Τελευταία Νέα
Πολιτική

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί ο Τσίπρας - Πλήγμα ενόψει εκλογών ο χορός των μετατάξεων και τροπολογιών - Συγνώμη από Χριστοδουλοπούλου

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί ο Τσίπρας - Πλήγμα ενόψει εκλογών ο χορός των μετατάξεων και τροπολογιών - Συγνώμη από Χριστοδουλοπούλου
Ο πρωθυπουργός έχασε και το επιχείρημα ότι δεν είναι ίδιος με όλους τους προηγούμενους
(upd2) Το σκηνικό που καταγράφηκε τα τελευταία 24ωρα στη Βουλή με τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταθέτουν σειρά τροπολογιών, τις οποίες η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «ρουσφέτια», και με τις μετατάξεις «γνωστών» και συγγενών κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών από άλλους φορείς του Δημοσίου, αποτελεί ένα ακόμα ηχηρό «χτύπημα» για την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο προς την κάλπη της 7ης Ιουλίου.
Αν και η κυβέρνηση επιχείρησε να «μαζέψει» την προβληματική αυτή κατάσταση αφενός με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία τροπολογία, αφετέρου με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, ο οποίος ζήτησε να «παγώσει» η όλη διαδικασία των μετατάξεων παρά το γεγονός ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, το πλήγμα είναι μεγάλο για τον κ.Τσίπρα.
Όχι μόνο γιατί δίνει το δικαίωμα στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα για να ικανοποιήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες στην τελική ευθεία προς τις βουλευτικές εκλογές.
Κυρίως όμως γιατί δείχνει στην κοινή γνώμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση του και οι βουλευτές του υιοθέτησαν πρακτικές αντίστοιχες με αυτές που ακολουθούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν είχαν αυτοί την εξουσία και τη διακυβέρνηση της χώρας.
Και αυτό αν μη τι άλλο είναι ένα γεγονός που «αμαυρώνει» πολύ περισσότερο το προφίλ της κυβέρνησης Τσίπρα, καθώς της αποδυναμώνει, αν δεν της αφαιρεί, το επιχείρημα ότι εκείνη δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ίδιο με το παλιό πολιτικό κατεστημένο και ότι ήρθε στην εξουσία για να αλλάξει τα κακώς κείμενα και παθογένειες δεκαετιών.
Και αυτά τα γεγονότα έρχονται να προστεθούν σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη και βεβαρημένη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις - πολιτικές και επικοινωνιακές - για να "μαζέψουν" τη διαφορά τους από τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη και να ανατρέψουν το εις βάρος τους εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενόψει της κάλπης της 7ης Ιουλίου.
 
Χριστοδουλοπούλου: Ζητώ συγνώμη στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση – Δεν κατεβαίνω στις εκλογές

Και αν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να προλαβαίνει τα λάθη των βουλευτών της κυβέρνησης ή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί τουλάχιστον να τα "μαζεύει".
Χαρακτηριστική περίπτωση φαίνεται πως είναι αυτή της κας.Χριστοδουλοπούλου, στην οποία φέρεται πως τηλεφώνησε χθες το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της για την μετάταξη της κόρης της στη Βουλή.
Το αποτέλεσμα φάνηκε σήμερα το πρωί, όταν η κα.Χριστοδουλοπούλου έσπευσε να ζητήσει συγνώμη, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
«Θέλω μόνο να ζητήσω συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Κυβέρνηση, τους φίλους και τους συντρόφους μου που τους στενοχώρησα.
Δυστυχώς, δεν μπορώ να το διορθώσω με κάποιον τρόπο, παρά μόνο με το ελάχιστο που μπορώ, να μην είμαι υποψήφια στις εκλογές» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κα.Χριστοδουλοπούλου εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεταμέλεια της για ότι συνέβη με την υπόθεση της κόρης της.
Σημειώνεται ότι χθες Πέμπτη 6/6 το απόγευμα η κα. Χριστοδουλοπούλου παραδέχθηκε κυνικά ότι αξιοποίησε «κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις και τα λοιπά...» για τη μετάταξη της κόρης της στο κοινοβούλιο
«Προφανώς, με την έννοια που το λέμε, ότι δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή ώστε στη συνέχεια να μεταταχθεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις και τα λοιπά...» ήταν η απάντηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο ερώτημα αν η μετάταξη της θυγατέρας της στη Βουλή δημιουργεί ηθικό θέμα.
«Υπάρχει ζήτημα, δεν το συζητάμε αυτό, ούτε θέλω να πω ότι ήταν γνωστά τα προσόντα της και η Βουλή φώναξε έλα εδώ» υποστήριξε η κα. Χριστοδουλοπούλου, η οποία ωστόσο υποστήριξε ότι η απόσπαση της κόρης της στη Βουλή των Ελλήνων «δεν επιβαρύνει το Δημόσιο ούτε με μια δραχμή γιατί ήδη πληρωνόταν από το Δημόσιο...».
Κατά την άποψη της αντιπροέδρου της Βουλής οι αποσπάσεις, μετατάξεις και προσλήψεις συγγενών, φίλων, πρώην συζύγων ή μετακλητών υπαλλήλων στο κοινοβούλιο έγιναν «ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων και πολιτικής τοποθέτησης».
Ωστόσο, η κα. Χριστοδουλοπούλου επανήλθε στο θέμα με γραπτή δήλωση με την οποία αναλαμβάνει όλη την ευθύνη επισημαίνοντας «το κακό βαραίνει αποκλειστικά και μόνο εμένα».

Η δήλωση της κα. Χριστοδουλοπούλου

«Κατηγορούμαι και σπεύδω να δώσω εξηγήσεις.
Η κόρη μου, μόνιμη υπάλληλος στα ΕΛΤΑ, όπου διορίστηκε εκεί από το 2004 μετά από εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, αποσπάστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018. Με την υπ’ αριθμό 2397/8-2-2019 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής [ΦΕΚ 18/8-2-2019], προβλέφθηκε, με το άρθρο 12, ότι όσοι υπηρετούν στη Βουλή με απόσπαση κατά την 20/1/2019, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης με βάση το νόμο 4440/2016 για την κινητικότητα στο δημόσιο.
Αυτής της πρόβλεψης έκανε χρήση η κόρη μου.
Η διαδικασία έγκρισης της μετάταξης ολοκληρώθηκε μόλις προχθές.
Σε αυτή την πρόβλεψη αναφέρθηκα με ευθύτητα χθες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στο κανάλι Alpha, για ν’ ακολουθήσει η παρεξήγηση της απάντησής μου, την οποία πολλοί εξέλαβαν ως προκλητικά κυνική.
Όταν κλήθηκα να απαντήσω στο «εάν το νόμιμο είναι και ηθικό», παραδέχθηκα, λογοδοτώντας, χωρίς υπεκφυγές, ότι η δυνατότητα που είχα για άμεση ενημέρωση και γνώση ρυθμίσεων και διαδικασιών, των οποίων στη συνέχεια έκανε χρήση η κόρη μου, συγκροτεί όντως προνόμιο.
Η ατυχής, ίσως, έκφραση για αξιοποίηση γνωριμιών και διασυνδέσεων σε αυτό αναφερόταν.
Το δε προνόμιο, στο οποίο προαναφέρθηκα, αφορά κυρίως τη διαδικασία και την επιδίωξη της απόσπασης και όχι της μετάταξης.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να επεκταθώ σε εξηγήσεις προσωπικού χαρακτήρα.
Δεν θα αναζητήσω άλλοθι.
Η ιστορία μου και η πορεία μου είναι γνωστή σε όλους.
Πίστευα ότι αυτή, μαζί με την ειλικρίνειά μου, θα συνεκτιμηθεί. Διαψεύστηκα.
Ζητώ συγγνώμη από όλες και όλους για τη στενοχώρια ή και τον κλονισμό εμπιστοσύνης που τους προκάλεσα.
Ανεξάρτητα απ’ όλα τα παραπάνω, το κακό βαραίνει αποκλειστικά και μόνο εμένα.
Καμιά ευθύνη δεν έχουν η κυβέρνηση, η Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφασή μου να μην θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές, είναι ειλημμένη ήδη από χθες, ως οφειλόμενη ελάχιστη κίνηση. Ενημέρωσα σχετικά τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής».

Παγώνει τις μετατάξεις η κυβέρνηση

Μετά το σάλο που προκλήθηκε με τις μετατάξεις κυρίως «γνωστών» και συγγενών κυβερνητικών βουλευτών στη Βουλή από άλλους φορείς του Δημοσίου, και πάλι παρενέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να υπάρξει «πάγωμα» της όλης διαδικασίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία των μετατάξεων που, παρά το γεγονός ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας.
Κατά τη συνομιλία τους, από κοινού αποφάσισαν ο πρόεδρος της Βουλής να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης τόνισε πως «οι μετατάξεις στη Βουλή παγώνουν».
Όπως είπε, πρόκειται για 32 περιπτώσεις υπαλλήλων για τους οποίους δεν έχει βγει ΦΕΚ και δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα.
Στο μεταξύ, την παραίτησή της από το Ίδρυμα της Βουλής υπέβαλε η Α.Α., κόρη της διευθύντριας του γενικού γραμματέα της Βουλής. Η Α.Α. ήταν υπάλληλος ΙΔΟΧ, διάρκειας εντός έτους στο Ίδρυμα.
Ομοίως, παραίτηση υπέβαλε και η Μ.Λ.Σ., κόρη της προϊσταμένης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπάλληλος ΙΔΟΧ, διάρκειας ενός έτους στο Ίδρυμα της Βουλής.
Όπως έγινε γνωστό, και οι δύο υπέβαλαν παραίτηση για λόγους ευθιξίας.
Οι δύο αποφάσεις πρόσληψης είχαν υπογραφεί στις 31 Μαΐου 2019 από την πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Νίκη Μαρωνίτη.

Βούτσης: Νόμιμη διαδικασία με διακομματική συναίνεση - Δεν αισθάνομαι ενοχή ούτε ότι είμαι απολογούμενος

Την θέση ότι «δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής ή ευθύνης ούτε ότι πρέπει να είμαστε απολογούμενοι» διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις.
Ο κ.Βούτσης έκανε λόγο για νόμιμη διαδικασία που είχε τη συναίνεση και άλλων πολιτικών κομμάτων και υποστήριξε ότι επί των ημερών του στην Προεδρία της Βουλής έγιναν τομές μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση ενός «καθεστώτος που είχε αμφιλεγόμενο, αυθαίρετο και θολό χαρακτήρα».
«Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης, είτε προσωπικά είτε με τη θεσμική μου ευθύνη είτε ως πλειοψηφία, ότι πρέπει να είμαστε απολογούμενοι για τον ισχυρισμό ότι γίναμε ίδιοι και κρατήσαμε το ίδιο καθεστώς το οποίο υπήρχε στη Βουλή, ως προς το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων», υποστήριξε ο κ.Βούτσης.
«Όλα όσα ακούγονται αφορούν μια νόμιμη διαδικασία που ξεκίνησε από την Διάσκεψη των προέδρων τον περασμένο Φεβρουάριο.
Μια διαδικασία που συμπεριέλαβε την Βουλή στο νόμο της κινητικότητας.
Εμείς με τον εαυτό μας είμαστε 100 φορές πιο αυστηροί.
Οι άνθρωποι έχουν ήδη τοποθετηθεί και θα τοποθετηθούν στην συνέχεια» είπε ο κ. Βούτσης, μιλώντας από τα έδρανα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα βήματα που έγιναν στη Βουλή, επί θητείας του, για να φύγει η Βουλή από το πελατειακό καθεστώς του παρελθόντος, για το μόνιμο προσωπικό που προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ, την αξιολόγηση και τις κρίσεις του προσωπικού, την εφαρμογή της κινητικότητας για τους αποσπασμένους από υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, για τις οριζόντιες ανανεώσεις των συμβάσεων ΙΔΟΧ, χωρίς κομματικά κριτήρια και πολιτική σκοπιμότητα, για τη μη εξάντληση των οργανογραμμάτων.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως όσο και αν συνεχιστεί «η ανθρωποφαγική τακτική», ο ίδιος δεν πρόκειται να απαντήσει διαρρέοντας λίστες ονομάτων εργαζομένων στη Βουλή, καθώς η απάντηση είναι «το αποτύπωμα που αφήνουν οι θεσμικές ρυθμίσεις που πέρασαν στο Κανονισμό και εφαρμόζονται».
«Έγινε μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια επί 4 χρόνια να αλλάξει ουσιαστικά, με τομές μεταρρυθμιστικές διοικητικού χαρακτήρα, ένα καθεστώς στη Βουλή που, εκ των πραγμάτων, είχε ένα χαρακτήρα απολύτως αμφιλεγόμενο, μεταβατικό, αυθαίρετο.
Δεν υπεισέρχομαι σε πολιτική αντιπαράθεση.
Δεν υπάρχει συμψηφισμός.
Το ζήτημα είναι ότι μπορέσαμε εμείς, αυτά τα χρόνια, με συναίνεση, να κάνουμε τις τομές, ώστε να μην είναι κατανοητό σε οποιοδήποτε προεδρείο να πάει τα πράγματα προς τα πίσω.
Ό,τι και αν γίνει, δεν πρόκειται να δώσουμε λίστες.
Για να καταλάβει ο καθένας ποιοι αποσπασμένοι, από που και από πότε, είναι στη διαδικασία της κινητικότητας.
Εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, τη δημοκρατία, και κυρίως τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους.
Αντίθετα, από μια γνωστή πολιτική και επικοινωνιακή αντίληψη, υπήρξε προσπάθεια να χαρτογραφηθούν δύο, τρεις, πέντε, εφτά, περιπτώσεις, οι οποίες προφανώς και δεν είναι δυνατό να έχουν απαγορευτικό στο να αξιοποιήσουν τη διαδικασία της κινητικότητας, επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι μάλιστα, μερικοί εξ αυτών, είναι αποσπασμένοι από το 2007 και αρκετοί μετά το 2015.
Και έγινε όλος αυτός ο θόρυβος» υποστήριξε ο κ.Βούτσης.
«Δεν με ενδιαφέρει ποσώς να γίνει συμψηφισμός.
Ο λαός δεν ζήτησε αυτό από εμάς.
Ο λαός ζήτησε από όλους μας να γίνει τομή σε όλα αυτά τα ζητήματα, και έγινε» είπε ο κ.Βούτσης, τονίζοντας ότι όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν στη Βουλή, ήταν πολύ περιορισμένες και μάλιστα δεν εξάντλησαν τις προβλεπόμενες θέσεις στα οργανογράμματα των υπηρεσιών της Βουλής.
Σημειώνεται πως με εντολή του προέδρου της Βουλής, και κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού, ελήφθη η απόφαση για το «πάγωμα» των 32 εκ των 64 συνολικά μετατάξεων υπαλλήλων που είναι ήδη αποσπασμένοι στη Βουλή.
Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι επί των ημερών του δεν προσλήφθηκε στην Βουλή «ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος», ενώ «οι «τρύπες» στους Ειδικούς Κανονισμούς της Βουλής δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε μία φορά».
Μιλώντας για τα ζητήματα προσωπικού της Βουλής, ο Ν. Βούτσης παρατήρησε ότι δόθηκαν παρατάσεις «στο σύνολο του προσωπικού» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «φροντίζοντας να λειτουργούν όλοι, να μην υπάρχουν σκιές για αργομισθίες».
Επίσης, τόνισε ότι επιλύθηκαν «οριζοντίως» οι εκκρεμότητες με τα 60 άτομα της υπηρεσίας καθαρισμού μετά την απομάκρυνση των εργολάβων, καθώς και με τους 68 ειδικούς φρουρούς.
Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες στο ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 17 μόνιμων υπαλλήλων με ήδη 1.000 ενδιαφερόμενους.

Απεγνωσμένες κινήσεις που πιστοποιούν την ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι παροχές και οι μετατάξεις της τελευταίας στιγμής

Κινήσεις που πιστοποιούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται το έσχατο διάστημα σε κυβέρνηση και Βουλή.
Η κυβέρνηση Τσίπρα ακολουθώντας παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις και στρατηγικές που είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ…προβαίνει σε παροχές, βολεύει ημετέρους και ρυθμίζει ανοικτά θέματα…λίγο πριν τις εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Η παρελθούσα εμπειρία διδάσκει ότι μια κυβέρνηση που βλέπει την ήττα, υιοθετεί σπασμωδικές κινήσεις, προβαίνει σε παροχές για να ξεγελάσει ψηφοφόρους, μεθοδεύει μετατάξεις στελεχών σε δημόσιες υπηρεσίες και στην Βουλή κατά τρόπο απαράδεκτο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έχουν επιλέξει πρακτικές τις οποίες στηλίτευσαν και αποδεικνύεται πόσο η αριστερά αλλοτριώθηκε ερχόμενη στην εξουσία.
Οι έσχατες κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που κυβέρνησαν έως σήμερα σχεδόν 4 χρόνια είναι σε καθεστώς απόδρασης, αντιλαμβάνονται την πολιτική και εκλογική ήττα και θυμήθηκαν…τις απαράδεκτες πρακτικές των πρώτων διδαξάντων  δηλαδή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Οι ρουσφετολογικές προσλήψεις, οι παροχές που δεν έχουν νόημα, οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής είναι απεγνωσμένες κινήσεις για να αποτραπεί η εκλογική συντριβή.
Δυστυχώς ούτε ο Τσίπρας δεν ξέφυγε από την άρρωστη πεπατημένη των παλαιών κυβερνήσεων.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει εξυγιανθεί και βελτιωθεί, αντιμετωπίζει το μέλλον με παραδοχές και μεθόδους του σκοτεινού παρελθόντος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης δείχνει ότι στην προσπάθεια του να αποτρέψει την εκλογική καταστροφή κινείται ανέντιμα, καιροσκοπικά που προσβάλουν το πολιτικό σύστημα και πιστοποιούν ότι η εξουσία αλλοτριώνει τους πάντες.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με έως 13 μονάδες με την ΝΔ στο 37% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24% όπερ σημαίνει αυτοδυναμία της ΝΔ με 154 έδρες.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 7/6 10:47)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης