Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Να μην γίνει κανείς κρίκος της αλυσίδας μετάδοσης του ιού - Καθυστερήσεις στη στήριξη του ΕΣΥ

Γεννηματά: Να μην γίνει κανείς κρίκος της αλυσίδας μετάδοσης του ιού - Καθυστερήσεις στη στήριξη του ΕΣΥ
"Δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε ρυθμούς καθημερινότητας, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα αν δεν γίνονται πολλά τεστ", ανέφερε η Φ. Γεννηματά
«Κανένας δεν πρέπει κανείς να γίνει κρίκος της αλυσίδας μετάδοσης του ιού»», «στηρίζουμε το μένουμε σπίτι και δεν χαλαρώνουμε», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «κλειδί για την προστασία της υγείας των υγειονομικών και για να μην καταρρεύσει το σύστημα και να μη μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληρες υγειονομικές μονάδες είναι τα πολλά και έγκαιρα τεστ».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά «δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε ρυθμούς καθημερινότητας, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα αν δεν γίνονται πολλά τεστ», ενώ «έχουμε καθυστερήσεις στη στήριξη του ΕΣΥ στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, αναφερόμενη στην πανδημία του κορωνοϊού, αφού σημείωσε πως  «είναι μία κρίση που δοκιμάζει την καθημερινότητά μας, όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα αλλάζουν», έκανε λόγο για ένα πόλεμος με πολλά μέτωπα και τόνισε ότι «το πρώτο μέτωπο είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Φαίνεται ότι η χώρα μας έχει πάει καλά.
Πήραμε εγκαίρως μέτρα και γι’ αυτό δεν πρέπει τώρα να χαλαρώσουμε.
Πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε γιατί εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο».
«Για να σταθεί η χώρα στα πόδια της για να σωθούν ανθρώπινές ζωές,  πρέπει να πειθαρχήσουμε όλοι.
 Κανένας δεν πρέπει κανείς να γίνει κρίκος της αλυσίδας μετάδοσης του ιού», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, η κ. Γεννηματά ζήτησε να κάνουν την αυτοκριτική τους όσοι προσπάθησαν να απαξιώσουν το ΕΣΥ.
Όπως ανέφερε «με όποιον μιλώ σε όλη την Ελλάδα όλοι έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντική κατάκτηση είναι  το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατανοούν τι θα συνέβαινε σήμερα αν δεν είχε θεμελιωθεί από το ΠΑΣΟΚ τότε.
Και επειδή πολλοί το απαξίωσαν και προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν τα προηγούμενα χρόνια υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και ελπίζω να έχουν επιτέλους αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
 Περαιτέρω, μίλησε για καθυστερήσεις στη στήριξη του ΕΣΥ.
 Όπως είπε, «έχουμε καθυστερήσεις, υπάρχουν παραλείψεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Κινηθήκαμε γρήγορα ως προς τις αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων για την απομόνωση, για τον περιορισμό.
Έτσι κερδίσαμε πάρα πολύ χρόνο, έτσι καθυστερήσαμε την εξάπλωση και τουλάχιστον αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία μέχρι τώρα.
Έχουμε όμως καθυστερήσεις στη στήριξη του ΕΣΥ στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι προχωρά. Έχουμε κάνει πρόταση για την πρώτη γραμμή, δηλαδή, για κινητά κλιμάκια που θα κάνουν στα σπίτια επισκέψεις και τεστ.
Είναι μία πρόταση του Κινήματος Αλλαγής , εδώ και τρεις εβδομάδες την δώσαμε στον κ. Κικίλια, μίλησα και προσωπικά στον Πρωθυπουργό.  
Το εξήγγειλε η Κυβέρνηση και ελπίζω να υλοποιηθεί γρήγορα.
Χθες μάλιστα κάναμε μερικές κρίσιμες επισημάνεις για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου.
Είναι πάρα πολύ κρίσιμο να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων που δουλεύουν στο υγειονομικό σύστημα.
Στην πρώτη γραμμή, λοιπόν, έχει σημασία οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που δίνουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς με κορωνοϊό να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ασθενείς.
Να είναι διαχωρισμένες και οι βάρδιες και στα νοσοκομεία απ’ όσο γνωρίζω δεν γίνεται αυτό.
Όπως επίσης δυστυχώς δεν έχουν παντού τα απαραίτητα μέτρα προστασίας γάντια, μάσκες, ειδικές ποδιές.
Και σε αυτό έχουμε καθυστερήσει.
Δεν έχω εικόνα για το αν υπάρχει διαθεσιμότητα. Γνωρίζω, όμως, ότι έχουν προβλήματα τα νοσοκομεία, όπως επίσης και τα κέντρα υγείας και το πρώην ΙΚΑ στα αστικά κέντρα, στα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ, ούτε εκεί έχουν μέσα προστασίας.  
Γίνονται προσπάθειες με πολύ αργούς ρυθμούς.
Από τις 11 Ιανουαρίου είχαμε κάνει ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό.
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα είμαστε πίσω από τις πραγματικές ανάγκες.
Εδώ πρέπει να πέσει το βάρος του Υπουργείου».
 
Κλειδί για την προστασία της υγείας των υγειονομικών και για να μην καταρρεύσει το σύστημα είναι τα τεστ
 
«Κλειδί για την προστασία της υγείας των υγειονομικών και για να μην καταρρεύσει το σύστημα και να μη μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληρες υγειονομικές μονάδες είναι τα πολλά και έγκαιρα τεστ», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.
Κατά την ίδια, είναι κομβικό το τεστ και για την αποτελεσματικότητα όλης της προσπάθειας που κάνουμε, αλλά και για τη δεύτερη φάση.
«Δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε ρυθμούς καθημερινότητας, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα αν δεν γίνονται πολλά τεστ.
Ο κ. Μόσιαλος έχει προτείνει να αγοράζουν οι κυβερνήσεις την πατέντα από τα γρήγορα τεστ που δοκιμάζονται τώρα, γιατί αν η κάθε κυβέρνηση δεν φροντίσει να παράξει τα δικά της, δεν θα καλυφθούν εύκολα οι ανάγκες.
Με το τεστ ξέρεις στην πρώτη φάση ποιος θα πρέπει να απομονωθεί, κάτι που ιδιαίτερα στις υγειονομικές μονάδες είναι κρίσιμο.
Σε δεύτερο χρόνο μόνο με τα πολλά τεστ θα  ξέρουμε  ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και ποιοι όχι, για  να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των χωρών, να επανέλθει σταδιακά η κοινωνική και οικονομική ζωή.
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εισηγούνται ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση είναι πολύ κρίσιμο να έχουμε αυτή την εικόνα για να επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς σε συντομότερο χρόνο», ανέφερε.  
 
Να γίνει τώρα ένα μητρώο δωρεών και μία επιτροπή να καθορίζει ποιες είναι οι ανάγκες του κάθε νοσοκομείου
 
«Είναι παρά πολλές οι δωρεές, δεν είναι μόνο της Βουλής και του Κινήματος Αλλαγής», σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο «να γίνει τώρα ένα μητρώο δωρεών και μία επιτροπή να καθορίζει ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες  κάθε νοσοκομείου έτσι ώστε αυτές οι δωρεές να αξιοποιηθούν και να μην μπλέξουμε στα γρανάζια τις γραφειοκρατίας».

Αν καταρρεύσει η παραγωγική δραστηριότητα τότε θα πάμε ολοταχώς σε νέα μνημόνιο
 
 «Η μάχη για την οικονομία έχει το τώρα και το μετά.
Για το μετά θα χρειαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, το οποίο θα προκύψει με διάλογο στη Βουλή και με τους κοινωνικούς εταίρους», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Και συμπλήρωσε «πριν φτάσουμε όμως στο μετά, να δούμε το τώρα, που είναι πολύ σημαντικό γιατί θα καθορίσει τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια.
Τα οικονομικά μέτρα δεν επαρκούν.
Ξέρω ότι δεν υπάρχει δέντρο που κόβει χρήματα.
Όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυνατότητες για την ελληνική οικονομία.
Δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020 και λόγω της κρίσης συμμετέχουμε στο QE, που σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια και μπορεί η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα  χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν το ΕΣΠΑ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το πρώτο που χρειάζεται είναι ρευστότητα για τις επιχειρήσεις.
Η ρευστότητα που εξασφαλίζει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση είναι περίπου στο 1% του ΑΕΠ.
Οι άλλες χώρες της Ευρώπης δίνουν γύρω στο 20% του ΑΕΠ.
Είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αν κλείσουν, αν καταρρεύσει η  παραγωγική δραστηριότητα, θα  βρεθούν στην ανεργία οι εργαζόμενοι και πολύ δύσκολα και με πολλαπλάσιο κόστος οι συνέπειες και τα προβλήματα θα αποκατασταθούν.
Πρέπει τώρα πάση θυσία να κρατηθεί η παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα ζωντανή».
 
Η Ε.Ε επιβάλλεται από τις συνθήκες να δώσει νέο χρήμα
 
«Η Ευρώπη επιτέλους να κινηθεί αυτή τη φορά στη λογική της αλληλεγγύης.
Είναι και δική μας πρόταση  το κορωνο- ομόλογο, το οποίο στηρίζουν εννέα πρόεδροι και πρωθυπουργοί στην Ευρώπη, που προέρχονται και από το σοσιαλιστικό και το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα», ανέφερε η κ. Γεννηματά, τονίζοντας ότι «η Ε.Ε επιβάλλεται από τις συνθήκες να δώσει νέο χρήμα. Νέο χρήμα που δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών και θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους, δηλαδή, όχι νέα μνημόνια.
Αν αυτό δεν γίνει το πρόβλημα για την Ευρώπη και το μέλλον της θα είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να το αποφύγουμε».
«Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε αυτή τη μάχη και ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης