Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Έγιναν λάθη, υπήρχαν πολιτικές ευθύνες για το Μάτι – Αποκλείεται να γνώριζε για νεκρούς ο Τσίπρας

Βούτσης: Έγιναν λάθη, υπήρχαν πολιτικές ευθύνες για το Μάτι – Αποκλείεται να γνώριζε για νεκρούς ο Τσίπρας
Εκλογές το φθινόπωρο, ο χρόνος είναι με το μέρος της κυβέρνησης υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής
Την θέση πως έγιναν λάθη και πως υπήρχαν πολιτικές ευθύνες που έχουν ήδη αναληφθεί διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης αναφερόμενος στην καταστροφή στο Μάτι ύστερα από τις αποκαλύψεις του εισαγγελικού πορίσματος για τους διαλόγους των πολιτών και του κέντρου της πυροσβεστικής αλλά και για τις διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος που ασκήθηκαν στους αρμόδιους.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Βούτσης αναγνώρισε το δίκαιο των ανθρώπων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και υποστήριξε πως υπήρχαν πολιτικές ευθύνες καθώς και το ότι έγιναν «λάθος εκτιμήσεις» στην αρχή του φαινομένου.
Ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως κατά την περίφημη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με υπηρεσιακούς παράγοντες γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών.
«Αποκλείεται να γνώριζε ο πρωθυπουργός τότε ότι ήταν τόσο μεγάλου μεγέθους η καταστροφή και να μην το έλεγε.
Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από το ταξίδι του γιατί υπήρχαν πληροφορίες για μεγάλη καταστροφή.
Ελέγχεται αν εκείνη την ώρα υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για νεκρούς.
Όταν όμως βεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, στις 2 το πρωί με εντολή του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε πρώτη φορά για πολλούς νεκρούς» τόνισε ο κ.Βούτσης.
«Ο έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες είναι ανοιχτός, για τις ευθύνες αυτές δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη», επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας πως «έγιναν λάθος εκτιμήσεις στην αρχή της φωτιάς στο Μάτι και για το προς τα πού θα πάει η φωτιά».
«Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που μπορεί κανείς να επισημάνει ότι έγιναν λάθη, λάθος αποφάσεις, λάθη στην επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων, λάθος ότι έκλεισε η Μαραθώνος.
Ενδεχομένως μπαίνει συναρμοδιότητα της περιφέρειας για την εκκένωση, αλλά πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα από τις μονάδες που επιχειρούν...
Υπήρξε κομματική εκμετάλλευση, κατά τρόπο πρωτοφανή και για πολλούς μήνες...
Η στοχοποίηση που έγινε ειδικά κατά της περιφερειάρχη, ήταν σε πολλές περιπτώσεις άδικη» είπε ο κ.Βούτσης, επισημαίνοντας ότι «για το ύφος και το ήθος του καθενός μας κρινόμαστε, αλλά για την στοχοποίηση που γίνεται και για την προσπάθεια που κάνει, δεν μπορώ να τα βάλω όλα σε ένα μίξερ, θέλω να τα ξεχωρίσω».
Όσον αφορά τα μέτρα αποκατάστασης στο Μάτι, ο κ.Βούτσης δήλωσε πως «είναι σε εκκρεμότητα το πώς θα επαναχτιστούν τα σπίτια που ήταν κίτρινα ή κόκκινα», αλλά υποστήριξε πως δεν υπάρχει «καμία καθυστέρηση».
«Και τα χρήματα υπάρχουν, αλλά υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με το νόμο, η προεργασία που γίνεται είναι τουλάχιστον να υπάρχει η μινιμουμ χωροθέτηση για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.
Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης είναι απολύτως ικανοποιητικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η τραγωδία να εξισωθεί, αλλά είναι σε καλή κατεύθυνση» υποστήριξε ο κ.Βούτσης, ο οποίος αναφερόμενος στα εκλογικά σενάρια είπε πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο.
Όπως είπε ο κ.Βούτσης ο χρόνος είναι με το μέρος της κυβέρνησης, καθώς «ποτέ αυτόματα δεν αποτυπώνεται ένα κυβερνητικό έργο που κρατά την κοινωνία όρθια, όπως πχ η αύξηση του κατώτατου μισθού».
«Χρειάζεται να εντυπωθούν μέσα στο νοικοκυριό τα μέτρα αυτά, για να καταλάβει το νοικοκυριό πως έχει αλλάξει η κατάσταση και είναι τα πράγματα λίγο καλύτερα.
Επειδή υπάρχει καλή κατάσταση στα μεγάλα μεγέθη, ο χρόνος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να εξελιχθεί ικανοποιητικά προς την κυβέρνηση» είπε ο κ.Βούτσης, τονίζοντας ότι «η Δεξιά έχει φτάσει στο ταβάνι της επιρροής της» και καταλόγισε ως λάθος στην κυβέρνηση ότι δεν έφερε νωρίτερα προς έγκριση την Συμφωνία των Πρεσπών.
«Καθυστερήσαμε πάρα πολύ, υπάρχει μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, λόγω της συγκυβέρνησης με τον Καμμένο» είπε ο κ.Βούτσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης