Τελευταία Νέα
Πολιτική

To φιλελεύθερο κέντρο καθορίζει την τύχη της Ελλάδος – Η ΝΔ περισσότερο ΠΑΣΟΚ…. παρά Δεξιά

To φιλελεύθερο κέντρο καθορίζει την τύχη της Ελλάδος –  Η ΝΔ περισσότερο ΠΑΣΟΚ…. παρά Δεξιά
Στην πράξη το κέντρο εκμαυλίζει τάσεις και συμπεριφορές που αποκλίνουν από τους βασικούς κώδικες αρχών και αξιών της κοινωνίας
Ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Το φιλελεύθερο κέντρο, η νέα ΝΔ έχει απομακρυνθεί από τις ρίζες της παραδοσιακής Δεξιάς και έχει μεταμορφωθεί σε ένα κόμμα περισσότερο κεντρώας κατεύθυνσης με βάση τον φιλελευθερισμό.
Μέσα στους κόλπους της παρείσφρησαν πολλά στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ, οι παραδοσιακοί δεξιοί είναι περιθωριοποιημένοι, βρίσκονται στους κόλπους της ΝΔ ελλείψει ιδεολογικού φορέα που να τους εκφράζει.
Η Χρυσή Αυγή είχε την ευκαιρία και απέτυχε να καλύψει το ιδεολογικό κενό στις παρυφές της εθνικιστικής ακροδεξιάς που βρίσκεται ενώ ο διαμελισμός της μάλλον δίνει προβάδισμα στον Ηλία Κασιδιάρη και τον νέο κομματικό του φορέα.
Παρ΄ όλα αυτά μέρος των δεξιών είτε έχουν αποχωρήσει από την ΝΔ, είτε βρίσκονται στην ΝΔ χωρίς να αισθάνονται ότι τους εκφράζει.
Η παραδοσιακή ΝΔ άλλαξε προφανώς καθώς η στροφή προς το φιλελεύθερο κέντρο επέτρεψε να αποδεχθεί τάσεις και συμπεριφορές που ήταν προϊόν της αριστερής ιδεολογίας.
Η ΝΔ έχει πλέον ομοφυλόφιλους ως στελέχη και αυτό αποτελεί μέρος της νέας κανονικότητας.
Η Αριστερά μας έχει συνηθίσει στον πολυπολιτισμικό, στην αποδοχή παρακμιακών τάσεων που οδηγούν σε κατάπτωση των αξιών.
Όμως και το φιλελεύθερο κέντρο της ΝΔ αποδέχεται αυτές τις νέες τάσεις, το πολιτικό κέντρο απομακρύνεται από τα άκρα και μειώνει τις ιδεολογικές αποστάσεις μεταξύ των κομματικών φορέων στην Ελλάδα.
Με όρους αριθμητικούς χωρίς καμία αμφιβολία αυτό έχει αποδώσει, το φιλελεύθερο κέντρο έχει μεγάλη λαϊκή αποδοχή και σε αυτή την συγκυρία είναι ο πολιτικός νικητής απέναντι σε μια zombie και τοξική αριστερά, ανύπαρκτη ακροδεξιά.
ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ απλά είναι ξεχασμένα απομεινάρια του πολιτικού χθες.
Άρα το φιλελεύθερο κέντρο είναι η κυρίαρχη τάση στην Ελλάδα και πάνω σε αυτή χτίζει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έχει ενδιαφέρον να τονιστεί ότι παραδοσιακά εδώ και 10ετίες οι πολιτικοί αναλυτές έλεγαν όταν κυριαρχούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ… ότι όποιος προσελκύσει το κέντρο θα κερδίσει και την εξουσία.
Η ΝΔ είναι περισσότερο φιλελεύθερο κέντρο παρά παραδοσιακή Δεξιά, ούτε λόγος για λαϊκή Δεξιά ή ακροδεξιά.
Η συνταγή που ακολουθεί ο Μητσοτάκης δηλαδή την στροφή στο φιλελεύθερο κέντρο με προοπτική αυτή να καταστεί η κυρίαρχη ιδεολογία της ΝΔ είναι η σωστή ιδεολογικά κατεύθυνση, όμως έχει ένα μειονέκτημα.
Θα αφήσει χώρο και προς τα Αριστερά, έτσι εξηγείται γιατί ενώ η κοινωνία δείχνει απέχθεια στην τοξικότητα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ποσοστά της τάξης του 22% με 24%.
Επίσης η ακροδεξιά αποκτάει ξανά χώρο και ενδέχεται να ενισχυθεί το κόμμα οι Έλληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη άλλοτε βασικού στελέχους της Χρυσής Αυγής.
Η μετεξέλιξη της ΝΔ σε φιλελεύθερο κέντρο θα επιτρέψει στην Αριστερά να διατηρήσει τον ζωτικό της χώρο και στην ακροδεξιά ή εθνικιστική δεξιά να επιχειρεί να επανακάμψει.

Αυτή είναι η ιδεολογική επιλογή του μέλλοντος;

Στην αντίληψη της κοινωνίας ο κεντρώος είναι ο πιο μετριοπαθής, αυτός που δεν ασπάζεται ακραίες θέσεις, είναι αυτός που έχει την πιο ρεαλιστική αντίληψη των πραγμάτων.
Και ενώ αυτή η ανάλυση για το ιδεολογικό κέντρο είναι αληθινή, στην πράξη το κέντρο εκμαυλίζει τάσεις και συμπεριφορές που αποκλίνουν από τους βασικούς κώδικες αρχών και αξιών της κοινωνίας.
Ελκύει τα ετερόκλητα, για την ώρα αποδίδει αλλά όχι για μακρό χρονικό διάστημα.
Οι κοινωνίες αλλάζουν, οι τάσεις αλλάζουν, αυτό που χθες θεωρείτο απαράδεκτο, σήμερα είναι η νέα κανονικότητα.
Το κέντρο λοιπόν ενώ έχει με το μέρος του την λογική δεν αντιπροσωπεύει πάντα τις βέλτιστες τάσεις της κοινωνίας.
Για την ώρα η κοινωνία είναι με την ΝΔ γιατί από την μια έχει μια δηλητηριασμένη και παθογενή Αριστερά και από την άλλη η εθνικιστική δεξιά δοκιμάστηκε και απέτυχε.
Εάν διαμορφωθούν εν καιρώ νέες τάσεις και πολιτικά ρεύματα στην κοινωνία η πρωτοκαθεδρία του ιδεολογικού κέντρου θα αρχίζει να ροκανίζεται…
Το ροκάνισμα δεν φαίνεται στην αρχή, είναι ορατό όταν έχει εξελιχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης