Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυλαία με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το Σύνταγμα - Σε ένα μήνα η δεύτερη καθοριστική ψηφοφορία

Αυλαία με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το Σύνταγμα - Σε ένα μήνα η δεύτερη καθοριστική ψηφοφορία
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων
(upd5) Σε εξέλιξη είναι η καταμέτρηση των ψήφων στο πλαίσιο της ονομαστικής ψηφοφορίας με την οποία πέφτει και η αυλαία για την πρώτη φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία σημαδεύτηκε από την χθεσινή έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά πρόκειται για μία διαδικασία που σημασία έχει το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό.
Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης αναμένεται να ανακοινωθεί αργά σήμερα το απόγευμα.
Όπως προέκυψε απο την ανάγνωση του καταλόγου, από την ψηφοφορία απουσίασαν 26 βουλευτές.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι 18 από τους 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης - το είχε ανακοινώσει από την πρώτη ημέρα της συζήτησης ο Ανδρέας Λοβέρδος πως θα ψήφιζε μόνο ένας βουλευτής από τη ΔΗΣΥ έτσι ώστε να φανεί πως η ΔΗΣΥ τάσσεται κατά του να περάσουν τα προς αναθεώρηση άρθρα με 180 ψήφους - ενώ το ίδιο έπραξε και η Ένωση Κεντρώων, καθώς πλην του Γ. Σαρίδη, απουσίασαν οι Β. Λεβέντης, Μ. Γεωργιάδης, Δ. Καβαδέλλας, Αν. Μεγαλομύστακας.
Στους απόντες και οι Π. Καμμένος, Στάθης Παναγούλης, Αριστείδης Φωκάς και Γ. Κασαπίδης.
Οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του ενιαίου ψηφοδελτίου, το πρώτο μέρος του οποίου περιλαμβάνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με τα άρθρα προς αναθεώρηση με εκτενή κατεύθυνση ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου, το δεύτερο την πρόταση της ΝΔ με τα προς αναθεώρηση άρθρα και με μια απλή καταγραφή της διάταξης και το τρίτο τις συμπληρωματικές προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από τουλάχιστον 50 βουλευτές.
Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.
Σημειώνεται ότι όσα άρθρα λάβουν στη σημερινή ψηφοφορία περισσότερες από 151 ψήφους θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή σε ένα μήνα από σήμερα.
Σε αυτή τη δεύτερη ψηφοφορία θα ξεκαθαρίσει ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν.
Και εδώ η αριθμητική έχει τη σημασία της.
Διότι, όσα άρθρα στη δεύτερη ψηφοφορία πάρουν πάνω από 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα μπορούν να αναθεωρηθούν με 151 ψήφους ενώ όσα άρθρα πάρουν από 151 έως 179 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσουν 180 ψήφους για να αναθεωρηθούν.
Όσον αφορά το περίφημο άρθρο 32 περί της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία καθώς η ΝΔ, παρά τη διαφορετική της θέση, θα ψηφίσει πέρα από τη δική της και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμπλευση αναμένεται και στο άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων, όπως και στο άρθρο 101Α για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης

Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, φρόντισαν να χρησιμοποιήσουν ορισμένες οξείες εκφράσεις στους χαρακτηρισμούς τους, αν και οι ομιλίες τους ήταν αρκετά συγκρατημένες –σε σύγκριση με άλλες αντιπαραθέσεις τους στο Κοινοβούλιο – κυρίως λόγω της σοβαρότητας αλλά και του «ύφους» της συζήτησης.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους βρέθηκε τόσο η αλλαγή του Άρθρου 32, το οποίο αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, του Άρθρου 86, που αφορά τη βουλευτική ασυλία και του Άρθρου 16 που αφορά τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Επιπρόσθετα το όλο ζήτημα επικεντρώθηκε και στον ακριβή αριθμό των βουλευτών που θα ψηφίσουν την αλλαγή των άρθρων, καθώς ο αριθμός αυτός μπορεί να περιορίσει την επόμενη Βουλή, αναφορικά με την τελική αναθεώρηση του Συντάγματος.
Εν γένει ο πρωθυπουργός ήταν αρκετά πιο επιθετικός στη δευτερολογία του, με δεδομένο φυσικά ότι είχε προηγηθεί και η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: Η αντιπολίτευση «παίζει πόκερ» με την αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός επικέντρωσε την κριτική του στην εκτίμηση ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης «παίζουν πόκερ» με ένα ζήτημα τόσο σοβαρό όσο η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν φέρνοντας στο Κοινοβούλιο το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς αυτό το είχε τονίσει και προεκλογικά αλλά και στις προγραμματικές της δηλώσεις.
Χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρη την πρόταση της ΝΔ η κυβέρνηση να ψηφίσει τις δικές της προτάσεις και η ΝΔ τις προτάσεις της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι και οι πλευρές διαφωνούν με αυτές.

Μητσοτάκης: Έχουμε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές… «τριγύριζα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει τα Άρθρα 16 και 24 και κατόπιν η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει και αυτά που έχει φέρει η κυβέρνηση.
Επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι έχει μία κυβέρνηση που απαρτίζεται από δύο πλειοψηφίες.
«Έχουμε μία πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και μία ακόμη με έξι βουλευτές… τριγύριζα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το πραγματικό άγχος του πρωθυπουργού είναι ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος εκτιμά βαθύτατα τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τον οποίο τόνισε ότι «θεωρώ ότι εκτελεί άριστα τα καθήκοντά του».

Γεννηματά: Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια με το Σύνταγμα - Αρχιτέκτονας του πολιτικού εκφυλισμού ο Τσίπρας

Για κρυφτό πίσω από την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκανε λόγο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά, η συζήτηση διεξάγεται σε μια Βουλή που βιώνει φαινόμενα εκφυλισμού.
«Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ο αρχιτέκτονας αυτού του πολιτικού και κοινοβουλευτικού εκφυλισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της και κατά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παίζει το παιχνίδι της πόλωσης, διότι θεωρεί ότι τη βολεύει.
 
(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 19:09)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης