Τελευταία Νέα
Πολιτική

Kurz (Αυστρία): Η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι μακρά – Ζητούμε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την εκταμίευση των πόρων

Kurz (Αυστρία): Η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι μακρά – Ζητούμε ξεκάθαρες προϋποθέσεις  για την εκταμίευση των πόρων
Ως την αρχή μίας μακράς διαπραγμάτευσης χαρακτήρισε ο Αυστριακός καγκελάριος τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Ιουνίου 2020
Σαφές το μήνυμα του Αυστριακού καγκελάριου Sebastian Kurz, προς την ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την άκαρπη Σύνοδο Κορυφής στις 19/6/2020 και ενόψει της επόμενης συνάντησης των ηγετών της Ένωσης στα μέσα Ιουλίου. 
Όπως σημειώνει ο Kurz το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι περιορισμένης διάρκειας και να χορηγεί δάνεια και όχι επιχορηγήσεις.
Επίσης ζητά
ξεκάθαρους όρους για την εκταμίευση των πόρων ενώ προτείνει μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μεσοπρόθεσμα.
Υπενθυμίζεται πως η Αυστρία μαζί με Ολλανδία, Σουηδία και Δανία προβάλλει ενστάσεις για τη γαλλογερμανική πρόταση επί του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ.

«Ταμείο Ανάκαμψης περιορισμένης διάρκειας – Δάνεια αντί επιχορηγήσεων»   

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19/6 έκανε λόγο για την αρχή μίας μακράς διαπραγμάτευσης.
«Όσον αφορά στη θέση μας, είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας για να χαράξουμε μία κοινή πορεία.
Οι στόχοι μας είναι γνωστοί: Ένα Ταμείο Ανάκαμψης, περιορισμένης διάρκειας, για την αποφυγή μίας μόνιμης μεταφοράς πόρων, δάνεια αντί για επιχορηγήσεις και με ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την εκταμίευση των πόρων.   
Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κίνητρα για μεταρρυθμίσεις.
Αυτό θα καταστήσει τις οικονομίες  μας περισσότερο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο μεσοπρόθεσμα.
Ένας ακόμα στόχος είναι το πώς να ρυθμίσουμε τις οικονομίες μας ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις», επισημαίνει ο Kurz σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
«Δεν πρέπει μόνο να συζητάμε το ύψος των ευρωπαϊκών πακέτων δηλαδή αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε λανθασμένα φρέσκο χρήμα.
΄Εχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους φορολογούμενους μας, οι οποίοι θα είναι εκείνοι που στο τέλος θα επωμισθούν και το κόστος», πρόσθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος ευχόμενος στο τέλος να επιτευχθεί συμβιβασμός. 
 Στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, συνέχισε ο Kurz, είμαι πεπεισμένος πως τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ θετικά για όλους μας εάν δράσουμε ως ομάδα και βρούμε κοινές λύσεις που να λύνουν τα ζητήματα όλων των χωρών της Ευρώπης.  
«Είναι αναγκαίο να επανέλθουμε στην οικονομική κατάσταση, που βρισκόμασταν προτού ξεσπάσει η πανδημία.
Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος με τη συνεργασία που έχουμε με τους φίλους μας στην Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τόσο θετική», παρατήρησε ο Kurz.   

Τα 7 βασικά προβλήματα

1) Οι χώρες που αντιδρούν δηλαδή Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία Φινλανδία και Δανία δεν έχουν αλλάξει.
Η Ουγγαρία που είχε εκφράσει αντιρρήσεις, αναφέρει ότι στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ζητάει αλλαγή των κατανομών στα κεφάλαια.

2) Το βασικό σενάριο που ήταν 750 δισεκ. εκ των οποίων 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. θα αλλάξει με πιθανό μείγμα όχι το 55% επιδοτήσεις και 45% δάνεια αλλά 50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις δηλαδή 375 δισεκ. ευρώ.
Στο σενάριο αυτό προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα γιατί θα αυξηθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στα κράτη της ευρωζώνης.

3) Θα αλλάξει η κατανομή των κεφαλαίων και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να αδικηθεί η Ελλάδα και αντί να λάβει 32 δισεκ. να πάρει 24 ή 25 δισεκ. σε βάθος 4ετίας.
Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα θα λαμβάνει 6,25 δισεκ. ετησίως αντί 8 δισεκ. με την μορφή 3,12 δισεκ. δάνεια και 3,12 δισεκ. επιδοτήσεις.
Ως γνωστό η Commission είχε χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά κλειδιά κατανομής όπως ανεργία και κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.α. και ζητούνται αλλαγές γιατί κάποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την Πανδημία.

4) Θα συσταθεί μια επιτροπή στην οποία ρόλο θα έχει και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης η οποία θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιεί κάθε χώρα.
Κάθε χώρα θα συντάξει σχέδιο Ανάκαμψης που θα περιγράφει αναλυτικά όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα συντελεστούν από το 2020 έως το 2024.
Θα υπάρχει μηχανισμός πέναλτι κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις όπως ακύρωση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιείται μάλλον μια φορά τον χρόνο επιτόπια παρακολούθηση της προόδου από τον μηχανισμό ελέγχου, δηλαδή μια φορά τον χρόνο θα έρχεται η επιτροπή στην Ελλάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο ενώ θα συντάσσονται δύο εκθέσεις προόδου κάθε χρόνο πριν από την εκταμίευση κάθε δόσεις… πλην της πρώτης δόσης.

5) Υπάρχουν σκέψεις και όχι αποφάσεις – πιθανόν να μην περάσει αυτή η πρόταση – εάν τελικώς κριθεί αναγκαίο στο α΄ τρίμηνο του 2021 να συσταθεί ευρωπαϊκή bad bank μέρος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν να δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά μόνο για τα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της ύφεσης.
Με βάση ορισμένες παραδοχές σε σύνολο 550 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Ευρώπη τα νέα NPEs μπορεί να φθάσουν στα 80 με 100 δισεκ. το μέγιστο εκ των οποίων 30 δισεκ. στην Ιταλία και 6 με 8 δισεκ. στην Ελλάδα.

6) Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχουν δύο δόσεις ετησίως Ιανουάριο και Ιούνιο κάθε έτους με εξαίρεση το 2021 όπου θα δοθούν τον Απρίλιο ή Μάιο του 2021 και Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021.

7) Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χώρες που αντιδρούν έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων πέραν της αλλαγής της κατανομής μεταξύ δανείων και επιδοτήσεων να μην υπάρχει στα δάνεια κοινό επιτόκιο – τάσσονται κατά της έμμεσης αμοιβαιοποίησης χρέους – αλλά να λαμβάνεται υπόψη ένας παράγοντας όπως η απόδοση του 10ετούς ομόλογου που είναι και σημείο αναφοράς ή benchmark.
H Γερμανία θα δανείζεται στο -0,40% και η Ελλάδα στο 1,44% με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.
Μπορεί η Commission να δανείζεται με κοινό επιτόκιο από τις αγορές κάθε χρόνο θα δανείζεται 180 δισεκ. και θα δανίζει με αρνητικό  την Γερμανία λόγω των αρνητικών επιτοκίων αλλά θα χάνει από την Ελλάδα λόγω του θετικού επιτοκίου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης