Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βορίδης (υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης): Άμεσα οι προκαταβολές σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον Ιανό

Βορίδης (υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης): Άμεσα οι προκαταβολές σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον Ιανό
Περίπου 350.000 στρέμματα έχουν υποστεί ζημιές και περίπου 230.000 έχουν υποστεί ολική καταστροφή είπε ο κ.Βορίδης
Τη θέση ότι άμεσα θα γίνουν οι προκαταβολές στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία Ιανός διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Βορίδης είπε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο Γενικό Λογιστήριο να δοθούν χρήματα στον ΕΛΓΑ για να τα χρησιμοποιήσει άμεσα για τις αποζημιώσεις.
«Έχουμε περίπου 300-350.000 στρέμματα που έχουν υποστεί ζημιές και περίπου 230.000 έχουν υποστεί ολική καταστροφή.
Τα υπόλοιπα είναι κατεστραμμένα κατά περίπου 50%.
Οι καταστροφές εμφανίζονται κυρίως στο βαμβάκι και το καλαμπόκι.
Είναι πολύ άτυχοι σε αυτό γιατί η  βαμβακοπαραγωγή έδειχνε ότι θα πάει καλά και σε ποιότητα και ποσότητα και θα ήταν μια πολύ καλή χρονιά.
Έχουμε επίσης καταστροφή ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων που πρέπει να αποκατασταθεί, ζημιές σε μηχανήματα και κάποιες εγκαταστάσεις υποστήριξης, αλλά και καταστροφές στο αρδευτικό δίκτυο» είπε ο κ.Βορίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των πληγέντων.
«Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να δώσουμε άμεσα προκαταβολή έναντι στη συνολική αποζημίωση, η οποία θα βγει μέσα από τη διαδικασία του ΕΛΓΑ.
Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και εγώ θέλω να την επιταχύνω έτσι ώστε να λάβουν έναντι του ποσού μέχρι να βγουν οι αποζημιώσεις.
Η προσπάθεια που κάνουμε είναι αυτό να γίνει άμεσα και εννοώ μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η παράδοση στη χώρα μας είναι ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έρχονται μετά από ένα χρόνο.
Αυτά γίνεται χάρη στη δυνατότητα που έδωσε ο πρωθυπουργός και υλοποιείται από το γενικό λογιστήριο και τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη, η εντολή και κατεύθυνση να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με χρήματα για να τα χρησιμοποιήσει ώστε να αποζημιώσει άμεσα» είπε ο κ.Βορίδης.
Όσον αφορά τα αρδευτικά έργα που ζητούν οι πολίτες της περιοχής, ο κ.Βορίδης τόνισε ότι «έχουμε εκπονήσει ήδη αρδευτικό σχέδιο και θα βάλουμε προτεραιότητα τις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης