπου 100 άτομα, που δεν είναι μόνιμο προσωπικό και μπορούν να προσφέρουν επικουρικές εργασίες, όπως προσέθεσε.
Η ίδια μίλησε για έλλειψη σχεδιασμού, τόνισε την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού (οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 500) και χαρακτήρισε «ανέκδοτο» τις υποσχέσεις για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Γιατροί άλλων ειδικοτήτων, εκτός Covid-19 είπαν ότι στις κλινικές τους γίνεται ήδη επιλογή ασθενών που θα χειρουργηθούν, επειδή υπάρχει η εντολή να γίνονται μόνο το 20% των χειρουργείων που εκτελούνταν πριν, ενώ αναρωτήθηκαν τι θα γίνουν οι ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.
Τόνισαν πως η επίταξη ιδιωτικών μονάδων νοσηλείας μπορεί να δώσει λύση σε αυτή τη φάση και η πρόεδρος του σωματείου είπε πως «βρισκόμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο πάμε όλοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης