Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ΝΔ στις 30 Ιουνίου διεκδικεί την αυτοδυναμία με πολύ μεγάλη πιθανότητα να εκλέξει 155-160 βουλευτές

Η ΝΔ στις 30 Ιουνίου διεκδικεί την αυτοδυναμία με πολύ μεγάλη πιθανότητα να εκλέξει 155-160 βουλευτές
Tο «κλειδί» για την αυτοδυναμία της ΝΔ δεν είναι το ποσοστό που θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές αλλά τα ποσοστά που θα; συγκεντρώσουν τα μικρά κόμματα
Την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές της 30ης Ιουνίου 2019 διεκδικεί με αξιώσεις η Νέα Δημοκρατία μετά τον εκλογικό θρίαμβο στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, με ποσοστό 34%-35% και 155-160 έδρες.
Το «κλειδί» για την αυτοδυναμία της ΝΔ δεν είναι το ποσοστό που θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές αλλά τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα μικρά κόμματα.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, εάν το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής είναι μηδενικό, το ποσοστό που εξασφαλίζει την αυτοδυναμία είναι 40,4%.
Για κάθε 1% που μένει εκτός Βουλής, ο πήχης της αυτοδυναμίας υποχωρεί κατά 0,4%.
Ως εκ τούτου, αν μείνει εκτός Βουλής ένα ποσοστό 10%, το πρώτο κόμμα, θα μπορεί να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 36,4%.
Εάν το ποσοστό των κομμάτων που μένει εκτός βουλής διαμορφωθεί στο 16% όπως συνέβη στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, τότε η ΝΔ θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία με ποσοστό 34%.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα των ευρωεκλογών, το σύνολο των κομμάτων που θα μπορούσαν να εκλέξουν βουλευτές και στο εθνικό κοινοβούλιο είναι έξι.
H ΝΔ στο 32,2%, o ΣΥΡΙΖΑ στο 23,79%, το ΚΙΝΑΛ στο 7,58%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Χρυσή Αυγή στο 4,8% και η Ελληνική Λύση στο 4,1%.
Το σενάριο μιας αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας συμφέρει και το τρίτο κόμμα, το οποίο με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι το Κίνημα Αλλαγής.
Κι αυτό γιατί το κόμμα της Φώφης Γεννηματά δεν θα δεχθεί πίεση να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και θα έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει στην αντιπολίτευση, εφόσον δεν θα φθαρεί από τη συγκυβέρνηση με ένα κεντροδεξιό κόμμα.
Όπως έχει αποδειχθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δέχονται ισχυρές πιέσεις όταν συγκευβερνούν με τη δεξιά.
Σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ θα αποφύγει την εκλογική συμπίεση και θα έχει πιθανότητες ανάκαμψης.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη συντροπτική ήττα στις ευρωεκλογές διατηρεί ένα ποσοστό άνω του 20% και παγιώνεται ως δεύτερος πόλος, με τον δικομματισμό να καταγράφει ποσοστά άνω του 55%.
Μένει να φανεί αν θα καταφέρει να αντισταθεί στην εσωστρέφεια που θα προκαλέσουν οι απανωτές εκλογικές ήττες και να προετοιμάσει την αντεπίθεσή του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης