Τελευταία Νέα
Πολιτική

H κυβέρνηση μπαίνει σε κύκλο φθοράς – Οικονομία, πανδημία και η διπλωματία της ανοχής θα άρουν την εμπιστοσύνη του λαού

H κυβέρνηση μπαίνει σε κύκλο φθοράς – Οικονομία, πανδημία και η διπλωματία της ανοχής θα άρουν την εμπιστοσύνη του λαού
Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι το ελληνοτουρκικό μέτωπο, η πανδημία του κορωνοιού που εξαπλώνεται καθώς και το μεγάλο μέτωπο της οικονομικής κρίσης που έχει «χτυπήσει» την ελληνική οικονομία
H ελληνική κυβέρνηση μπαίνει σε έναν κύκλο φθοράς καθώς ταλανίζεται διαρκώς από ανοικτά μέτωπα τα οποία αδυνατεί να φέρει σε αίσιο πέρας.
Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι το ελληνοτουρκικό μέτωπο, η πανδημία του κορωνοιού που εξαπλώνεται καθώς και το μεγάλο μέτωπο της οικονομικής κρίσης που έχει «χτυπήσει» την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO υπάρχει έντονη ανησυχία στους πολίτες για τα μέτωπα της οικονομίας και της πανδημίας ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν καθησύχασαν αλλά ούτε προκάλεσαν εμπιστοσύνη στον κόσμο.
Βάσει των απαντήσεών τους στην ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένοι, ή όχι από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, με το «όχι» να προηγείται με 38%, έναντι 36% του «ναι.
Στο μέτωπο του κορωνοϊού και την αντιμετώπισή του από την Κυβέρνηση, παρατηρείται μια μεγάλη πτώση στην εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων σε σχέση με τον Μάιο, καθώς το 84% που δήλωνε τότε ικανοποιημένο από τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, έγινε 61% στη… φρέσκια δημοσκόπηση.
Ασφαλώς, μεγάλο μέρος της άρσης της εμπιστοσύνης του κόσμου είναι οι παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ για τις μάσκες που αμαύρωσε την έναρξη της σχολικής χρονιάς και γέμισε απαισιοδοξία τους γονείς των μαθητών.
Η δημοσκόπηση, μάλιστα, δείχνει και άλλη μία πλευρά: Για το ζήτημα της μάσκας στους μαθητές στα σχολεία, το 59% κρίνει το μέτρο αναγκαίο, ενώ το 33% το κρίνει υπερβολικό.

Ελληνοτουρκικό μέτωπο


Στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπει σε έναν διάλογο με την Τουρκία με εγγυήτρια δύναμη την Γερμανία.
Ωστόσο, οι προκλήσεις των Τούρκων αξιωματούχων δίνουν και παίρνουν και όλα δείχνουν ότι η στάση της είναι προσχηματική.
Θέλει να περάσει τον κάβο των κυρώσεων που θα αποφασιστούν στις 24-25 Σεπτεμβρίου στην Σύνοδο Κορυφής και ακολούθως να ανοίξει αρκετά την ατζέντα των διεκδικήσεων με μόνο στόχο να κερδίσει τον έλεγχο της ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Η ελληνική διπλωματική στρατηγική είναι να κερδίσει χρόνο και να αποδείξει ότι η Τουρκία δεν έχει προθέσεις διαλόγου την στιγμή που θα έπρεπε να επιβάλει σκληρές κυρώσεις με την επίκληση βέτο σε άλλες αποφάσεις της Συνόδου, όπως π.χ για τις κυρώσεις στην Λευκορωσία.
Αυτό θα πράξει η Κύπρος στην ΑΟΖ της οποίας έχουν εισέλθει επανειλημμένα τουρκικά τρυπάνια.

Οικονομία σε τροχιά νέας ύφεσης


Στο μέτωπο της οικονομίας, η κυβέρνηση αποφάσισε μία εμπροσθοβαρή πολιτική υπέρ της απασχόλησης με το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων και μείωσης των φόρων και των εισφορών, ωστόσο, η εικόνα θολώνει από το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.
Ήδη οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν υποχρεωθεί, σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα, να θέσουν το 40% των εργαζόμενών τους σε εξ αποστάσεως εργασία ή τηλεργασία.
Αυτό, για όσες επιχειρήσεις χρειάζονται την αυτοπρόσωπη παρουσία του εργαζόμενου είναι ουσιαστικά μείωση του 40% της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης, πράγμα επιβαρυντικό την στιγμή που έχει υποστεί ένα μεγάλο lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας και το καθολικό κλείσιμο της αγοράς.
Εκτός, αυτού ένα νέο κλείσιμο της αγοράς ακόμα και αν είναι μικρότερο σε χρονική διάρκεια, θα αποβεί μοιραίο και για τα άλλα μακροοικονομικά μεγέθη όπως η ύφεση και κυρίως η ανεργία η οποία ενδεχομένως να εκτιναχθεί.
Αυτό, όμως, που πραγματικά θα φθείρει την κυβέρνηση είναι η εικόνα που θα δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της χώρας και τις ΜΕΘ στις οποίες θα νοσηλεύεται κάποιος με αριθμό προτεραιότητας και αυστηρά πρωτόκολλα.
Το «μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα» είναι αυτό που κυριαρχεί στο Μαξίμου και στα υπουργικά στελέχη τα οποία τα μεν είναι υπέρ του lockdown (Κικίλιας, Πέτσας κ.α) και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που δεν θέλουν επουδενί να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης