Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκοπήσεις, Eurogroup (5/4) και παροχές θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών - Εντείνεται η πόλωση

Δημοσκοπήσεις, Eurogroup (5/4) και παροχές θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών - Εντείνεται η πόλωση
Στο πολιτικό σκηνικό η πόλωση εντείνεται ενώ ο πολιτικός υδράργυρος διατηρείται στα ύψη
Ιδιαίτερα κρίσιμος πολιτικά θεωρείται ο μήνας που μόλις ξεκίνησε αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών.
Στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί η πόλωση εντείνεται ενώ ο πολιτικός υδράργυρος για το Μακεδονικό μόλις μια μέρα πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια διατηρείται στα ύψη.
Και όλα συγκλίνουν ότι στο δρόμο για τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η οικονομία αποτελούν τα βασικά πεδία αντιπαράθεσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο μήνας Απρίλιος για πολλούς θεωρείται καθοριστικός μήνας σε ότι αφορά τον χρονικό ορίζοντα των βουλευτικών εκλογών.
Κομβικό σταθμό αποτελεί το Eurogroup της 5ης Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι από το οποίο προσδοκά η κυβέρνηση να λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ.
Η κυβέρνηση προχώρησε σε συμβιβασμό με τα κόκκινα δάνεια ωστόσο μετά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θέλει να φέρει τις 120 δόσεις μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Απριλίου καθώς όπως εκτιμάται από πολιτικούς παρατηρητές αυτές θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις του πρωθυπουργού για πρόωρες εθνικές εκλογές.
Στην πολιτική ζυγαριά των αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα μια θέση θα έχουν αναμφισβήτητα και οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που θα πάρει στα χέρια του μέχρι τις 20 Απριλίου όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές.
Και παρά το γεγονός ότι μέχρι αυτή την ώρα όλα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι αρνητικά ενώ η ψαλίδα με τη ΝΔ παραμένει ανοιχτή, η προσδοκία για αντιστροφή του κλίματος δεν έχει εξανεμιστεί.
Η κυβέρνηση πάντως θέλει να ολοκληρώσει το οικονομικό πακέτο παροχών που έχει σχεδιάσει καθώς εκτιμά ότι θα βρει αντίκρισμα στην κοινωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σε αυτό το σκηνικό ο  πρωθυπουργός το πρωί της Τρίτης θα βρεθεί στη γειτονική χώρα και αφού συναντηθεί με τον Zoran Zaev θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τα εμπορικά σήματα και ο τρόπος που οι εταιρείες των γειτόνων εκμεταλλεύονται τον όρο Μακεδονία προβληματίζουν την ελληνική πλευρά.
Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν στα Σκόπια περίπου 80 εκπρόσωποι εταιρειών.
Σε ότι αφορά πάντως τα εκλογικά σενάρια, αν η πολιτική ζυγαριά γύρει προς τις τριπλές κάλπες του Μαΐου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, η Βουλή θα πρέπει να έχει διαλυθεί μέχρι τις 5 Μαΐου καθώς αυτές πρέπει να προκηρυχθούν 21 μέρες νωρίτερα. 
Στο τραπέζι βέβαια υπάρχει και το σενάριο της πρόωρης προσφυγής τον Ιούνιο προς τα τέλη του μήνα όπως και το ενδεχόμενο να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία η κυβέρνηση με πιθανή προσφυγή στις κάλπες τις δύο Κυριακές του φθινοπώρου, είτε στις 29 Σεπτεμβρίου, είτε στις 6 Οκτωβρίου.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης