Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ήρθαμε για να μείνουμε, φτηνά παιχνίδια της ΝΔ με το Σύνταγμα - Μητσοτάκης: Δημοψήφισμα οι εκλογές της 26ης Μαϊου

Τσίπρας: Ήρθαμε για να μείνουμε, φτηνά παιχνίδια της ΝΔ με το Σύνταγμα - Μητσοτάκης: Δημοψήφισμα οι εκλογές της 26ης Μαϊου
Αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Για φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία  κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ειδικά τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος,
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου.
«Ο λαός και ο σύριζα ήρθαν για να μείνουν.
Και θα μείνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του εκκίνησε, ως "κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία", είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε επί 40 χρόνια είχε πολλές ευκαιρίες να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν το τόλμησε.
Τόνισε ότι για την κυβέρνηση λοιπόν είναι κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία σε αντίθεση δυστυχώς με άλλους "που επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα".
"Προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να σνομπάρουν τη διαδικασία της αναθεώρησης, να δημιουργήσουν προσκόμματα" εν αντιθέσει, όπως είπε, "με την κυβέρνηση που εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από αυτή τη δραματική εμπειρία των μνημονίων, απ΄ αυτή την ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που της επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία του 2010".
"Μια κατάσταση στην οποία οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν οριστικά τον Αύγουστο του 2018", σημείωσε.
"Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν υπάρχει προηγούμενο αναθεωρητικής διαδικασίας που να έχουμε συζητήσει τόσες φορές και θεωρώ άδικη την κατηγορία ότι είναι διαδικασία που γίνεται στο πόδι και στο άψε σβήσε", είπε οπρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τη δυνατότητα πλέον αναστοχασμού και ανάλυσης πάνω στο έδαφος των ερωτημάτων που για το πολιτικό σύστημα, τον κοινοβουλευτισμό, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι λαϊκές κινητοποιήσεις αλλά και η παγκόσμια οικονομική και θεσμική αρχιτεκτονική, προτείνονται οι μεταρρυθμίσεις "που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων".
Αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, που είτε επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους είτε θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των υπουργών.

«Μεθόδευση ΝΔ για να μην περάσει η μη παραγραφή του παραπτώματος της δωροδοκίας υπουργών»

Η Νέα Δημοκρατία μεθόδευσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται, είπε ο πρωθυπουργός.
Παρατήρησε ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν αφορά μόνο το μέλλον, αλλά και το παρελθόν και έκανε αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, που, όπως είπε, λέει στα κανάλια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται πως ό,τι κι αν έγινε έχει παραγραφεί.

«Διασπορά ψευδούς είδησης» ότι δεν θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο 32

Για "διασπορά ψευδούς είδησης", ότι δήθεν δεν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, ώστε να μην πάρει 180 ψήφους και να να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ποντάροντας στη λεγόμενη "δεξιά παρένθεση", κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ότι έχει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει με ειλικρίνεια και δεν παίζει μικροπολιτικά παιγνίδια.

«Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του Προέδρου»

Ειδική αναφορά στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) έκανε ο Αλ. Τσίπρας.
Επισήμανε ότι κεντρικό ερώτημα στην πολιτική συζήτηση αυτή ήταν εάν τελικά πρέπει ως ύστατο καταφύγιο να προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία ή θα πρέπει ο ΠτΔ να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο ακόμα και με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, όπως είναι η πρόταση της ΝΔ.
«Η αλήθεια είναι ότι το σημερινό Σύνταγμα προβλέπει την τελευταία δυνατότητα με την προσθήκη όμως μιας διόλου ασήμαντης λεπτομέρειας», όπως σχολίασε. Δηλαδή, όπως είπε, «ότι η απλή πλειοψηφία 151 αρκεί μόνο εφόσον δεν έχουν τελεσφορήσει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία (200, 200 και 180 ψήφων), στη συνέχεια έχει διαλυθεί η Βουλή, έχει εκλεγεί νέα, άρα έχουμε μεσολάβηση εκλογών, ενώ στη συνέχεια και πάλι επιχειρείται να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία 180 βουλευτών και αν και εκεί δεν εκλεγεί πάμε σε απλή πλειοψηφία».
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «η  διάλυση της Βουλής και η μεσολάβηση εκλογών δεν είναι μια τυχαία λεπτομέρεια.
Είναι ο τρόπος που επιλέγει ο συνταγματικός νομοθέτης προκειμένου -ας μου επιτραπεί η έκφραση - να "εκβιάσει" αν θέλετε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του ΠτΔ επειδή ακριβώς αυτός είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος».
Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, «εμείς όμως εδώ επιθυμούμε -και ορθώς- να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που γεννάται σε ό,τι αφορά τη διατάραξη του ομαλού κυβερνητικού κύκλου τετραετίας, οπότε προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από πιθανή διάλυση της Βουλής».
Άρα, συνέχισε, «πρέπει να δημιουργηθεί ένας άλλος μηχανισμός "εκβιασμού" της συναίνεσης και αυτό επιχειρεί η πρόταση μας με τις διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά μόνο αν αυτές δεν ευδοκιμήσουν, σε διάρκεια έξι μηνών, να οδηγούμασε σε απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο τον φόβο για διολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος σε προεδρική ή ημιπροεδρική μορφή, διότι σημείωσε το πολίτευμα χαρακτηρίζεται όχι με βάση το τρόπο εκλογής αλλά με βάση τις αρμοδιότητες του ΠτΔ και η πρόταση δεν προβλέπει καμία αλλαγή στις αρμοδιότητες.
Αντίθετα, υποστήριξε ότι με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής.
Αυτή η πρόταση αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του ΠτΔ, σημείωσε.

Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «δημοψήφισμα» τις εκλογές της 26ης Μαϊου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ολέθριες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως η απλή αναλογική και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εν όψει της σημερινής δεύτερης κρίσιμης ψηφοφορίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που θα αποφασίσει η τρέχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε αυτό συνηγορούν όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής βουλής προσβάλλει τον ελληνικό λαό γιατί το λέει ότι η δική του ψήφος δεν θα έχει καμία ουσιαστικά αξία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι πρόκειται για μια «κυβέρνηση - κουρελού», με αποτέλεσμα άλλοι βουλευτές να έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και άλλοι να την τερματίζουν.
«Για το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία δυστυχώς έτσι όπως τα κάνατε παραπέμπεται περίπου για το 2030. Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία να είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων» πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι ο λαός θα μετατρέψει τις εκλογές της 26ης Μαΐου (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) σε δημοψήφισμα.
«Η Ελλάδα θα προχωρήσει χωρίς τον κ. Τσίπρα και την παρέα του.
Την Κυριακή 26 Μαϊου η φωνή των πολιτών θα είναι μία & ξεκάθαρη: Μήνυμα αποδοκιμασίας σε μια κυβέρνηση που εξαπάτησε τους Έλληνες και μήνυμα στήριξης της ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Από την πρώτη συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα όταν εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ του είχα προτείνει να ψηφιστούν όλα τα άρθρα που εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να αναθεωρηθούν και η επόμενη Βουλή να αποφάσιζε το περιεχόμενο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια.
Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη.
Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό», δήλωσε ο πρόερος της ΝΔ.  
«Παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα αυτά (που πρότεινε η ΝΔ).
Υπενθυμίζω ότι είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας.
Να ψηφίσουμε μαζί το άρθρο 16 και 24.
Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα να κάνετε ούτε αυτό.
Δεν λυπάμαι για εσάς.
Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων.
Η συζήτηση αυτή, γι'αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η ΝΔ κατέθεσε συγκροτημένη πρόταση»

«Η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει απο την κυβέρνηση στη Βουλή.
Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση, ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης, ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, σταθερό οικονομικό περιβάλλον, υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός, πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης