Πολιτική

Ανδρουλάκης: Πρόταση για περικοπή της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία

Ανδρουλάκης: Πρόταση για περικοπή της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία
Πρόταση για περικοπή της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία από τον Νίκο Ανδρουλάκη
Την περικοπή της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία προώθησε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, στη γνωμοδοτική του έκθεση για τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ του οικονομικού έτους 2021 ως εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ενώ τάχθηκε υπέρ της αύξησης της χρηματοδότησης των Δυτικών Βαλκανίων, «παρά τα ζητήματα που υπάρχουν», στην περίπτωση της Τουρκίας πρότεινε την περικοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου αλλά και της συμπεριφοράς της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιορίζουμε αυστηρά την όποια βοήθεια μόνο σε μη κρατικούς παράγοντες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και στα μέλη της κοινωνίας των πολιτών που ασπάζονται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, σταματώντας τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, όπως η αγορά σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής».
Την ίδια λογική ακολουθούμε, πρόσθεσε, και στην ανατολική γειτονία, που αφορά τόσο τη Λευκορωσία όσο και το Αζερμπαϊτζάν.
«Καμία χρηματοδοτική ενίσχυση σε κρατικούς φορείς, μόνο σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και στην Κοινωνία των πολιτών για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση της UNRWA, τον προϋπολογισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων λόγω του κορωνοϊού.
Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής, από κοινού με όλους τους σκιώδεις εισηγητές και την Επιτροπή Ανάπτυξης αποφάσισαν να αλλάξουν τη δομή του προϋπολογισμού, ώστε να διατηρήσουν τον έλεγχο και όπως είπε να «μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε πως θα αξιοποιούνται τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογουμένου».
Μετά την υποβολή των εν λόγω προτάσεων θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τους σκιώδεις εισηγητές ώστε στα μέσα Οκτωβρίου να πάει η έκθεση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού και να ενσωματωθεί στην εκεί έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης