Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Από 27/4 ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα πρωτοδικεία – Σταδιακή η μετάβαση

Πέτσας: Από 27/4 ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα πρωτοδικεία – Σταδιακή η μετάβαση
Επεξεργαζόμαστε σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί είπε ο Στ.Πέτσας
Τη θέση ότι το σχέδιο σταδιακής μετάβασης ξεκινάει από τη Δικαιοσύνη διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι από τις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις.
«Επεξεργαζόμαστε σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Η μετάβαση θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη.
Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν έως τις 27 Απριλίου.
Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης ξεκινάει σημειολογικά από τη Δικαιοσύνη.
Από τις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.
Παράλληλα επεσήμανε πως η μετάβαση θα γίνει με σχέδιο και συγκροτημένα και ότι η επιστροφή μπορεί να γίνει αρχικά από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα σχολεία.
«Η επιστροφή πάντως, θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα.
Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί.
Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που - όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί -  έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.
Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.
Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία.
Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε ο κ.Πέτσας.
Παράλληλα, ο κ.Πέτσας σημείωσε πως είναι ήδη προφανές ότι η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη που αναπόφευκτα θα πλήξει και τη χώρα μας.
Με αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται ήδη έκτακτα μέτρα, υπογράμμισε, τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.   
Σε κοινοτικό επίπεδο, την προσεχή Πέμπτη 23 Απριλίου πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να δώσουν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού ενώ ήδη, έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, στη σωστή κατεύθυνση από τα οποία επωφελείται - ισότιμα - και η Ελλάδα:
- Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020.
- Δόθηκε ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε ταχύτερα και χωρίς εθνική συμμετοχή κοινοτικούς πόρους.
- Συμμετέχουμε, μετά από χρόνια αποκλεισμών, στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας.
- Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.
- Το Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020 ενέκρινε μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην κοινή επιστολή του με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρω-ομόλογο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, θα έχει σήμερα, στις τέσσερις παρά τέταρτο το απόγευμα, τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ.
Σε εθνικό επίπεδο «δίνουμε, από την πρώτη στιγμή, με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, τη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.
Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο «όπλο» για τη στήριξη όσων πλήττονται και παράλληλα διατηρούμε εφεδρείες που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε ο κ.Πέτσας.
Συγκεκριμένα, όπως είπε:
1. Απλώνουμε «δίχτυ προστασίας» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται, εφαρμόζοντας δημοσιονομικά μέτρα περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.
2. Ενισχύουμε τη  ρευστότητα με περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιώντας σημαντικούς μηχανισμούς, όπως η   επιστρεπτέα προκαταβολή, ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και η επιδότηση επιτοκίου για τα ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3. Αναπτύσσουμε δράσεις  για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους. Και ταυτόχρονα προωθούμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.  
4. Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διεύρυνση των μέτρων στήριξης που ήδη εφαρμόζονται. Στο πλαίσιο αυτό:
- Επεκτείνεται η χορήγηση των 800 ευρώ και στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από 5 έως 20 εργαζόμενους, έτσι ώστε να καλυφθούν επιπλέον περίπου 200.000 επιχειρήσεις.
- Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι που είναι εκτός μισθωτής απασχόλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης