Τελευταία Νέα
Πολιτική

Για τον Ιούλιο 2020 παραπέμπονται οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Για τον Ιούλιο 2020 παραπέμπονται οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης
Μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται σήμερα αλλά οι πιθανότητες για απόφαση, δεν είναι, παρά, ελάχιστες καθώς όλοι προεξοφλούν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον επόμενο μήνα στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας
Στις 11 το πρωί (19/6)συνεδριάζει  μέσω τηλεδιάσκεψης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικό θέμα στην ατζέντα το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.
Μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται σήμερα αλλά οι πιθανότητες για απόφαση, δεν είναι, παρά, ελάχιστες καθώς όλοι προεξοφλούν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον επόμενο μήνα στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας.
Στο επίκεντρο της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να βρεθούν οι αποτελεσματικοί χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού, η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί και στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του Ιουλίου. Η Ελλάδα, θα επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται, ενώ αναμένεται να ζητήσει να μην μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα θέσει στην ατζέντα της συζήτησης και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της. Στο πλαίσιο αυτό θα επισημάνει την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε.
Για αυτό, θα υπογραμμίσει πως η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να μην αναμένονται αποφάσεις από αυτή τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά συνέπεια και κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο η Αθήνα ζητά όπως και στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής να υπάρχει σαφής αναφορά για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, ωστόσο η ελληνική πλευρά σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται θέτει μετ επιτάσεως το ζήτημα.
Στις 13 Ιουλίου πάντως, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία και αποκλειστικό θέμα στο τραπέζι της συζήτησης, την Τουρκία.
Ενώ, θα έχει προηγηθεί επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, στην Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης