Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Σταθερή η κατάσταση στο Αιγαίο δύο ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX

Πέτσας: Σταθερή η κατάσταση στο Αιγαίο δύο ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX
Παρακολουθούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τη θέση ότι η κατάσταση στο Αιγαίο δύο ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex παραμένει σταθερή διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Την παρακολοθούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο».
«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex, με ψυχραιμία και ετοιμότητα.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αναπτύσσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.
Η Ελλάδα, όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.
Η Κυβέρνηση επισημαίνει ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη νέα παράνομη  Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει, ταυτόχρονα, την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο  Διεθνές Δίκαιο.
Η Κυβέρνηση διαμηνύει, σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της, και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin.
Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.  
Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου στο Παρίσι και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μακρόν.
Την Τρίτη είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Mark Esper.
Στο μεταξύ, η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον Ο.Η.Ε., καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σήμερα, δύο εικοσιτετράωρα μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex η κατάσταση παραμένει σταθερή.
Την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα» ανέφερε ο κ.Πέτσας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης