Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι συζήτησαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μόλις έκλεισαν οι πόρτες

Τι συζήτησαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μόλις έκλεισαν οι πόρτες
Η πλειοψηφία του κόμματος τάσσεται υπέρ εκλογών τον Οκτώβριο 2019
Άνοιγμα που μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον δεν έχει αποδέκτες επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με το κάλεσμα συμπόρευσης που απηύθυνε σε όσους «αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί ενάντια σε ακροδεξιά και νεοφιλελευθερισμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, το εγχείρημα του ανοίγματος προς τις προοδευτικές δυνάμεις βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης με τα τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Αντώνης Κοτσακάς να υπερασπίζονται τον στρατηγικό χαρακτήρα της διεύρυνσης ενώ από την άλλη πλευρά στελέχη των «53+» και από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για άνοιγμα αμφίπλευρο.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι  «53+» ζητούν να μπουν κριτήρια με βάση τα οποία θα πρέπει να προσεγγίζονται τα στελέχη και θεωρούν ότι αυτό πρέπει να γίνεται με βάση τη θέση τους σε κρίσιμα και επίμαχα ζητήματα όπως η συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα των  «53+» θέτει τρεις προϋποθέσεις:

- Αμφίπλευρο άνοιγμα, επομένως άνοιγμα και προς την Αριστερά
- Στα ευρωψηφοδέλτια θα αναγράφεται ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια η προσέγγιση θα είναι τακτικού χαρακτήρα και δεν θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα.
- Ζητούμενο επίσης, είναι να μην μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά.

Σε ότι αφορά το χρονικό ορίζοντα των εκλογών, όπως προέκυψε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος θέλει την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο πλην ελαχίστων που προκρίνουν τον Μάιο αλλά με ισχυρό και συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα.
Ωστόσο αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.
Άλλωστε, στο κυβερνητικό στρατόπεδο κινούνται με «πυξίδα» το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων προκειμένου να αποφασίσουν ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας των εθνικών εκλογών που θα λειτουργήσει προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν λάβει στα χέρια τους τα επιτελεία των κομμάτων αποτυπώνουν μια άκρως απογοητευτική εικόνα για το κυβερνών κόμμα.
Συγκεκριμένα, στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της συμφωνιας των Πρεσπών οι σφυγμο μετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν εξαιρετικά χαμηλά νούμερα για το κυβερνών κόμμα.
Αλλά στην Κουμουνδούρου παρηγοριούνται επειδή ούτε η ΝΔ όπως λένε ωφελείται ιδιαίτερα από την πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.
Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε μέρος και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για το σύστημα που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές μετά τις πληροφορίες ότι πιθανόν οι δύο πρώτοι από κάθε κόμμα θα επιλέγονται με λίστα.
Το θέμα αυτό οριστικά τέθηκε στο αρχείο καθώς εκτός των άλλων εκτιμήθηκε ότι από κάτι τέτοια ευνοείται κυρίως η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει χρήσει επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος τώρα θα χρειαστεί να το επιβεβαιώσει μέσα από τις κάλπες.
Ο κ. Χαρίτσης, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε επίσης την πρότασή του, να σπάσουν ορισμένοι δήμοι όπως η Λέσβος, Κέρκυρα,  Κεφαλονιά, Κοζάνη σε δύο ή τρεις.
κάτι όμως που γεννά αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με εξαίρεση βέβαια τα στελέχη στους συγκεκριμένους νομούς.
Το πιθανότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα κατατεθεί και για ψήφιση.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης