Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλωματική αντεπίθεση για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύη – Στη Σαουδική Αραβία σήμερα 17/12 ο Δένδιας

Διπλωματική αντεπίθεση για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύη – Στη Σαουδική Αραβία σήμερα 17/12 ο Δένδιας
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συνεχίσει την περιοδεία του σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία
Τη διπλωματική του αντεπίθεση προκειμένου να καταστήσει άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μια ημέρα μετά τη συνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres, θα βρεθεί σήμερα Τρίτη 17/12 στη Σαουδική Αραβία.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί πρωτίστως το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, για το οποίο ο κ.Δένδιας θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις, βάσει των οποίων η συμφωνία αυτή είναι ανύπαρκτη και παράνομη.
Παράλληλα ο κ.Δένδιας θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει και άλλα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα.
Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Ριάντ με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Σαουδικής Αραβίας, Dr. Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al Al-Sheikh ενώ στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdul Aziz Al Saud.
Κατόπιν θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Faisal bin Farhan Al Saud, με τον υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Adel Jubair και με τον κυβερνήτη του Ταμείου Κρατικών Επενδύσεων, PIF Yasir Othman Al- Rumayyan.
Αύριο, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, στην Ιορδανία.
Χθες ο ΥΠΕΞ ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης στον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
«Συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα.
Δηλαδή, το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία.
Όπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το δίκαιο της θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή.
Ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναμέναμε, μου είπε αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη.
Από εκεί και πέρα, είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω μαζί του για το Κυπριακό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας και να του δηλώσω την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης