Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νίκος Δένδιας στο ΒΝ: Η χώρα θέλει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα - Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τους πολίτες

Νίκος Δένδιας στο ΒΝ: Η χώρα θέλει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα - Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τους πολίτες
Η ΝΔ θα φέρει καλύτερες ημέρες για όλους αναφέρει ο Ν. Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότο Τομέα της Β’  Αθήνας μιλά στο bankingnews.gr για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης από την επόμενη  ημέρα των εκλογών.
Μέχρι την τελευταία ημέρα δίνει τη μάχη της ψήφου μιλώντας για το ΣΥΡΙΖΑ που αποχωρεί  όπως και  γι’  αυτά που αφήνει πίσω του για την επόμενη κυβέρνηση  που καλείται  να  βάλει τάξη στη φορολογία, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές , στην αντιμετώπιση των «κόκκινων»  δανείων για τις βιώσιμες επιχειρήσεις και επισημαίνει ότι  η  ΝΔ  σχεδιάζει  την επιβράβευση των επιχειρήσεων που  κατάφεραν να είναι συνεπείς  στην αποπληρωμή  των δανείων τους.
Μιλά για τη διάσωση της ΔΕΗ μέσα από μία αληθινή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.  
Κάνει  λόγο  για υψηλό ενεργειακό  κόστος στα επίπεδα  του 30% σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο.
Θεωρεί  ότι η προσέλκυση επενδύσεων  θα γίνει με ζεστό χρήμα και με την ίδρυση εταιρειών όχι  με συγχωνεύσεις και εξαγορές όπως  έγιναν  επί  ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Δένδιας είναι  πολιτικός που δεν φοβάται να συγκρουσθεί με ομάδες και συμφέροντα.
Ο  ίδιος βάζει ψηλά τον πήχη της ευθύνης για την κυβέρνηση  της ΝΔ  με σκοπό την στήριξη των πολιτών που εξαπατήθηκαν από τον ΣΎΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας  ότι οι καλύτερες ημέρες απαιτούν ένα γενναίο  μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Αναγνωρίζει  ότι μετά  από μία δεκαετή  κρίση οι πολίτες ζητούν  αρχικά «ανάσες»  οικονομικού   περιεχομένου  και  να νοιώθουν ασφάλεια  στην καθημερινότητά τους.   

Ακολουθεί η συνέντευξη του Νίκου Δένδια στο Νίκο Θεοδωρόπουλο

Ως αυριανή Κυβέρνηση ποια θεωρείτε ότι είναι τα «καυτά» μέτωπα της οικονομίας που κληρονομείτε από την προηγούμενη Κυβέρνηση;

Νίκος Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία τάζοντας στους πάντες τα πάντα και επικαλούμενος μια πολιτική κοινωνικά δίκαιη.
Αποχωρεί έχοντας αφήσει πίσω του μεγάλα λειτουργικά προβλήματα σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, μεγάλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη και προβλήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης στα ασθενέστερα  κοινωνικά στρώματα.
Αυτή η Κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ομιλεί εξ ονόματος «των πολλών» και κατά των «λίγων», που κατ’ αυτήν εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, επέφερε μεταξύ άλλων, με τη «δίκαιη» πολιτική της: Κατασχέσεις σε 1.250.000 πολίτες, 27 νέους φόρους, 21 περικοπές συντάξεων και επιδομάτων, τεράστια σε ποσό ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και πάνω από 100.000 κλειστά βιβλία ελεύθερων επαγγελματιών.
Χρειάζεται συνεπώς νια νέα πολιτική με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιχειρηματικότητας, όπως και η αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων  που αποτελούν τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και το  υψηλό ενεργειακό κόστους, που σήμερα στην χώρα μας είναι 30% υψηλότερο από τον μέσο κοινοτικό όρο.
Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται αληθινή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με τη διάσωση της ΔΕΗ, η οποία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στα πρόθυρα  κατάρρευσης. Ζωτικής σημασίας θέμα είναι επίσης η μείωση των «κόκκινων δανείων» για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, μέσα από μία ολιστική λύση, αλλά και με την εξέταση ενός καθεστώτος ανταμοιβής των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τι θα κάνετε όμως για να προσελκύσετε άμεσα ξένες επενδύσεις;

Νίκος Δένδιας:  Υπάρχει όντως άμεση ανάγκη να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, καθώς το αφήγημα Τσίπρα περί αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων ήταν “κενό περιεχομένου”.
Βλέποντας κανείς την ανάλυση μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως η πλειοψηφία των επενδύσεων αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις και όχι επενδύσεις υπό την μορφή ίδρυσης θυγατρικής εταιρίας.
Η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις προτείνει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και δεσμεύεται για τη δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων προωθούμε τη  μείωση του συντελεστή φορολογίας όλων των επιχειρήσεων από 29% σε 20% σε δύο χρόνια, την επιπλέον μείωση φορολογίας κατά 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας μιας επιχείρησης που απασχολεί τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξημένες αποσβέσεις έως 200% στις επενδύσεις κεφαλαίου, τη  δυνατότητα μεταφοράς φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών αντί για 5 έτη, όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία,  τη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% κ. α.  
Για την προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων είναι βεβαίως καθοριστική και η αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού κλίματος,  η οποία θα λειτουργήσει ως σημαντικό κίνητρο, όπως αποδείχθηκε με τη κατακόρυφη πτώση των spread των ομολόγων, με την προσδοκία και μόνο μιας κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα.
Ας μην ξεχνούμε επίσης την υλοποίηση επενδύσεων που έχουν μείνει αναίτια «μπλοκαρισμένες», όπως η επένδυση στο Ελληνικό η οποία μπορεί να αλλάξει την όψη όλης της Νότιας Αθήνας και να λειτουργήσει σαν μαγνήτης για την περαιτέρω προσέλκυση κεφαλαίων.

Η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με της δημοσκοπήσεις έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αδυναμία .Τι να περιμένουν οι πολίτες από τον Κυριάκο  Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Οι  καλύτερες  ημέρες  θα είναι μία  πραγματικότητα για την καθημερινότητά τους;

Νίκος Δένδιας: Κατά την τετραετία που πέρασε οι πολίτες βίωσαν σωρεία δύσκολων καταστάσεων σε όλους τους τομείς και πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων  και της παροιμιώδους διαχειριστικής ανεπάρκειας  της απερχόμενης Κυβέρνησης.
Συνεπώς, η πρώτη μεγάλη ευθύνη μας είναι  να προσφέρουμε με συγκεκριμένα μέτρα,  αλλά και με έναν υπεύθυνο  τρόπο διακυβέρνησης, ελπίδα στους πολίτες και στην εξουθενωμένη από μία δεκαετή κρίση ελληνική κοινωνία.
Το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον κ. Τσίπρα καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη μας, όμως με τη στήριξη των πολιτών σε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εκτιμώ ότι δεν θα αργήσουν να έλθουν καλύτερες ημέρες. Από την πλευρά μας δεν πέσαμε στην παγίδα των εύκολων υποσχέσεων αλλά προτείναμε στους πολίτες έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, με συγκεκριμένα μέτρα, από τη Δημόσια Ασφάλεια μέχρι την Ανάπτυξη, τον οποίο και θα εφαρμόσουμε.  
Η Ελλάδα το 2021, όταν και θα εορτάσει τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία, θέλω να πιστεύω ότι χάρη στην πολιτική που θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει μπει σε εντελώς διαφορετική πορεία, πραγματικής  και βιώσιμης ανάπτυξης     

Η οικονομία θα να είναι ο «βατήρας» για την υλοποίηση του προγράμματος  σας . Πόσο πιθανόν είναι  οι θεσμοί να  φρενάρουν τα σχέδια σας  για μείωση της  φορολογίας    στην περίπτωση  που το πλεόνασμα του 3,5%  τεθεί  υπό αμφισβήτηση;

Νίκος Δένδιας: Περισσότεροι φόροι δεν σημαίνουν περισσότερα φορολογικά έσοδα, όπως αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά με την υπέρμετρη αύξηση των επιβαρύνσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ,  η οποία οδήγησε στην «εκτόξευση» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και «έπνιξε» την πραγματική οικονομία.
Οι εταίροι μας το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, όπως γνωρίζουν και ότι ένα πλεόνασμα αυτού του μεγέθους δεν επιτρέπει  να υπάρξει μία «ανάσα» από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις.
Εκτιμώ συνεπώς ότι δεν θα είναι αντίθετοι σε μια μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα δώσει  αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία και θα οδηγήσει τελικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Δέχθηκαν άλλωστε κάτι ανάλογο στο παρελθόν, με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία οδήγησε πράγματι στην αύξηση των συγκεκριμένων φορολογικών εσόδων.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης