Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί παράταση μέχρι 30/9 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων - Θα μπει τάξη

Χατζηδάκης: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί παράταση μέχρι 30/9 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων - Θα μπει τάξη
Σε Μάτι και Μάνδρα θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και άλλες 340 αυθαίρετες κατασκευές σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

«Θα δώσουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μια παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων», αποκαλύπτει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως εξηγεί ο υπουργός σε συνέντευξή του στην Realnews, «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία του  κορωνοϊού» και η εν λόγω παράταση δίνεται μόνο λόγω αυτών των έκτακτων συνθηκών.
Ξεκαθαρίζει ότι «άλλη τέτοια δυνατότητα δεν θα υπάρξει», καλώντας τους ιδιοκτήτες να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις για την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους.

Κατεδάφιση συνολικά 1.108 αυθαιρέτων τους επόμενους μήνες

Ο υπουργός μιλά επίσης και για την επιχείρηση κατεδάφισης των αυθαιρέτων σε Μάτι και Μάνδρα που ξεκίνησε τα προηγούμενα 24ωρα, σημειώνοντας ότι «θα μπει τάξη» και «θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και άλλες 340 αυθαίρετες κατασκευές, σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο» που παρουσιάστηκε.
«Από τη Μάνδρα, από τον τόπο της τραγωδίας.
Στείλαμε το μήνυμα ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δέχεται την αυθαιρεσία.
Δεν θεωρούμε ότι όλα αυτά ξεκίνησαν από εμάς.
Αλλά πάντως, υπογραμμίζουμε ότι θα προχωρήσει η κατεδάφιση  αυθαίρετων κατασκευών, για τις οποίες  έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης».
Συμπληρώνει ότι «τάξη θα μπει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα  περιλαμβάνει την κατεδάφιση συνολικά 1.108 αυθαιρέτων τους επόμενους μήνες» και για αυτό ο ίδιος, όπως αναφέρει, έστειλε πριν από ένα περίπου μήνα σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ζητώντας τους να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.
«Οι κατεδαφίσεις μπορεί λοιπόν να μην προχωρούσαν προηγουμένως για διάφορους λόγους (γραφειοκρατία, πολιτική αδράνεια κλπ), σήμερα όμως υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσουν . Και ακριβώς αυτό κάνουμε!».

"Προχωράμε γρήγορα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων"

«Ο κορωνοϊός ήταν αναμφισβήτητα μια σημαντική πρόκληση.
Ωστόσο, και δεδομένων των συνθηκών, προχωράμε γρήγορα», δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης  ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Αναφέρει για παράδειγμα ότι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών στις αρχές του μήνα είχαμε την πρόκριση από το ΤΑΙΠΕΔ 6 επενδυτικών σχημάτων, συμπληρώνοντας πως «η διαδικασία προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό», αλλά και ότι «στη δεύτερη φάση της πρόκρισης επενδυτικών σχημάτων περάσαμε και στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, με πολύ έντονο ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό».
 Προσθέτει ότι «πέραν αυτών, εισαγάγαμε σχετική ρύθμιση στον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, δρομολογούμε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, την ιδιωτικοποίηση της υποθαλάσσιας δεξαμενής της Καβάλας, την επίλυση του θέματος της ΛΑΡΚΟ τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά και εν ευθέτω χρόνω, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ».
Σημειώνει δε, πως «καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για αυτό κινούμαστε προσεκτικά, με αποφασιστικότητα φυσικά, αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές».

ΔΕΗ: Δεν είναι ακόμα μια ανθούσα επιχείρηση

«Δεν είναι ακόμα μια ανθούσα επιχείρηση», δηλώνει για τη ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης, αφού σημειώνει ότι η εταιρεία, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020, έχει  επιστρέψει οριακά στην κερδοφορία, αλλά και πως έχουν πιάσει τόπο τα μέτρα του καλοκαιριού του 2019 και όλες ο εξυγιαντικές τομές που έγιναν.
Προσθέτει πως οι απλήρωτοι λογαριασμοί βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, αλλά και ότι η προσπάθεια εξυγίανσής της πρέπει να συνεχιστεί.
Για αυτό, όπως εξηγεί ο υπουργός, «βρίσκεται εν εξελίξει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με στόχο τη μείωση του προσωπικού της εταιρείας, από τους 16.000 σήμερα, στους 11.500 περίπου».
«Προχωράμε παράλληλα με ταχύτητα και με φροντίδα για τις λιγνιτικές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης το πρότζεκτ της απολιγνιτοποίησης, με το οποίο η ΔΕΗ θα απεξαρτοποιηθεί από τον ζημιογόνο και ρυπογόνο λιγνίτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύναμε τη στροφή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη συνεργασία με ιδιώτες: τέτοιο παράδειγμα είναι η συνεργασία της με τη γερμανική RWE για μεγάλες επενδύσεις  σε φωτοβολταικά  της τάξης του 1 GW στις λιγνιτικές περιοχές.
Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, λοιπόν, η ΔΕΗ βρίσκει τον δρόμο της», δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Περί ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, αντί να παραδίδει με θράσος μαθήματα», υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, για το ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή  και έχει ως πρωταγωνιστή τον Ν. Παππά.
«Κανονικά ο κ. Τσίπρας δεν θα έπρεπε να καλύπτει τον κ. Παππά, γιατί αυτή καθεαυτή η συνομιλία, ανεξάρτητα από το ακριβές περιεχόμενή της, αναδίδει μια μυρωδιά πολιτικού βούρκου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «όλα αυτά τα οποία υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Σαμαρά έχουν τεθεί στο αρχείο εδώ και ένα χρόνο ακριβώς», ενώ αντιθέτως «τα καταγγελλόμενα για τον κ. Παπαγγελόπουλο  και τον κ. Παππά είναι ζητήματα ορθάνοιχτα, για τα οποία δοθεί πειστικές απαντήσεις».
«Η πρώτη φορά Αριστερά ήρθε να εξυγιάνει, υποτίθεται, τον δημόσιο βίο και δείτε τι προκύπτει μόνο τις τελευταίες ημέρες», σημειώνει ο υπουργός και εξηγεί: «πρώτον, τα δημοσιεύματα προ εβδομάδας για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, στο οποίο σύζυγος πρώην υπουργού φέρεται να έδινε εντολές για το κυνήγι δημοσιογράφων.
Και δεύτερον, η μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ Παππά και Μιωνή στην Κύπρο, για την οποία ο κ. Παππάς δίνει κάθε ημέρα άλλες εξηγήσεις.
Ενώ η κοινή γνώμη έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης