Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε συναγερμό παραμένει η Αθήνα μέχρι τις 2 Αυγούστου - Διπλωματικός μαραθώνιος για την τουρκική προκλητικότητα

tags :
Σε συναγερμό παραμένει η Αθήνα μέχρι τις 2 Αυγούστου - Διπλωματικός μαραθώνιος για την τουρκική προκλητικότητα
Η Αθήνα συνεχίζει τις στοχευμένες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα δηλώνοντας ανοιχτή στο διάλογο όχι όμως υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών
Σε κατάσταση συναγερμού, τουλάχιστον μέχρι τις δύο Αυγούστου, οπότε και λήγει η  NAVTEX της Άγκυρας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα παραμένει η Ελλάδα με την κυβέρνηση να παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της Άγκυρας στη σκιά και των νέων λεονταρισμών και απειλών Erdogan.
Η κατάσταση στο Αιγαίο δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης με την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ωστόσο να προκαλεί μέσω προπαγανδιστικής ανάρτησης στο διαδίκτυο περί έναρξης ερευνών από το «Oruc Reis».
Η Αθήνα συνεχίζει τις στοχευμένες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα δηλώνοντας ανοιχτή στο διάλογο όχι όμως υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών.
Την ίδια ώρα, παραμένει σε πολύ στενή διπλωματική επαφή και με το Βερολίνο αλλά και με το Παρίσι.
Το Βερολίνο άλλωστε, καθώς φαίνεται έχει παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση αυτής της έντασης  από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.
Η κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως μετά τη ν έκδοση της προκλητικής NAVTEX της Άγκυρας τόσο στο διπλωματικό παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε δημοσίως το ζήτημα που μόλις είχε προκύψει στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Heiko Maas τον οποίο υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Λίγες ώρες αργότερα, η Angela Merkel τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση ενώ με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε τηλεφωνικά και με τον Tayyip Erdogan.
Τα σενάρια που περιγραφόταν σε μερίδα του γερμανικού τύπου, έκαναν λόγο για εκτόνωση της κρίσης μετά την τριγωνική επικοινωνία χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν στην πράξη.
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκτιμάται ότι η γερμανική παρέμβαση είναι «εμφανής» και «αξιοσημείωτη».
Άλλωστε, νωρίτερα είχε γίνει και η διαμεσολάβηση για την συνάντηση του Βερολίνου μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή και του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, İbrahim Kalın.
Σε κάθε περίπτωση, εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και υπό το πρίσμα αυτό, σήμερα, ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών την ομόλογό του από την Βουλγαρία ενώ αύριο, Τρίτη, την ομόλογό του από την Ισπανία.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν τα ζητήματα της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Επιπροσθέτως, την Τετάρτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Λιβύη.
Σε αυτό το σκηνικό, είναι συμβολικής σημασίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται σε επίπεδο διπλωματικό να έχουν τον πιο ενεργό ρόλο τη δεδομένη στιγμή, έχουν το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ το οποίο βρίσκεται νότια της Κρήτης και θα συμμετάσχει σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία.
Μάλιστα,  θα λάβουν μέρος και ελληνικά F 16 μαζί με F 18 της αμερικανικής αεροπορίας σε κοινές ναυτικές ασκήσεις.
Η κυβέρνηση πάντως, παρακολουθεί ενδελεχώς τις κινήσεις του Tayyip Erdogan ενώ την ίδια ώρα αναπτύσει όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης