Τελευταία Νέα
Πολιτική

Περιοριστικά μέτρα: Σε βάθος διμήνου και υπό όρους η πλήρης άρση του lockdown στην Ελλάδα με έναρξη 3 Μαίου 2020

Περιοριστικά μέτρα: Σε βάθος διμήνου και υπό όρους η πλήρης άρση του lockdown στην Ελλάδα με έναρξη 3 Μαίου 2020
Το κυβερνητικό σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία - Πόσο θα μετρήσει ο λόγος των επιδημιολόγων
Στη διαδικασία της επεξεργασίας βρίσκεται το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την εβδομάδα μεταξύ 27 Απριλίου και 30 Απριλίου 2020 με στόχο άρση των περιορισμών στις 3 Μαίου του 2020.
Ο στόχος είναι τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά να αποσύρονται με στόχο τέλη Ιουνίου να επανέλθει η κανονικότητα.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα μοντέλο που θα προσομοιάζει με το Αυστριακό και Αμερικάνικο μοντέλο.

Στόχος ενός τέτοιου συνολικού σχεδίου, είναι έστω και σταδιακά  να επανεκκινήσουν όλοι οι τομείς της οικονομίας και να μη χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν.
Το σχέδιο επεξεργάζεται επιτροπή ειδικών υπό τον συντονισμό του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσου αλλά βαρύνουσα σημασία έχει ο λόγος επιστημόνων, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, που μελετούν  την εξέλιξη της πανδημίας.
Εξάλλου τα επιδημιολογικά στοιχεία στο τέλος Απριλίου θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση.
 
Θεοδωρικάκος - Κικίλιας: Μετά τις 27/4 οι ανακοινώσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων 

Τον τόνο των επικείμενων εξελίξεων έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος,  ο οποίος το μεγάλο Σάββατο (18/4/2020) ξεκαθάρισε πως στα τέλη του Απριλίου θα γίνει η αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, έτσι ώστε εάν όλα πάνε καλά σταδιακά να ξεκινήσει η άρση των περιορισμών.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι σε πλήρη κανονικότητα θα επιστρέψουμε μόνο όταν υπάρξει το εμβόλιο.
Πάντως, οι αποφάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις του κ. Τσιόδρα και των ειδικών.
«Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο πρωθυπουργός, διότι καλή η ειδική γνώση και η τεχνοκρατική γνώση, αλλά πάντοτε οι αποφάσεις είναι πολιτικές και σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι, οι ανακοινώσεις για αποκλιμάκωση των μέτρων θα γίνουν μετά τις ‪27 Απριλίου,
Η έως τότε τήρηση των μέτρων «θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κορωνοϊού δήλωσε ο κ. Κικίλιας σκιαγραφώντας την πορεία άρσης των μέτρων.
Μέχρι στιγμής διαμορφώνεται πλάνο για τμηματική απόσυρση περιορισμών από τις πρώτες μέρες του Μαΐου και σίγουρα έως το τέλος Ιουνίου.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα διμήνου – το λιγότερο – κρύβεται πίσω από τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών για «μαραθώνιο», καθώς και την πρωθυπουργική προαναγγελία για επιστροφή «σε φάσεις και μόνο όταν θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα».
Άρα μόνο εφόσον το επιτρέπει η καμπύλη της πανδημίας. Εξάλλου το σύνθημα για κλιμακωτή άρση περιορισμών στην πράξη θα δώσουν επισήμως οι επιστήμονες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα στελέχη του.
Το συγκεκριμένο παζλ δεν έχει εγχειρίδιο με οδηγίες, εξ ου και το Μαξίμου χαράσσει δική του στρατηγική, ρίχνοντας βέβαια το βλέμμα στις κινήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης.
Όλοι έχουν στο μυαλό κυρίως την οικονομική δραστηριότητα και κάποιοι (όπως Αυστρία και Δανία) ξεκίνησαν δυναμικά, ενώ άλλοι πιο δειλά (Ιταλία και Ισπανία).
Την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και τη διαφορετική οπτική των κυβερνήσεων αναδεικνύει πάντως η πραγματικότητα: Την ώρα που χώρες ανακοινώνουν διαβουλεύσεις για την επάνοδο, ανάμεσά τους η Γερμανία που διατηρούσε ως τώρα τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις, άλλες κλείνουν άρον- άρον την κουβέντα, όπως η Γαλλία που παράτεινε το lockdown ως τις 11 Μαΐου.
«Προφανώς δεν μπορεί η οικονομία να μείνει σε διαρκή καραντίνα. Όμως ανάμεσα στην οικονομία και στην προστασία της δημόσιας υγείας είμαστε με εκείνους που θα επιλέγουν το δεύτερο» σχολιάζουν επιτελείς της κυβέρνησης, «δείχνοντας» τη στρατηγική της επόμενης μέρας: Μετρημένα «ανοίγματα» και αστραπιαία νέα «κλεισίματα» ανάλογα με τις συνθήκες. Εξάλλου προγραμματίζεται αξιολόγηση κάθε βήματος σε σχέση με τις επιδημιολογικές επιπτώσεις ανά δύο εβδομάδες.

Σχολεία και τουρισμός προβληματίζουν το Μαξίμου 

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός για το κυβερνητικό επιτελείο αφορά τα σχολεία, τον τουρισμό και τις ευάλωτες ομάδες και είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε άρση δεν θα γίνει οριζόντια. Ούτε καν στην «απελευθέρωση» μετακίνησης του πληθυσμού, από όπου θα ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι στη χαλάρωση των απαγορεύσεων θα υπάρξουν για μεγάλο διάστημα εξαιρέσεις με ηλικιακό όριο και με νέες προβλέψεις για την κάλυψη των αναγκών τους.
 Με βάση την υπάρχουσα σκέψη να εξαιρεθούν από τη χαλάρωση οι πολίτες άνω των 65 ετών, θα δρομολογηθούν ρυθμίσεις ώστε να μην κινδυνεύσουν με συνωστισμό σε σουύπερμάρκετ, τράπεζες ή φαρμακεία.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι κάθε πτυχή του σχεδίου είναι πολυπαραγοντική, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, και «σίγουρα δεν λύνεται απλά με ένα νέο έντυπο βεβαίωσης κυκλοφορίας ή καινούργιους κωδικούς μετακίνησης στο 13033».
Ο τουρισμός
Στην τελική φάση αποκλιμάκωσης, τον Ιούνιο, εντάσσεται ο τουρισμός, εν ολίγοις το άνοιγμα επιχειρήσεων του κλάδου, μετά και τους χώρους μαζικού συγχρωτισμού, όπως οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα πολυκαταστήματα. Αντιθέτως, σε προτεραιότητα θα μπουν εντός του Μαΐου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και η επαναλειτουργία μαγαζιών, αρχικά των μικρών εμπορικών και έπειτα εστιατορίων και καφέ, δεν θα είναι οριζόντια ανά τη χώρα.
Ο Μάιος αναμένεται να κυλήσει με περιοχές σε καραντίνα ενόσω σε άλλες θα απελευθερώνονται σταδιακά οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας.
Το σίγουρο είναι ότι οι αποστάσεις ασφαλείας (των δύο μέτρων) έρχονται και για τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ σε μικρά και μεγάλα καταστήματα θα ισχύσουν για τις πρώτες εβδομάδες οι κανόνες ασφαλείας που εφαρμόζονται σήμερα σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ, όπως το «πλαφόν» πελατών ανά τετραγωνικά.
Σε κάθε περίπτωση στο μεταβατικό στάδιο θα ενταθούν οι συστάσεις για εργασία εκ περιτροπής, τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και, κατά τα πρόσφατα λόγια του πρωθυπουργού, για μια κανονικότητα «με νέες συνήθειες».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης