Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλωτός φράχτης 2.700 μέτρων στο Αιγαίο για μείωση προσφυγικών ροών - Στις 500 χιλ το κόστος - Διευκρινίσεις ζητά η Κομισιόν

Πλωτός φράχτης 2.700 μέτρων στο Αιγαίο για μείωση προσφυγικών ροών - Στις 500 χιλ το κόστος - Διευκρινίσεις ζητά η Κομισιόν
Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θέλουν να εξετάσουν κατά πόσο η απόφαση συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο
Τη δημιουργία πλωτού φράχτη στο Αιγαίο προκειμένου να μειωθούν οι προσφυγικές ροές αποφάσισε η κυβέρνηση, κίνηση για την οποία, όμως, ζητά διευκρινίσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως ανέφεραν οι αρμόδιες υπηρεσίες ο διαγωνισμός για την προμήθεια 2.700 μέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος (ΠΠΣ), μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, που προκήρυξε η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) ολοκληρώθηκε.
Σύμφωνα με την προκήρυξη: Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%.
Η προμήθεια Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος με την τεχνική προδιαγραφή θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΑΣΔΥΣ θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στη συνέχεια θα «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε σχετικά με το μεταναστευτικό πως η κυβέρνηση «εξετάζουμε σε ορισμένα σημεία, να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα».
Όπως τόνισε, θα δοκιμαστεί αρχικά σε κάποια σημεία και εάν μπορεί να φέρει αποτελέσματα με ασφάλεια, καθώς είναι δύσκολο να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα σε όλο το Αιγαίο.
«Το πλωτό φράγμα συνδυάζεται και με άλλα πράγματα», με τη συγκεκριμένη ενέργεια να «εξετάζεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των συνόρων μας».
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση προχωρά τα θέματα επιτάχυνσης του ασύλου και τις επιστροφές.
«Κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές», είπε και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020». Όσον αφορά των δομών, τόνισε ότι θα δημιουργηθούν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοικτές.

Διευκρινίσεις για τον πλωτό φράχτη περιμένει η Κομισιόν

Διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδιασμό του πλωτού φράχτη που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.
«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο.
Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοί είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο για το «πλωτό φράγμα» που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.
«Η Επιτροπή θα διαδραματήσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».
Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως «αυτό που είναι σαφές είναι ότι τέτοιου είδους φυσικά τείχη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να γίνεται σεβαστή, καθώς και οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει είναι η αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης