Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 12/10 οι αποφάσεις του Δικαστηρίου για την επιβολή ποινών έως 10 χρόνια στη Χρυσή Αυγή - Για πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο Μιχαλολιάκος

Στις 12/10 οι αποφάσεις του Δικαστηρίου για την επιβολή ποινών έως 10 χρόνια στη Χρυσή Αυγή - Για πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο Μιχαλολιάκος
Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να προχωρήσει σε συλλήψεις των κατηγορουμένων, των οποίων οι ποινές δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα
(upd 10) Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα (9/10) οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που ζητούν οι εντολείς τους.
Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του.
Τη Δευτέρα θα διασκεφθεί προκειμένου να ανακοινωθεί η απόφασή του επί των σχετικών αιτημάτων των κατηγορουμένων.

Το χρονικό των εξελίξεων 9/10

Στην τελική ευθεία για την απόφαση επί των ποινών στους κατηγορούμενους βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής με πιθανό σενάριο να επιβληθούν έως 10 χρόνια κάθειρξη στα βασικά μέλη της ηγεσίας του κόμματος.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που αιτούνται να τους αναγνωριστούν οι κατηγορούμενοι.
Η διαδικασία σήμερα, που ξεκίνησε με την απρόσμενη τοποθέτηση-απάντηση της Εισαγγελέως στις σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης για την εισήγηση της επί των ελαφρυντικών, θα αναλωθεί τις πρώτες ώρες με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά.
Η διαδικασία δευτερολογιών ξεκίνησε χθες , μετά την τοποθέτηση της Εισαγγελέως που ζήτησε μόνο μία ελαφρυντική περίσταση για συγκεκριμένη κατηγορία κατηγορουμένων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων της υπεράσπισης.
Η τοποθέτηση της Εισαγγελέως, που φαίνεται να προκαλεί πολλά σχόλια στο νομικό κόσμο με πρώτους του συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής που την χαρακτηρίζουν νομικά εσφαλμένη, φαίνεται να αναγκάζει την υπεράσπιση να τοποθετηθεί με πιο οργανωμένη νομική τεκμηρίωση των αιτημάτων της, καθώς οι πρώτες τοποθετήσεις που έγιναν, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, περιείχαν πιο διευρυμένες αιτιολογίες για τα ελαφρυντικά, όπως η αγάπη στα ζώα, ο γάμος με την ίδια γυναίκα, η χριστιανική πίστη, ο εθελοντισμός κ.α.
Έτσι, παρά τις 11 ώρες που διήρκησαν οι αγορεύσεις μετά την ανακοίνωση της επί της ενοχής απόφασης, πλέον -μετά τη θέση της κ. Αδαμαντίας Οικονόμου- οι εκπρόσωποι των κατηγορουμένων φαίνεται να επιθυμούν να δώσουν μία αυστηρά "πιο νομική" μάχη, επικαλούμενοι νομολογία, αποφάσεις κ.α. Σήμερα αναμένεται η ολοκλήρωση των αγορεύσεων με την τοποθέτηση των πλέον των 20 συνηγόρων, μεταξύ αυτών και εκείνοι πρώην βουλευτών και της διευθυντικής ομάδας, που υπολείπονται από τον κατάλογο των 57 κριθέντων ενόχων εκ των οποίων οι 50 είναι για εγκληματική οργάνωση. (σσ Οι 7 για διεύθυνση και οι υπόλοιποι για ένταξη).

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να προχωρήσει σε συλλήψεις των κατηγορουμένων, των οποίων οι ποινές δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ στον Κορυδαλλό διαμορφώνονται ειδικά κελιά.
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, παραμένει στην οικία του, έξω από την οποία υπάρχει διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες 8/10 την απόρριψη των αιτημάτων για την αναγνώριση ελαφρυντικών στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής ομάδας, ζήτησε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου από το Τριμελές Εφετείο.
Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Με την εισαγγελική πρόταση ανοίγει ο δρόμος για τη φυλάκισή τους, με το ζήτημα των αναστολών να είναι κρίσιμο.
Η Εισαγγελέας άλλαξε την αρχική της πρόταση και ζήτησε τελικά να δοθεί ελαφρυντικό σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται με άλλα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.
Το δικαστήριο επανήλθε μετά τη διακοπή και πριν λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι, η εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε στους τρεις πρώην βουλευτές και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.
Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.
Πριν τη διακοπή είχε αναφέρει τα εξής: «Τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω με την απόφαση του δικαστηρίου σας;
Κρίνατε ότι οι κατηγορούμενοι συνέστησαν μια ένωση προσώπων που αποσκοπούσε στην τέλεση ανθρωποκτονιών με σκοπό να πλήξει το δημοκρατικό πολίτευμα.
Συνεπώς προτείνω να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα αιτήματα για ελαφρυντικά», τόνισε η εισαγγελέας.
Σύμφωνα με το 187 του παλαιού Π.Κ., παράγραφος 6, "η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση".
Το ελαφρυντικό αναγνωρίζεται σε όσους έχουν καταδικαστεί μόνο για ένταξη και όχι για άλλη πράξη που σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση.
Τα εγκληματα αυτά ειναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.
Στο δικαστήριο βρίσκονται 9 κατηγορούμενοι.

Εισαγγελέας: Παραμένω πιστή στην πρόταση για αθώωση - Κρίνω με βάση τη δικαστική απόφαση

Το γεγονός ότι η δική της πρόταση εξακολουθεί να είναι απαλλακτική, ξεκαθάρισε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεσμεύεται από την απόφαση του δικαστηρίου και με βάση αυτή κρίνει τα αιτήματα για ελαφρυντικά.
Με την έναρξη η εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε τον λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την χθεσινή σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επι των ελαφρυντικών.
«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου επί της ενοχής ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης.
Για να μην υπάρχουν σκιές.
Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.
Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσης του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή.
Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», τόνισε.
 
Λαγός: Τη Δευτέρα 12/10 θα είμαι στο δικασττήριο

Στο Εφετείο θα παραστεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου ο Γιάννης Λαγός, όπως υποστηρίζει στην περίπτωση που το τεστ κορωνοϊού στο οποίο υπεβλήθη βγει αρνητικό.
«Εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορωνοϊού που έκανα, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα είμαι στο δικαστήριο.
Έχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν ΟΛΑ. Γκρεμίζοντας την χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!».

Προς άρση της ασυλίας του από την Ευρωβουλή εντός του Οκτωβρίου

Την άρση της ασυλίας του, καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού, θα εξετάσει εντός του Οκτωβρίου (2020), η ευρωβουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε σήμερα (9/10/2020) τα απαραίτητα έγγραφα από τις ελληνικές αρχές για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.
Επόμενο βήμα σύμφωνα με πηγές της Ευρωβουλής είναι να ψηφιστεί η άρση της ασυλίας του εν λόγω ευρωβουλευτή στην επόμενη ολομέλεια, στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Να σημειωθεί ότι θα ακολουθηθεί μια διαδικασία παρόμοια με αυτή του κατ'επείγοντος δεδομένου ότι υπάρχουν άλλες εκκρεμείς υποθέσεις στην αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής.
Άλλωστε, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φανεί ότι λόγω γραφειοκρατίας υπάρχει καθυστέρηση στο θέμα.

Χρυσόγονος: Ο Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής ακόμη και αν φυλακιστεί

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος τοποθετήθηκε σχετικά με την τύχη του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού.
Ο κ. Χρυσόγονος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τόνισε πως ο Γιάννης Λαγός, ακόμη και στην περίπτωση που φυλακιστεί, μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής και να απολαμβάνει όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή, θα μισθοδοτείται δηλαδή κανονικά.
«Για την έκπτωση από το αξίωμα χρειάζεται αμετάκλητη καταδίκη» εξηγεί ο καθηγητής.
Παράλληλα, ο καθηγητής συμπλήρωσε πως «θα γίνει άρση ασυλίας αλλά για την έκπτωση από το αξίωμα θα πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη».
Ο κ. Χρυσόγονος διευκρίνισε πως, ακόμη και αν ο καταδικασθείς στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, συλληφθεί και φυλακιστεί, θα εξακολουθεί να έχει θεωρητικά το αξίωμά του στην Ευρωβουλή, καθώς στην πράξη δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Επιστολή Weber προς Sassoli για λήψη μέτρων σχετικά με τον Γιάννη Λαγό

Eπιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Sassoli, έστειλε ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κοινοβούλιο, Weber, διαμαρτυρόμενος για την «απαράδεκτη συμπεριφορά του Ιωάννη Λαγού προς την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μέλος της ομάδας του ΕΛΚ, στη διάρκεια ανταλλαγής email για τη δίκη της Χρυσής Αυγής».
Στην επιστολή του, ο κ.Weber ανέφερε μεταξύ άλλων πως:
«θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μη συνδεδεμένου μέλους, του κ. Ιωάννη Λαγού, προς το μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020, για τη δίκη του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ο κ. Λάγος απευθύνθηκε δημόσια στην κα Ασημακοπούλου με προσβλητικά σχόλια που βασίζονταν στον ισχυρισμό της συμμετοχής της σε αυτό που ο κ. Λάγος καθόρισε σαν μια πολιτική «συνωμοσία εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής».
Και συνέχισε ο Weber : «Επιπλέον, στην ομιλία του στην ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020, ο κ. Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει την Ομάδα του ΕΛΚ, ισχυριζόμενος πως κοροϊδεύει τη δημοκρατία και αποκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά «πολιτικό απόβρασμα» για το ρόλο που έπαιξε ώστε να βρεθεί το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτές οι παρατηρήσεις υπερέβησαν τα όρια του υπεύθυνου πολιτικού λόγου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Επιπλέον, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ακατάλληλη, στο φως της απόφασης που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα».
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ανέκαθεν αποφασισμένο να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τη δημοκρατία ενάντια στον φασισμό και αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες μας. Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 175 του Κανονισμού μας, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά» κατέληξε ο Weber.


Τι προβλέπεται για τις ποινές

Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.
Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.
Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Συνολικά η απόφαση του δικαστηρίου είναι η ακόλουθη:

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.
Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα από πρόθεση τον Γιώργο  Ρουπακιά.
Ο Ρουπακιάς, ο οποίος δεν παρέστη στο Εφετείο, κρίθηκε επίσης ένοχος για παράνομη οπλοκατοχή , οπλοφορία και οπλοχρησία.
Ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με εξαίρεση τους Σταύρο Σαντοριναίο και Γιώργο - Χρήστο Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών.
Το Τριμελές Εφετείο έκρινε επίσης ενόχους και τους πέντε κατηγορούμενους για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, όσον αφορά την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών.
Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ το δικαστήριο ανέφερε ότι η κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετατρέπεται σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Ένοχοι κρίθηκαν οι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης.
Nα σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν παρέστησαν στο δικαστήριο.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης