Τελευταία Νέα
Πολιτική

Harvard Business Review: Παράδειγμα καλής ηγεσίας ο Μητσοτάκης εν μέσω της πανδημίας

Harvard Business Review: Παράδειγμα καλής ηγεσίας ο Μητσοτάκης εν μέσω της πανδημίας
«Καλό καπετάνιο» θεωρεί η έγκυρη οικονομική επιθεώρηση Harvard Business Review τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ως παράδειγμα καλής ηγεσίας αναφέρει η έγκυρη οικονομική επιθεώρηση Harvard Business Review τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το άρθρο με τίτλο «Οι καλοί ηγέτες μπορούν να υπερβούν τη θεσμική αδράνεια σε μία κρίση» κάνει λόγο για την περίπτωση της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ως παράδειγμα καλής ηγεσίας, σε αντίθεση π.χ. με την Ιταλία.
Όπως επισημαίνεται, υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε καλά οργανωμένα κράτη, η ηγεσία μπορεί να μην διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Εντούτοις, σε καιρούς κρίσης ακόμα και οι πιο καλές οργανωτικές δομές μπορεί να μην εμφανίσουν αδυναμίες.
«Οι φουρτουνιασμένες θάλασσες ζητούν ένα καλό καπετάνιο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
«Σε χώρες μικρές και μεγάλες, ο Covid-19 μας δείχνει ποιοι είναι οι πραγματικοί ηγέτες. Προς το παρόν, αγαπημένη όλων είναι η Ζακίντα Άρντερν της Νέας Ζηλανδίας, της οποίας η προσέγγιση φαίνεται να έχει αποδώσει πολύ καλά.
Αλλά ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε αντίθεση με τη Νέα Ζηλανδία, η Ελλάδα μαστίζεται από διαρθρωτικά προβλήματα:
ο πληθυσμός της γερνά, οι θεσμοί της είναι αδύναμοι, η δημόσια διοίκηση είναι αναποτελεσματική και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της δεν διαθέτει επαρκείς πόρους. Επιπλέον, η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από τη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της όταν έπληξε η πανδημία.
Ωστόσο, έχει δημιουργήσει μια από τις πιο αποτελεσματικές απαντήσεις στον κόσμο:
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχει μόλις 148 θανάτους από Covid-19 σε μια χώρα σχεδόν 11 εκατομμυρίων.
Ο Μητσοτάκης έχει κρατήσει τον πληθυσμό σε εγρήγορση, καθοδηγώντας τους φημισμένους ατίθασους Έλληνες σε ένα εκπληκτικά υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα.
Επίσης, η κυβέρνησή του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ αξιοποίησε την κρίση για να ψηφιοποιήσει και να εξορθολογήσει τη γραφειοκρατία.
Με την επιφύλαξη ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες μπροστά για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αυτό ήταν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα» καταλήγει το Harvard Business Review.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης