Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά – Η κυβέρνηση «έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά» για το προσφυγικό

Γεννηματά: Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά – Η κυβέρνηση «έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά» για το προσφυγικό
Η κυβέρνηση «βαδίζει πιστά στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, στις ίδιες αποτυχημένες επιλογές του, χωρίς σχέδιο», σύμφωνα με την Φ. Γεννηματά
«Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούμε μια Κυβέρνηση που “έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά”», δηλώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, κάνοντας αναφορά στο προσφυγικό και την πρόσφατη δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδή στις Βρυξέλες ότι το πρόβλημα είναι μη διαχειρίσιμο.
Η κ. Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας αναφέρει ότι η κυβέρνηση «βαδίζει πιστά στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, στις ίδιες αποτυχημένες επιλογές του, χωρίς σχέδιο.
Εμμένει πειθήνια στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ–Τουρκίας και του “Κανονισμού Δουβλίνο”, αρνούμενη να θέσει το θέμα στην ευρωπαϊκή του διάσταση, ώστε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που τα νησιά μας και όλη η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν “SOS”». Υπογραμμίζει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα μείζον πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπενθυμίζει ότι το ΚΙΝΑΛ από το 2015 έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που δεν αξιοποίησε ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε τώρα ο κ. Μητσοτάκης, ενώ η ίδια τη Δευτέρα ανέδειξε κοινοβουλευτικά το θέμα καταθέτοντας επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, καλώντας τον επιτέλους να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τα μέτρα πολιτικής.
Κατά την ίδια, απαιτείται άμεσα συντονισμένη δράση και αποτέλεσμα.
Ακόμη, σημειώνει πως η αντιμετώπιση του προβλήματος συνδέεται με τα γενεσιουργά αίτιά τους.
«Ο πόλεμος, οι εμφύλιες συρράξεις, η ανέχεια, αλλά και η κλιματική αλλαγή, θα φέρνουν πάντα μετανάστες και πρόσφυγες στις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι΄ αυτό επιβάλλεται πρωτίστως η επαρκής φύλαξη των συνόρων μας, που είναι σύνορα και της Ευρώπης.
Επιμένουμε από την πρώτη στιγμή πως είναι απαραίτητο να αλλάξει η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, που ουσιαστικά έδωσε τα “κλειδιά” στον Ερντογάν να εκβιάζει.
Πρέπει δε να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται για ζήτημα της Ελλάδας.
Αφορά την Ευρώπη, όλα τα Κράτη-Μέλη και η Χώρα μας οφείλει να διεκδικήσει την ενεργοποίησή τους, με δίκαιο επιμερισμό ευθυνών», τονίζει η κ. Γεννηματά.
Περαιτέρω, με αφορμή την 46 επέτειο του Πολυτεχνείου σημειώνει πως «είναι ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στους αγωνιστές και νεκρούς.
Ημέρα αφύπνισης για όλους μας, ιδίως για τη νέα γενιά» και προσθέτει ότι «τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός θλιβερού, αλλά και ανησυχητικού σκηνικού πόλωσης, με Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση να αποπροσανατολίζουν έτσι και από την ουσία του εορτασμού.
Καλλιεργούν ένα τεχνητό δίλημμα που επιχειρεί να εγκλωβίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ αυταρχισμού και “μπαχαλοποίησης”, ανάμεσα στην τυφλή βία και την ανομία. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι και οι δύο επιλογές οδηγούν σε αδιέξοδο τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή για το άσυλο, υπήρξε συγκεκριμένη, ρεαλιστική και δημοκρατική.
Η ορθότητά της επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, ήδη από τα γεγονότα.
Την αρνήθηκαν και τρέχουν τώρα πίσω από τις εξελίξεις».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, «τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά, χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου, με συνθήκες ποιότητας και ασφάλειας για φοιτητές και διδάσκοντες.
Αυτό αποτελεί προϋπόθεση και αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση όλων μας, για να γευτούν οι νέες και οι νέοι τους καρπούς της ανώτατης παιδείας, να πάρουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να οικοδομήσουν το μέλλον τους.
Για το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτονόητο ότι παράνομες ενέργειες δεν νοείται να γίνονται ανεκτές εντός των πανεπιστημιακών χώρων».
Για την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis που ξεκίνησε τις εργασίες της και σε ερώτηση για το εάν εμμένει στις απόψεις της περί σκευωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης, απαντά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών. Τα τερτίπια, οι καθυστερήσεις και αντιπερισπασμοί δεν του βγήκαν.
Ήρθε η ώρα να προχωρήσει η διαδικασία, να αποκαλυφθούν σημεία από τα “τέρατα” που εκτυλίχθηκαν επί διακυβέρνησής του.
Η σκευωρία καταρρέει, το παραδικαστικό κύκλωμα αποκαλύπτεται και οι καθημερινές εξελίξεις δικαιώνουν συνεχώς όσα με σθένος από την πρώτη στιγμή επισημάναμε.
Η πλήρης διαλεύκανση δεν αποτελεί απλά προσωπική υπόθεση των στελεχών της παράταξης μας που συκοφαντήθηκαν ανήθικα με τόνους λάσπης.
Είναι πάνω από όλα ζήτημα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας.
Δεν θα σταματήσουμε να το τονίζουμε: η αλήθεια θα λάμψει, όλα στο φως».
Τέλος, για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το επόμενο Σαββατοκύριακο, αφού υπενθυμίζει  ότι στο Συνέδριο του Μαρτίου αποφασίστηκε ομόφωνα η κεντρική στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, που συνίσταται σε αυτόνομη πορεία, λειτουργική ενοποίηση και όχι ομόσπονδη λειτουργία, αναφέρει πως σε αυτό «θα προσαρμόσουμε τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ στην κοινή πορεία που συναποφασίσαμε».
«Προχωράμε αποφασιστικά και αισιόδοξα μπροστά, με τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας, με ενότητα και υπευθυνότητα, για να κάνουμε όλοι μαζί ξανά τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή, ρυθμιστή των εξελίξεων προς όφελος των πολιτών και της Χώρας», καταλήγει η κ. Γεννηματά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης