Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κίνημα Αλλαγής: Πρόταση για ανάπτυξη δικτύου «Πρώτης Γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Κίνημα Αλλαγής: Πρόταση για ανάπτυξη δικτύου «Πρώτης Γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Αναλυτική πρόταση Κινήματος Αλλαγής για ανάπτυξη δικτύου «ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ» στη Πρωτοβάθμια Υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού
Επεξεργασμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη δημιουργία μιας πρώτης γραμμής  αντιμετώπισης των κρουσμάτων και με επισκέψεις στο σπίτι, για τις σοβαρότερες περιπτώσεις με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ώστε να κρατηθεί ο ιός όσο γίνεται μακριά από τα νοσοκομεία, καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής.
Σε συνέχεια των προτάσεων για την αντιμετώπιση  της πανδημίας, που ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας, το κόμμα καταθέτει σχέδιο για
Ανάπτυξη Δικτύου  «Πρώτης Γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σκοπός είναι:
 «1. Η συμβολή στη μικρότερη διασπορά του ιού, με τη  διάγνωση μακριά από το νοσοκομείο περιστατικών με υποψία λοίμωξης από κορωνοιό.
2. Η προστασία  του ανθρώπινο δυναμικού που υπηρετεί στο δημόσιο τομέα υγείας, τόσο από την εξάντληση, όσο και από την προσβολή  από τον ίδιο τον ιό.
Η προστασία αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για τη φροντίδα των σοβαρών περιπτώσεων προσβολής από τον ιό, που θα χρειαστούν νοσηλεία  στο νοσοκομείο ,αλλά και γιατί θα πρέπει οι υγειονομικοί να εξακολουθήσουν να φροντίζουν με επάρκεια και τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα,(όπως ασθενείς με καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια και νευρολογικά νοσήματα κα).
3. Η καλύτερη  επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας».
Η πρόταση του Κινήματος  Αλλαγής για την ανάπτυξη κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας περιλαμβάνει τις παρακάτω άμεσες ενέργειες:
 «1. Ανάπτυξη ενός συντονιστικού κέντρου σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας μετά από απόφαση της διοίκησης της περιφέρειας και μετά από έγκριση του
ΕΟΔΥ.
Μία ολιγομελής ομάδα εκπροσώπων του Πανεπιστημίου, των ιατρικών συλλόγων της περιφέρειας και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού, του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της διασύνδεσης του δικτύου αυτού με τις δημόσιες δομές των νοσοκομείων και των υπηρεσιών ΠΦΥ.
Στηρίζεται από μια τηλεφωνική γραμμή που θα εξυπηρετείται από επιλεγμένα πρόσωπα με ιατρική η νοσηλευτική εκπαίδευση και θα δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις για επίσκεψη στο σπίτι. Εν συνέχεια θα προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες με τη χρήση σταθμισμένων πρωτοκόλλων ώστε να αποφασίζουν την αποστολή μιας κινητής μονάδας για επίσκεψη, εξέταση, καταγραφή, φροντίδα ή και παραπομπή στις νοσοκομειακές δομές.
2. Ανάπτυξη του ανθρώπινου (ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου) δυναμικού που θα στελεχώσει αυτό το δίκτυο αλλά και τις κινητές μονάδες του για την εξυπηρέτηση όλου του επιχειρησιακού σχεδιασμού.
Το δυναμικό αυτό θα αποτελείται από ιατρούς και νοσηλευτές των μονάδων της δημόσιας ΠΦΥ, αλλά και από ιδιώτες επαγγελματίες που θα προσληφθούν με συγκεκριμένες ταχύτατες προκηρύξεις, πανεπιστημιακούς, επιλεγμένους γιατρούς και επαγγελματίες, καθώς και εθελοντές με προϋπηρεσία και βασική εκπαίδευση, χωρίς να αποκλείονται και τελειόφοιτοι  Σχολών Επιστημών Υγείας.
3. Η ταχύρυθμη εκπαίδευση όλου του παραπάνω ανθρώπινου δυναμικού από το εξειδικευμένο κέντρο αναφοράς (πανεπιστημιακό νοσοκομείο) όσον αφορά τη χρήση των πρωτοκόλλων που θα καθορίζουν τη λειτουργία και την οργάνωση αυτού του δικτύου αλλά και την χρήση του προστατευτικού υλικού.
 Τόσο προστασία, των υγειονομικών όσο και των προσώπων με τα οποία θα έρχονται σε επαφή.
Όλο αυτό το δίκτυο θα πρέπει να υποστηρίζεται από σταθμισμένα πρωτόκολλα που θα  καθορίζουν την απόφαση της μετακίνησης της κινητής μονάδας, τις διαδικασίες εξέτασης, αλλά και την διενέργεια διαγνωστικών δοκιμασιών, την καταχώριση της πληροφορίας σε επιλεγμένο λογισμικό, που θα μεταφέρεται σε κεντρικό Server (το οποίο θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες της  παρακολούθησης του ασθενούς από μακριά, όσο και τις ανάγκες της επιδημιολογικής επιτήρησης).
4. Ένταξη στον σχεδιασμό όλων των εργαστηρίων δημοσίων και ιδιωτικών.
Γ) Καθοριστικής σημασίας αποφάσεις
1. Προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού και εκπαίδευση στη χρήση του για την προστασία του υγειονομικού δυναμικού.
2. Απόφαση για τη διαγνωστική δοκιμασία που θα διενεργηθεί.
3. Απόφαση για το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί για καταγραφή, φροντίδα  και επιτήρηση
4. Επιχειρησιακός σχεδιασμός  ανά περιφέρεια με βάση τις ιδιαιτερότητες της».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης