Τελευταία Νέα
Πολιτική

Να πάρουν θέση στις προκλήσεις της Άγκυρας θα καλέσει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης από το Λονδίνο

Να πάρουν θέση στις προκλήσεις της Άγκυρας θα καλέσει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης από το Λονδίνο
Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα θέσει σήμερα επί τάπητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες του ΝΑΤΟ που για ένα διήμερο θα βρίσκονται στο Λονδίνο καθώς σήμερα 3 και αύριο 4 Δεκεμβρίου 2019 διεξάγεται η επετειακή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της συμμαχίας.
Όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε την Κυριακή από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα υπογραμμίσει τις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της ίδιας συμμαχίας.
«Τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επεδίωκε ένταση στην περιοχή μας», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού τα οποία κατά δήλωσή του, θα τα επαναλάβει και στο Λονδίνο.
Ο πρωθυπουργός έχει πάντως διαμηνύσει ότι η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία και την Δευτέρα στο πλαίσιο της διάσκεψης για το κλίμα στην Ισπανική πρωτεύουσα να θέσει τα ελληνοτουρκικά.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Μαδρίτη, όπου συμμετείχε μαζί με περίπου δέκα ομολόγους του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων που γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις της γειτονικής μας χώρας υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι και σε βάρος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μεταξύ οριστηκοποιήθηκε, μόλις μια μέρα πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, το βράδυ της Δευτέρας, με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι ο πρωθυπουργός θα έχει ένα τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump στις 7 Ιανουαρίου. Ωστόσο, Μητσοτάκης - Trump θα έχουν ένα πρώτο τετ α τετ στο Λονδίνο, στις 4 Δεκεμβρίου κατά το γεύμα το οποίο παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα κλειστό γκρουπ χωρών.
Σε αυτό περικλείονται χώρες οι οποίες δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για τους εξοπλισμούς. Έτσι, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει ο  Donald Trump στο Λονδίνο σε ότι αφορά τις διαδοχικές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.  
Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδεχομένως θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του όπως ο Emmanuel Macron και η Angela Merkel ενώ δεν αποκλείσει να υπάρξει και μια σύντομη συνάντηση με τον Recep Tayyip Erdoğan αν και αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού.
Στο Λονδίνο, που αποτελεί και την έδρα πολλών επενδυτικών οργανισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δώδεκα το μεσημέρι θα έχει μια πρώτη συνάντηση με διεθνείς επενδυτές.
Το απόγευμα μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, θα παραστούν σε δεξίωση που παραθέτει η βασίλισσα Ελισάβετ στο Buckingham Palace, σε όλους τους ηγέτες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην βρετανική πρωτεύουσα.
Ενώ, στις εννιάμιση το βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε γεύμα στην πρωθυπουργική κατοικία, τη γνωστή Downing Street, που παραθέτει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης