Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ξεσκονίζουν» την τακτική Σημίτη στον ΣΥΡΙΖΑ - Τι θεωρούν ως παραδείγματα προς αποφυγήν

«Ξεσκονίζουν» την τακτική Σημίτη στον ΣΥΡΙΖΑ - Τι θεωρούν ως παραδείγματα προς αποφυγήν
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαμορφώνουν την τακτική τους απέναντι στους κομματικά «άστεγους» που πληθαίνουν
Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ φέρουν στο μυαλό του τον Κώστα Σημίτη που επιμόνως τον ρωτούσαν οι σύντροφοί του της ηγετικής ομάδας ποιος είναι ο σχεδιασμός του για τις εκλογές. 
Ο πρώην πρωθυπουργός τους απαντούσε, έχουμε καιρό ως τις εκλογές.
Βεβαίως η κατάληξη ήταν ουσιαστικά να εξαντλήσει την τετραετία και το ΠΑΣΟΚ να συντριβεί με τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη να εγκαταλείπει την ηγεσία του κόμματος λίγο πριν ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος.
Βεβαίως κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι αυτός που θα δώσει προσωπικά τη μάχη των βουλευτικών εκλογών.
Ο χρόνος όμως για τη διεξαγωγή τους δεν έχει αποφασιστεί παρότι έχει αρχίσει να τρέχει αντίστροφα.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναρωτιούνται τι πραγματικά συμφέρει το κόμμα τους.
Να γίνουν οι εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών όπως φαίνεται να ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Μαξίμου ή να περιμένουν ως το φθινόπωρο;
Τι είναι όμως αυτό που θα μπορούσε αν παραταθεί ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας για τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει υπέρ του το κλίμα;
Πραγματικά αυτό παραμένει ερωτηματικό καθώς όπως επισημαίνουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τσιμπάει εκλογικά από τις μικροπαροχές που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση όπως ανάλογη τακτική δεν είχε ωφελήσει ούτε το ΠΑΣΟΚ το 2000 παρότι οι οικονομικές συνθήκες ήταν τότε, κατά πολύ, πιο ευνοϊκές.
Αντιθέτως, ως το φθινόπωρο ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός βαδίζει στο εξής με τον πλέον εξαιρετικό τρόπο υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν επιπρόσθετα την εις βάρος του κατάσταση. Ποια θα μπορούσε να είναι αυτά;
Σε εσωτερικό επίπεδο μια απευκταία νέα τραγωδία όπως νέα πολύνεκρη πυρκαγιά ή να ξεσπάσουν νέες πλημμύρες σαν αυτές της Μάνδρας.
Σε εξωτερικό επίπεδο οι κίνδυνοι είναι πολλοί.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, η Συρία,οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η Ουκρανία και ενδεχομένως το  Brexit ή η κατάσταση στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Θα ρισκάρει ο κ. Τσίπρας ένα τέτοιο απρόοπτο;
Κατά πληροφορίες, η οριστική απόφαση από τον πρωθυπουργό σε ότι αφορά την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών αναμένεται να ληφθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται την περίοδο που διανύουμε και όσες ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες.
Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως από τα μέχρι τώρα ευρήματα τα οποία αποτυπώνονται στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης - ακόμη και αυτές που φτάνουν στα «χέρια» της κυβέρνησης - είναι απογοητευτικά και δίχως επιστροφή.
Την ίδια στιγμή, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει έντονος προβληματισμός αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών ενώ το ενδεχόμενο μεγάλης ήττας, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ή ακόμη και στις ευρωεκλογές δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου με πολλά κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα, θα ακολουθήσει βαριά ήττα για την κυβέρνηση και τον Οκτώβριο.
Παρότι υπάρχουν και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται σταθερά υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας ελπίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη μετά το καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση πάντως σε κάθε περίπτωση ακολουθεί την ίδια παλαιοκομματική τακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και προεκλογικά βγάζει από τη φαρέτρα της τα «όπλα» που κατέχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη μάχη των εκλογών. Επιστρατεύει παροχές και νομοθετήματα που ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες προεκλογικές προσλήψεις στο δημόσιο ενώ διατηρούν το Μέγαρο Μαξίμου σταθερά στο στόχαστρο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την κατηγορούν για ψηφοθηρικά παιχνίδια.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου αλλά και στην Πειραιώς αρχίζουν και συνειδητοποιούν πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ύψος της αποχής ή αν προτιμάτε, από το πόσοι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 
Η ΝΔ φαίνεται να κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με διπλό στόχο.
Να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να παρουσιάσει την εικόνα ότι δεν είναι… «διάβολος».
Να εμποδίσει το ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί πειστικά σε πρώην ψηφοφόρους του και γενικά να του αποκόψει κάθε προσέγγιση με το λεγόμενο αντιδεξιό χώρο.
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική παροχών δείχνει να απευθύνεται περισσότερο σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες ενώ με την όξυνση της πόλωσης όπως την εξέφρασε και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης στο ραδιόφωνο 2.47, επιχειρεί να θέσει το δίλημμα, Τσίπρας ή Μητσοτάκης.
Κάτι όμως, που τουλάχιστον για την ώρα, ούτε συγκινεί τους ψηφοφόρους του που έχουν απομακρυνθεί, ούτε δημιουργεί τάσεις συσπείρωσης καθώς πλέον οι πολίτες, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πλέον απαιτούν σαφείς απαντήσεις στα αποπνικτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όχι συνθήματα εκβιαστικά ή μη.

Χρύσα Κλειτσιώτη
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης