Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενώ φαβορί για ΠτΔ είναι ο Βενιζέλος, ο Παυλόπουλος συγκεντρώνει ευρύτατη αποδοχή – Πώς θα κινηθούν τα κόμματα σε 5 βασικά σενάρια

tags :
Ενώ φαβορί για ΠτΔ είναι ο Βενιζέλος, ο Παυλόπουλος συγκεντρώνει ευρύτατη αποδοχή – Πώς θα κινηθούν τα κόμματα σε 5 βασικά σενάρια
Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει κατασταλάξει στο πρόσωπο που θα προτείνει για ΠτΔ
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να αναμένεται να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει για το προεδρικό αξίωμα στις 23 Ιανουαρίου.
Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως ο κ.Μητσοτάκης έχει κατασταλάξει στο πρόσωπο, το οποίο – όπως τονίζουν – θα είναι κοινής αποδοχής και θα είναι μια προσωπικότητα που θα «συνθέτει».
Τοποθέτηση που αν μη τι άλλο περιορίζει τα προτεινόμενα πρόσωπα και τα βασικά σενάρια.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θέλουν ότι το πρόσωπο που θα προταθεί για το προεδρικό αξίωμα θα είναι πολιτικό, μια και οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμοι ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα ελληνοτουρκικά θέματα παραμένουν στο προσκήνιο.

1ο σενάριο: Προκόπης Παυλόπουλος

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο κ.Παυλόπουλος είναι ένα πρόσωπο καθολικής αποδοχής και είναι μια προσωπικότητα που συνθέτει, αν κρίνει κανείς από τα πεπραγμένα της μέχρι στιγμής θητείας του.
Άρα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει το Μαξίμου ισχύουν.
Και μπορεί ο κ.Μητσοτάκης να μην ψήφισε τον κ.Παυλόπουλο στις προεδρικές εκλογές του 2015, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον ακυρώνει καθώς αρκετές φορές έχει χαρακτηρίσει επιτυχημένα τα καθήκοντα του.
Παράλληλα προτείνοντας τον κ.Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός διασφαλίζει δύο πολύ σημαντικά οφέλη:
Πρώτον, στέλνει το μήνυμα της διεύρυνσης στο κέντρο και
Δεύτερον, επιτυγχάνει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα, την εθνική ενότητα.
Και αυτό γιατί η υποψηφιότητα Παυλόπουλου είναι δεδομένο ότι θα πάρει τις 158 ψήφους της ΝΔ και τις 86 του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή θα λάβει τουλάχιστον 244 ψήφους, αν και είναι πολύ πιθανό, η υποψηφιότητα Παυλόπουλου να πάρει και το «Ναι» από το Κίνημα Αλλαγής (22 ψήφους), την Ελληνική Λύση (10 ψήφους) και το ΜεΡΑ25 (9 ψήφους).
Με λίγα λόγια δεν αποκλείεται, ο κ.Παυλόπουλος να λάβει 275 ψήφους!
Και αυτό αν μη τι άλλο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά συμφέροντα, θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας.

2ο σενάριο: Ευάγγελος Βενιζέλος

Τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες θέλουν στο τραπέζι των συζητήσεων να βρίσκεται αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η φημολογία ενισχύθηκε από την αναφορά της Φώφης Γεννηματά με την οποία θεωρήθηκε ότι «φωτογραφίζει» τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επέμεινε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς καλώντας τον πρωθυπουργό να επιλέξει «ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης».
Μάλιστα, το έκανε λίγο μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρότι  και οι δύο πλευρές, λένε, ότι δεν συζήτησαν το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μάλιστα αναφέρεται ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστός στο εξωτερικό, και γνωρίζει πολύ καλά τα συνταγματικά ζητήματα.
Οπότε, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, αν χρειαστεί να προσφύγουμε στη Χάγη θα το χειριστεί ο ίδιος το εν λόγω ζήτημα.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με ξένους ηγέτες, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ανά πάσα στιγμή.
Αυτά είναι τα θετικά για την εν λόγω πρόταση.
Τα αρνητικά είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί να περάσει η πρόταση Βενιζέλου τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΜεΡΑ25, άρα χάνεται η ευρύτατη αποδοχή.
Δεδομένης και της άρνησης του ΚΚΕ, η υποψηφιότητα Βενιζέλου μπορεί να λάβει τις 158 ψήφους της ΝΔ και τις 22 του Κινήματος Αλλαγής, άρα να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους.
Αυτό σημαίνει ότι ο κ.Βενιζέλος θα εκλεγεί στην τρίτη ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή, ακόμα και στο σενάριο που θέλει να συναινεί και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πρόταση που μπορεί να στηριχθεί τόσο από τη ΝΔ όσο και βεβαίως από το ΚΙΝΑΛ και άρα να δώσει το επιχείρημα στον κ.Μητσοτάκη περί διεύρυνσης στο κέντρο.

3ο σενάριο: Άννα Διαμαντοπούλου

Ανάμεσα στα ονόματα που «παίζουν» είναι και αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου.
Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που θα άρεσε στον κ.Μητσοτάκη, μια και πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, της οποίας οι πολιτικές θέσεις δεν απέχουν πολύ από τις δικές του.
Θεωρείται ένα πρόσωπο με προοδευτικές θέσεις που εκτιμάται ότι μπορεί να εκπροσωπήσει με τις γνώσεις και την εμπειρία της την Ελλάδα στο εξωτερικό σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία.
Μάλιστα η κα.Διαμαντοπούλου είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας και Ανάπτυξης τόσο στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου όσο και στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Συνεπώς, περνά και το «μπλόκο» της Φώφης Γεννηματά ότι ο επόμενος ΠτΔ θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης.
Αλλά και σε αυτό το σενάριο, η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου δεν θα έχει τις θετικές ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα και σε αυτήν την περίπτωση τυχόν υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου θα «περάσει» με τις 180 ψήφους της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, καθώς θεωρείται απίθανο να στηριχθεί τόσο από την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου όσο και από το ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη.
Για το ΚΚΕ ούτε λόγος.

4ο σενάριο: Μαρία Δαμανάκη

Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που ικανοποιεί πολλά από τα κριτήρια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Είναι γυναίκα που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, που έχει διατελέσει Επίτροπος Αλιείας, που έχει διεθνή καριέρα σε περιβαλλοντικά θέματα και που έχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πολιτική διαδρομή.
Δεδομένου μάλιστα ότι η κα.Δαμανάκη έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνασπισμού καθώς και ότι έχει εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητα της θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Και σε αυτό το σενάριο, θεωρείται βέβαιο πως η κα.Δαμανάκη θα πάρει τουλάχιστον τις 180 ψήφους από ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ενώ θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως είναι αποφασισμένος, εάν ο Πρ.Παυλόπουλος αρνηθεί να είναι υποψήφιος εφόσον δεν τον στηρίξει η ΝΔ, να προτείνει έναν υποψήφιο από το δικό του χώρο.
Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια θετική ψήφο από το ΜεΡΑ25 (ΚΚΕ και Ελληνική Λύση θα είναι κατηγορηματικά αρνητικοί), αν και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαρροές ακόμα και στη ΝΔ ή και στο ΚΙΝΑΛ για την εν λόγω υποψηφιότητα.

5ο σενάριο: Λουκάς Παπαδήμος

Είναι μια υποψηφιότητα που έχει «βάση» στη ΝΔ και που έχει και τη θετική άποψη της Φώφης Γεννηματά.
Βασικό επιχείρημα όσων των προκρίνουν είναι ένα πρόσωπο που έχει την αποδοχή των Βρυξελλών, που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις και ότι έχει το πολιτικό ανάστημα να υπερασπιστεί τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
Πρόκειται όμως για ένα σενάριο πιο αδύναμο από τα προηγούμενα, καθώς ο κ.Παπαδήμος δεν είναι ένα πολιτικό πρόσωπο.
Και σε αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα του, κάτι που αναμένεται να πράξουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του Κινήματος Αλλαγής.
Άρα και ο κ.Παπαδήμος στην καλύτερη των περιπτώσεων να συγκεντρώσει 180 ψήφους.
Σημειώνεται ότι η πρώτη ψηφοφορία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει πιθανότατα στις 27 Ιανουαρίου.
Εάν δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, θα ακολουθήσει σε διάστημα 5 ημερών μια δεύτερη ψηφοφορία, η οποία απαιτεί και αυτή 200 ψήφους.
Εφόσον και σε αυτήν δεν εκλεγεί ο ΠτΔ, θα ακολουθήσει σε 5 ημέρες μια τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία θα απαιτηθούν 180 ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ.
Εάν και αυτή δεν έχει θετική κατάληξη, τότε θα ακολουθήσει σε άλλες 5 ημέρες, μια τέταρτη ψηφοφορία, κατά την οποία ο ΠτΔ μπορεί να εκλεγεί με 151 ψήφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης