Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου - Διεκόπη για αύριο 13/10 η διαδικασία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου - Διεκόπη για αύριο 13/10 η διαδικασία
Η Έδρα επανήλθε με νέα σύνθεση και εξετάζει το αίτημα Λαγού
(Συνεχές upd) Απορρίφθηκε το αίτημα του καταδικασμένου μέλους του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Γιάννη Λαγού, να εξαιρεθούν τα μέλη του δικαστηρίου.
Με τη νέα του σύνθεση, που έκρινε το αίτημα, το δικαστήριο μετά από διάσκεψη 3 περίπου ωρών απέρριψε το αίτημα.
Η πρόεδρος ανακοίνωσε πως απορρίπτεται η αίτηση του Ι. Λαγού, όπως είχε προτείνει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας.
Η πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων πως «ο Ιω. Λαγός υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο τξης αθωότητας του από ΜΜΕ, Πρόεδρο Δημοκρατίας και πολιτικούς. ΤΟ ΕΔΔΑ έχει κρίνει ότι οι δημόσιες δηλβωσεις αποτελούν παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.Πλην όμως αυτές οι δηλώσεις έγιναν εκτός δικαστηρίου.
Δεν προέκυψαν πράξεις ή παρελείψεις του δικαστηρίου που να μπορούν να δικαιοιολογήσουν μεροληψία».
Η συνεδρίαση διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο 13/10 στις 11 το πρωί με την παλαιά του σύνθεση.
Η εισαγγελέας θα ανακοινώσει την πρότασή της για τις ποινές των καταδικασθέντων.
Νωρίτερα σήμερα 12/10 ως απαράδεκτο είχε απορρίψει το αίτημα του Ιωάννη Λαγού η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.
Η εισαγγελέας τόνισε ότι «δεν προσβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά το αίτημα στηρίζεται σε βάση υπονοιών.
Να κριθεί αόριστη και απαράδεκτη γιατί ασκείται καταχρηστικά».
Στη συνέχεια ζήτησε τον λόγο η Πολιτική Αγωγή, ωστόσο το αίτημα απορρίθηκε από την Έδρα.
Τον λόγο έλαβε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος έκανε λόγο για παρέμβαση μετά την ανακοίνωση της απόφασης και όχι πριν.
«Ούτε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσουν αν είναι ένοχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν δικάζονται ιδέες και φρονήματα, μόνο πράξεις. Το δικαστήριο επηρεάστηκε από τον θεσμό που του επετέθη.
Πιστεύουμε ότι δεν επηρεάστηκε το δικαστήριο αλλά έχουμε την υπόνοια, αυτό λέει ο νόμος.
Υπηρξε επηρεασμός και παρεμβάσεις και καταστρατηγήθηκε η διάκριση των εξουσιών», ανέφερε.
Η Έδρα επανήλθε με νέα σύνθεση, καθώς έχει δεκτό το κώλυμα της Μαρίας Βετούλα - Σιμιτζή, η οποία είχε οριστεί ως Β' Επίκουρη Ανακρίτρια της Υπόθεσης.
«Έναν - έναν σας στέλνουμε σπίτι σας», ήταν η αντίδραση του Γιάννη Λαγού.

Δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό για ηγεσία και Ρουπακιά

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει καταδικαστεί για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή, γεγονός που ανοίγει των δρόμο για την επιβολή των βαρύτερων ποινών.
Ωστόσο, το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση της έδρας, έχει προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία.
Το δικαστήριο αποσύρθηκε για να αποφανθεί επί του αιτήματος, το οποίο κατέθεσε ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, o οποίος διορίστηκε από τον ευρωβουλευτή, αφού οι συνήγορου του Λαγού αρνήθηκαν να υποβάλλουν το αίτημα. 

Επίσης δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό για τον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία από πρόθεση του Γιώργου Φύσσα και τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ. 
Eλαφρυντικά αναγνωρίστηκαν για 14 κατηγορούμενους.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Μπούκουρας και Αλεξόπουλος και οι Δήμου, Σκάλκος λαμβάνουν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Στον Ν. Μίχο αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, ενώ ο Μ. Αρβανίτης λαμβάνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Στους νεαρούς κατηγορούμενους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννη, Ευγενικς, Μαρία, Παπαδόπουλο, Χατζηδάκη αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της.
Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.
Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.
Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα - εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό.
Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.
Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Εξαίρεση δικαστηρίου ζήτησε ο Λαγός - Πλεύρης: Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου

Αίτημα εξαίρεσης της έδρας, πλην της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα, υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.
Το αίτημα υπέβαλε ο συνήγορός του Κωνσταντίνος Πλεύρης.
«Ερχόμενος στην αίθουσα αυτή σχημάτισα την εντύπωση ότι μπήκα σε δικαστήριο της γαλλικής επανάστασης.
Ελπίζω να εγγυηθεί το δικαστήριό σας την σωματική μου ακεραιότητα», τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, υποστήριξε ότι «υπάρχει ένας επηρεασμός του δικαστηρίου σας.
Έχει γίνει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλα τα πολιτικά κόμματα, τις εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης.  
Αυτός ο επηρεασμός για μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακινδυνεύεται η αμεροληψία του δικαστηρίου σας γιατί τόσοι παράγοντες και διαδηλώσεις προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Ελπίζω να μην το έκαναν.
Αρκεί υπόνοια για να κάνουμε αίτηση εξαίρεσης», τόνισε.
Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ρώτησε τον νέο συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Λαγού, Κ. Πλεύρη, για ποιο χρονικό διάστημα αναφέρει ότι υπάρχουν υπόνοιες, όπως είπε, επηρεασμού των δικαστών.
Κ. Πλεύρης: Μετά την ανακοίνωση της απόφασης
Μ. Λεπενιώτη: Επηρεάστηκε το δικαστήριο αφότου ανακοίνωσε απόφαση
Κ. Πλεύρης: Υπήρξαν μεταγενέστερες πιέσεις.
Νωρίτερα, ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.
«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν.
Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου.
Image
Παπαδάκης (συνήγορος Αιγύπτιων αλιεργατών): Προσχηματική η αίτηση Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου επεφύλαξε μια ακόμα συντριπτική ήττα στους κατάδικους ναζιστές, καθώς απέρριψε τα περισσότερα αιτήματά τους για αναγνώριση ελαφρυντικών, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά σε 14 μόνο από τους 57 καταδικασθέντες και απορρίπτοντας για όλους τα ελαφρυντικά της μη τέλεσης εγκληματικών πράξεων, της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας και της μη εύλογης διαρκείας της δίκης».
Αναφερόμενο στην αίτηση απόρριψης του δικαστηρίου που κατέθεσε, μέσω του δικηγόρου του, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι «σήμερα, μια ιστορική μέρα, που γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ο ναζιστής Γιάννης Λαγός με τον επίσης ναζιστή, δάσκαλο δικηγόρο του Κωνσταντίνο Πλεύρη, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου αναφέροντας ότι το δικαστήριο υπέκυψε σε πολιτικές παρεμβάσεις. Πέρα από το ψεύδος της, είναι μια αίτηση απαράδεκτη καταχρηστική και αόριστη νομικά».
Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την βεβαιότητα και την αισιοδοξία ότι η αίτηση θα απορριφθεί «γιατί πρώτα από όλα, οι ίδιοι οι συνήγοροι ήταν εκείνοι που μέχρι την έκδοση της απόφασης με τις αγορεύσεις τους έπλεκαν το εγκώμιο κάθε μέρα του δικαστηρίου για την πολύχρονη διαδικασία, ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο εκείνοι θα επηρεάσουν τη συνείδηση του για να πετύχουν ευνοϊκή απόφαση. Περιμένουμε συνεπώς την απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση εξαίρεσης, αισιοδοξώντας ότι θα απορριφθεί».
Στην αίτηση εξαίρεσης ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται η εισαγγελέας της έδρας, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, «αναδεικνύει ότι η αίτηση εξαίρεσης γίνεται μόνο και μόνο γιατί δεν τους αρέσει η απόφαση που βγήκε.
Ενώ, αντίθετα, η στάση της εισαγγελέως, παρά τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, τους είναι αρεστή γιατί ζήτησε να αθωωθούν.
Και αυτό και μόνο αρκεί για να αποκαλύψει τον προσχηματικό λόγο της εξαίρεσης που ζητούν».

Ένταση έξω από το Εφετείο και προσαγωγές υποστηρικτών του Γιάννη Λαγού


Στο Εφετείο έφτασε νωρίτερα ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Έξω από το εφετείο επικράτησε ένταση, με την αστυνομία να προχωρά σε προσαγωγές 12 υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής και του Γιάννη Λαγού, οι οποίοι επιχείρησαν να πλησιάσουν τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης.
Νωρίτερα, στο Εφετείο έφτασε η Μάγδα Φύσσα, την οποία οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

N. Μιχαλολιάκος: Αρρωστημένη ονειροφαντασία

«Εμείς οι Χρυσαυγίτες για όλες τις πληρωμένες γραφίδες αυτού του τόπου, ο οποίος έχει καταντήσει το τελευταίο σοβιέτ της Ευρώπης και δυναστεύεται κυριολεκτικά από τα ορφανά του Μαρξ και του Τρότσκι, είμαστε το απόλυτο κακό της πολιτείας», αναφέρει σε άρθρο του ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
«Μιας πολιτείας σαπισμένης, βαθειά διεφθαρμένης και με έναν λαό δυστυχώς άβουλο όπως τον έχουν καταντήσει να υποφέρει την σκληρή του μοίρα χωρίς να αντιδρά.
Πέρα από την “Eλλάδα” την ψεύτικη, το ψευτορωμαίικο, μακριά από τα γαλανόλευκα ράκη που παριστάνουν τους πατριώτες, αναζητούμε την αληθινή ΕΛΛΑΔΑ, την Πατρίδα των ονείρων μας! Και η αναζήτηση αυτή μοιραία πρέπει να γίνει όχι μόνο μέσα στο σήμερα, αλλά και στον ιστορικό χρόνο.
Προσπαθώντας λοιπόν να ψηλαφίσουμε την Πατρίδα των ονείρων μας ας στοχαστούμε επάνω σε ένα επίγραμμα της Παλατινής Ανθολογίας.
Η Παλατινή Ανθολογία είναι μια συλλογή Ελληνικών (αρχαίων και βυζαντινών) επιγραμμάτων μιας χρονικής περιόδου 1.300 ετών, αρχής γενομένης από τον 7ο αιώνα π.Χ. και μέχρι το 600 μ.Χ.
Η Παλατινή Ανθολογία ανευρέθη σε ένα χειρόγραφο του 1606 μ.Χ. και θεωρείται ότι συνετάχθη τον 10ον αιώνα.
Ανάμεσα στα επιγράμματα αυτά λοιπόν και αυτό ενός Έλληνα στοχαστή, του Παλλάδα, ο οποίος γεννήθηκε στην Χαλκίδα και έζησε στην Αλεξάνδρεια.
Μιλώντας τότε λοιπόν ο Παλλάδας για τον Ελληνισμό που τέλειωνε και που μέσα από τις στάχτες του ξαναγεννήθηκε σαν φοίνικας ο Ελληνισμός της χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας της Πόλεως των Κωνσταντίνων είχε γράψει:
“Άρα μη θανόντες τώ δοκείν ζώμεν μόνον, Έλληνες άνδρες, συμφορά πεπτωκότες όνειρον εικάζοντες είναι τόν βίον; ή ζώμεν ημείς, του βίου τεθνηκότος;” – ΠΑΛΛΑΔΑΣ
Αναρωτιέται, λοιπόν, ο Παλλάδας, όπως διαβάσατε στο επίγραμμά του, εάν ενώ έχουμε πεθάνει, ζούμε μόνον στην φαντασία μας, εμείς οι Έλληνες, που έχουμε πέσει σε συμφορά και νομίζουμε ότι η ζωή είναι ένα όνειρο ή μήπως ζούμε και έχει πεθάνει η ζωή;
Και το δίλημμα αυτό του στοχαστή Παλλάδα επίκαιρο και στις ημέρες μας στις θλιβερές ημέρες του ψευτορωμαίικου, δίλημμα για το εάν ζούμε μόνον στην φαντασία μας και όλα γύρω μας είναι ένα όνειρο.
Ναι, ίσως να ζούμε σε ένα όνειρο … Όμως αυτό που αυτοί λένε όνειρο, για εμάς είναι μία σκληρή πραγματικότητα, που την ζήσαμε και την ζούμε μέσα στον Αγώνα, ακόμη και μέσα στα κελιά των φυλακών. Και κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα, ανεμίζοντας τις Σημαίες μας ψηλά στον αγέρα, εμείς οι “καταραμένοι” για αυτήν την άθλια πολιτεία, Χρυσαυγίτες, και η Πατρίδα των ονείρων μας είναι το μόνο αληθινό Αύριο αυτής της χώρας.
Γιατί μόνο τότε θα υπάρχει Ελλάδα και δεν θα ζούμε μέσα σε μια αρρωστημένη ονειροφαντασία», καταλήγει.

Κλειστή η κάθοδος της Αλεξάνδρας λόγω συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο

Κλειστό είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, το ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας από το ύψος της λεωφόρου Κηφισίας λόγω της συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο Αθηνών.
Όπως διευκρινίζει η Τροχαία θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με τις συνθήκες στην περιοχή.

Η ανακοίνωση των ποινών

Η απόφαση επί των ποινών πιθανότατα θα ληφθεί την Τρίτη (13/10)  οπότε είναι πιθανό να εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση.
Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή.
Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση , εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδικασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψη του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης