Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα προβλήματα της τουρκικής λίρας υποχρέωσαν τον Erdogan σε αναδίπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα προβλήματα της τουρκικής λίρας υποχρέωσαν τον Erdogan σε αναδίπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Αθήνα χαρακτηρίζει θετική την αποκλιμάκωση, αλλά τονίζει ότι αναμένει έμπρακτη αλλαγή στρατηγικής από την Άγκυρα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο μόνο για υφαλοκρηπίδα και AOZ
Αφού πέρασαν οκτώ ημέρες με προκλήσεις και απειλές για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία αναδιπλώθηκε και απέσυρε το ερευνητικό «Oruc Reis», υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η Αθήνα χαρακτηρίζει θετική την αποκλιμάκωση αλλά τονίζει ότι αναμένει έμπρακτη αλλαγή στρατηγικής από την Άγκυρα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο μόνο για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Σε κάθε περίπτωση, η αναδίπλωση του Τούρκου προέδρου, όπως εκτιμάται από διπλωματικούς και οικονομικούς παράγοντες δεν είναι παρά ένας ελιγμός για να αποφύγει τις κυρώσεις.
Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας - με τον κίνδυνο να καταρρεύσει η τουρκική λίρα - έπαιξαν σημαντικό ρόλο γι αυτή την απόφαση του Tayyip Erdogan ο οποίος, καθώς φαίνεται, δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί θα αναγκαζόταν να υποστεί τις συνέπειες που θα ήταν καταστροφικές.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι λύθηκαν τα προβλήματα αλλά ο φόβος των οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρέωσε τον Τούρκο πρόεδρο να αναδιπλωθεί.
Αποτιμώντας την οπισθοχώρηση Ερντογάν που είχε διαφανεί από τις προηγούμενες ημέρες, μαζί βέβαια με την ταυτόχρονη πρόσκληση για διάλογο χωρίς όρους, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης απέδωσε καρπούς και ότι οι τακτικισμοί της Άγκυρας με όσα έκανε όλο το τελευταίο διάστημα προφανώς, δεν μπορούσε να την οδηγήσει πουθενά.
Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα διεμήνυσε ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο η αποφασιστικότητα που έδειξε η Αθήνα στο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μετακινηθεί στο ελάχιστο από τις κόκκινες γραμμές της, όσο και τα μηνύματα που εστάλησαν στην Άγκυρα, κυρίως από τη Γερμανία - είναι αξιοσημείωτος στην παρούσα συγκυρία ο ρόλος που διαδραμάτισε το Βερολίνο - απέδωσαν καρπούς και οδήγησαν την Τουρκία στην εν λόγω αναδίπλωση.
Σε ότι αφορά το πλαίσιο του διαλόγου, το έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει το πλαίσιο και είναι οι διερευνητικές συνομιλίες - οι οποίες μάλιστα, έχουν παγώσει από τον Μάρτιο του 2016 με ευθύνη της Τουρκίας -   καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο διάλογος με την Τουρκία  είναι σαφέστατα οριοθετημένος επισημαίνει σε όλους τους τόνους η Αθήνα και δεν υπάρχει κανένας διάλογος άνευ όρων στο τραπέζι.
Το αντικείμενο είναι μόνο ένα, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ούτως ή άλλως, αυτές οι συζητήσεις, διαρκούν πολλά χρόνια και μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια.
Πάντως, δεν υπάρχει στο τραπέζι κανένα τελεσίγραφο, ούτε ένας μήνας, ούτε ένας χρόνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης