Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης: Δημιουργούμε ένα περιβάλλον και μια ευκαιρία μοναδική στην ελληνική ιστορία για την Δ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη

Γεωργιάδης: Δημιουργούμε ένα περιβάλλον και μια ευκαιρία μοναδική στην ελληνική ιστορία για την Δ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη
"Το Ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που πάμε να κάνουμε στην περιοχή", τόνισε ο Άδ. Γεωργιάδης
«Δημιουργούμε ένα περιβάλλον και μια ευκαιρία μοναδική στην ελληνική ιστορία για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης,  'Αδ. Γεωργιάδης, από την Πτολεμαΐδα.
Μιλώντας στο συνέδριο που πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της απόφασης της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, λέγοντας ότι «η Δυτική Μακεδονία με την απόφαση που λάβαμε θα γίνει ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ που μας δίνει πλεονέκτημα της μεγαλύτερης διαπραγματευτικής ισχύος στα ευρωπαϊκά συμβούλια, της διεκδίκησης επιπλέον χρημάτων, περισσότερες εξαιρέσεις, περισσότερα εργαλεία ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτό που προγραμματίζουμε».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε εκείνους που διαμαρτυρήθηκαν πριν την έναρξη της ημερίδας τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να φωνάζετε που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, αντίθετα πρέπει να μας επαινείτε γιατί αυτή η απόφαση μας βάζει σε καλύτερη θέση όλων των άλλων στην νέα εποχή» και «εάν η Ελλάδα έμενε στον λιγνίτη θα είμαστε στην τελευταία ταχύτητα».
Πρόσθεσε πως «θα μας αναλογούσαν ή θα διεκδικούσαμε πολύ λιγότερα χρήματα. Ο λιγνίτης ως καύσιμο πέθανε, είτε το 2023 ή το 2035.
Είμαστε μπροστά σε μια εποχή που αλλάζει και όσοι δίνουν την μάχη για την παραμονή του λιγνίτη μου θυμίζει την μάχη με τα κάρα και ο λιγνίτης σήμερα αντιπροσωπεύει το κάρο για αυτή την εποχή».
Υπογράμμισε ότι «ο λιγνίτης ως καύσιμο καταστρέφει το περιβάλλον, καταστρέφει τις ζωές των παιδιών μας και των εγγονών μας».
Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν ευλογία και κατάρα για την δυτική Μακεδονία γιατί από την μια πλευρά έδωσε υψηλά εισοδήματα και από την άλλη δημιούργησε μονοκαλλιέργεια στην οικονομία. «Εάν αφαιρεθεί ο λιγνίτης από το τοπικό ΑΕΠ η περιοχή γίνεται μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αλλάξει η παραπάνω εικόνα.
Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ορισμένες πρωτοβουλίες που τρέχουν ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως η συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού νόμου μόνο για τη δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, όπως και ότι θα υπάρξουν διαφορετικά όρια κρατικών ενισχύσεων εξαιρετικά υψηλοτέρα από ότι ισχύουν μέχρι σήμερα για να αντισταθμίσουν την απώλεια της λιγνίτικης δραστηριότητας.
Έκανε λόγο για εξαιρέσεις στον τρέχοντα αναπτυξιακό νόμο, για διαφορετικά όρια κρατικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις.
Όπως ανέφερε «δημιουργούμε ένα περιβάλλον και μια ευκαιρία μοναδική στην ελληνική ιστορία για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη», εξηγώντας ότι «η μεταμόρφωση της περιοχής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που πάμε να κάνουμε στην περιοχή».
Επιπλέον, άσκησε κριτική στους δημάρχους που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα της ημερίδας, αναφέροντας πως «είναι ντροπή που αποχώρησαν από την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή τους, δεν κάνουν για αιρετά αξιώματα αυτοί που έφυγαν από την αίθουσα».
«Οι αιρετοί είναι για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης