Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε εξέλιξη το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας - Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ο πολιτικός σχεδιασμός

Σε εξέλιξη το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας - Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ο πολιτικός σχεδιασμός
Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στην εργασία τους περισσότεροι από 155.000 εργαζόμενοι, το 22,5% των εργαζομένων, ενώ ανοίγουν περίπου 66.000 επιχειρήσεις, το 25%
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το δεύτερο στάδιο της άρσης μέτρων που ξεκινά τη Δευτέρα 11 Μαίου 2020, με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.
Υπό το πρίσμα αυτό, στις 11 Μαΐου με την επόμενη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας επιστρέφουν στην εργασία τους περισσότεροι από 155.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους ενώ ανοίγουν περίπου 66.000 επιχειρήσεις - πρόκειται για το 25% - οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω του κορωνοϊού.
Μεταξύ άλλων, ανοίγουν τα καταστήματα με ρούχα, καλλυντικά, έπιπλα και τυχερά παιχνίδια.
Οι επιχειρήσεις θα ανοίγουν στις δέκα το πρωί και υποχρεωτικά θα πρέπει να κρατάμε αποστάσεις ενάμισι μέτρων μεταξύ μας ενώ οι επιστήμονες συστήνουν να φοράμε μάσκες και να μην χρησιμοποιούμε ασανσέρ.
Σε μαγαζιά μέχρι είκοσι τετραγωνικά θα επιτρέπονται μέχρι τέσσερα άτομα.
Από 20 μέχρι 100 τετραγωνικά, θα μπορούν να εισέρχονται τέσσερα άτομα, συν ένα άτομο ανά δέκα τετραγωνικά και για μεγαλύτερα καταστήματα από εκατό τετραγωνικά και πάνω, θα επιτρέπονται δώδεκα άτομα, συν ένα άτομο ανά δέκα τετραγωνικά.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα για την στήριξη της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης  ενόψει της 1ης Ιουνίου με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης να ετοιμάζει παρεμβάσεις προκειμένου να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα εστίασης με τη μέγιστη δυνατή δυναμικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η 1η Ιουνίου, θεωρείται καθοριστική ημερομηνία καθώς εκτός από τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν και τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας.
Στο μεταξύ, η 18η Μαΐου, αποτελεί ημερομηνία ορόσημο σε ότι αφορά τις μετακινήσεις καθώς, εάν όλα πάνε καλά, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, την συγκεκριμένη μέρα, θα ανοίξουν οι μετακινήσεις εκτός νομού προς την ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.
Σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπούν και από τις 18 Μαΐου οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις για εργαζόμενους τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε εστιατόρια που θα επαναλειτουργήσουν τον Ιούνιο.
Σε αυτό το σκηνικό, η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί από την πλευρά της την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου με τον Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων από τον κλάδο της εστίασης να επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε ένα σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ξαναπάρουν μπρος σιγά-σιγά, με την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής.
Τέτοιο σχέδιο όπως είπε, δεν υπάρχει και υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν εδώ και δύο μήνες για την αξιοποίηση των 37 δισ από το μαξιλάρι.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι έτσι θα δοθεί ρευστότητα για να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας και ταυτόχρονα να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης μέσα από ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης καθώς και ένα ευρύτερο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, αξιοποιώντας τα 12 δις της ρευστότητας της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης