Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Μείζονος σημασίας η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία – Καλή η επιδημιολογική εικόνα με τον κορωνοϊό

Πέτσας: Μείζονος σημασίας η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία – Καλή η επιδημιολογική εικόνα με τον κορωνοϊό
Δεν εφησυχάζουμε, τα φαινόμενα συγχρωτισμού προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όλους υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μείζονος σημασίας εξέλιξη συνιστά η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία υποστήριξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Είναι μάλιστα θετικό το γεγονός ότι στην πλειονότητά του ο πολιτικός κόσμος, επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία.
Γίνεται δηλαδή καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας» ανέφερε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας ότι «η συμφωνία αίρει με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών», ότι «βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», ότι «συνιστά υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας» και ότι «συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».
«Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ καθώς και τη μέση γραμμή της Συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών.
Η συμφωνία συνοδεύεται από την κοινή δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών.
Συνοδεύεται επίσης από κοινή γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλιευτική πολιτική και γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια» ανέφερε ο κ.Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι καλή η επιδημιολογική εικόνα.
«Ένα μήνα μετά την άρση του locκdown η επιδημιολογική εικόνα παραμένει καλή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί ο R0 είναι χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν από την ώρα που αποφασίσαμε την άρση του lockdown.
Παρόλα αυτά κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει.
Προφανώς δεν εφησυχάζει η κυβέρνηση.
Τα φαινόμενα συγχρωτισμού προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όλους.
Ξέρουμε όλοι ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ, να υπάρχει και να καραδοκεί.
Ξέρουμε ότι αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού.
«Εστιάζουμε τώρα αφενός στο ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων την ώρα που η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της στον Τουρισμό και αφετέρου στις ενδεχόμενες τοπικές εστίες.
Είτε αυτές αφορούν μία περιοχή, μια γειτονιά, ένα νησί, ένα νομό είτε αφορούν μια δομή, ένα σχολείο ή κάτι άλλο.
Εντείνουμε τους ελέγχους παντού και προετοιμαζόμαστε για όλα.
Σε ό,τι αφορά τοπικές εστίες δρούμε τοπικά και με αποφασιστικότητα.
Για παράδειγμα στην Ξάνθη κλείσαμε ήδη τέσσερα σχολεία» είπε ο κ.Πέτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης