Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι θα «ρεφάρει» 2021 και 2022, την ύφεση του 2020

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι θα «ρεφάρει» 2021 και 2022, την ύφεση του 2020
Στην κυβέρνηση επενδύουν πολλές προσδοκίες για να ξεπεραστεί η κρίση, στην ευρωπαϊκή συνδρομή
Με γνώμονα να περιοριστεί η αναπόφευκτη ύφεση που αφήνει πίσω του το lockdown κινούνται στο κυβερνητικό επιτελείο εστιάζοντας την προσοχή στην τόνωση της οικονομίας.
Το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα αποδίδει καρπούς, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφού η καμπύλη των κρουσμάτων του κορωνοϊού συνεχίζει να βρίσκεται σε εντυπωσιακά χαμηλή τροχιά.
Σε ότι αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας προσδοκούν ότι θα επιταχυνθεί μόλις ανοίξουν οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επενδύουν πολλές προσδοκίες για να ξεπεραστεί η κρίση, στην ευρωπαϊκή συνδρομή κυρίως μετά τον πρόσφατο γαλλογερμανικό συμβιβασμό μεταξύ Merkel-Macron για την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Το εν λόγω Ταμείο αναμένεται να είναι έτοιμο στο ξεκίνημα του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι αντιρρήσεις του Βερολίνου, της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας οι οποίες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές σε ότι αφορά τον χαρακτήρα του.
Όπως προβλέπεται, πάντως, θα έχει «προίκα» κεφάλαια που αγγίζουν τα 500 δισ. ευρώ τα οποία θα δανειστεί η Κομισιόν για να διατεθούν στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων δύο ετών η χώρα μας υπολογίζεται ότι μπορεί να αντλήσει από το συγκεκριμένο Ταμείο δεκαπέντε δισ. ευρώ ανάλογα με τα κριτήρια που θα τεθούν για τις επιχορηγήσεις οι οποίες θα δοθούν.
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζουν μια ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου για την συμπλήρωση του πρώτου έτους από την εκλογική νίκη του 2019.
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση, αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς διακυβέρνησης αλλά και να δώσει το στίγμα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν την πεποίθηση πως μετά την ύφεση το 2020, θα ακολουθήσουν δύο χρονιές εκρηκτικής ανάπτυξης που θα πυροδοτηθεί και από την πολύ καλή εικόνα που παρουσίασαν η κυβέρνηση και η χώρα τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και πριν.
Άλλωστε, η Κομισιόν, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,9% το 2021 και περισσότερο από 5% το 2022.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι εν λόγω προβλέψεις όχι απλώς θα επιβεβαιωθούν αλλά ίσως είναι και καλύτερα τα πράγματα. Και γι αυτό θέτουν ως εκλογικό ορίζοντα το 2023 καθώς όπως θεωρούν, όποιο άλλο σενάριο θα ήταν «καταστροφικό για την οικονομία».
Με το ίδιο σκεπτικό, αντικρούουν και τα λεγόμενα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να δοθούν τώρα όλα τα διαθέσιμα χρήματα μέσω ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος.
Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επέλεξαν να ανακοινώσουν στη δεδομένη συγκυρία το πρόγραμμα-γέφυρα προαναγγέλοντας ότι το φθινόπωρο θα ακολουθήσει ένα επικαιροποιημένο νέο πρόγραμμα που θα σηματοδοτήσει τα επόμενα δύο χρόνια της ανάκαμψης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης