Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με 153 «Ναι», 146 «Όχι» και 1 «παρών» πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών - Τσίπρας: Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, σύμμαχος η Βόρεια Μακεδονία

Με 153 «Ναι», 146 «Όχι» και 1 «παρών» πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών - Τσίπρας: Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, σύμμαχος η Βόρεια Μακεδονία
Με 153 θετικές ψήφους πέρασε από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών
(upd7) Με 153 «ναι», 143 «όχι» και ένα «παρών» κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι η καθολική πλειοψηφία της κοινωνίας, σχεδόν το 70%, διάκειται ξεκάθαρα αρνητικά.
Tη θετική τους ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Σπύρος Λυκούδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.
«Όχι» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής, της Ένωσης Κεντρώων, καθώς και ο Γιώργος Αμυράς, ο Κώστας Ζουράρις και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Ο Ιωάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, ψήφισε «όχι» στη Συμφωνία και ανήρτησε πανό μέσα στη Βουλή το οποίο έγραφε «όχι δεν φταίει η δημοκρατία».
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας προκλήθηκε ένταση με τους βουλευτής της Χρυσής Αυγής, όταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης φώναξε «όχι στην προδοσία».

Τσίπρας: Γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια - Η Βόρεια Μακεδονία θα είναι μια φίλη χώρα

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι βάζει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα και θωρακίζει την αρχαία ελληνική κληρονομιά.
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους 153 βουλευτές που παρά τς μεγάλες πιέσεις και τις απειλές άντεξαν και ψήφισαν τη συμφωνία προτάσσοντας το εθνικό καθήκον ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

«Ιστορική μέρα»

Για μια ιστορική μέρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε την πΓΔΜ, Βόρεια Μακεδονία και την χαρακτήρισε μια φίλη χώρα, σύμμαχο και συμπαραστάτη.




Μητσοτάκης: Εθνική υποχώρηση και αρχή νέων δεινών η Συμφωνία των Πρεσπών

Για εθνική υποχώρηση και αρχή νέων δεινών με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
«Σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή  πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως τόνισε, «η κύρωση της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση.
Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών.  
Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι.  
Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ,  αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών.
Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος, υπογράμμισε.
«Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες.
Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελληνων και ειδικά των πιο αδύναμων.
Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στ. Θεοδωράκης: Η ελληνική Μακεδονία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί

«Σήμερα, η Βουλή πήρε μία απόφαση που υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων και ενισχύει την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την κύρωση τη Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
«Το Ποτάμι έχοντας ως οδηγό την εθνική και όχι την κομματική πυξίδα στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που σπάει τη μονοπώληση του ονόματος της «Μακεδονίας» από τη γειτονική μας χώρα.
Η ελληνική Μακεδονία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αντιθέτως είναι στο χέρι μας να παραμείνει η πρωτεύουσα δύναμη στην οικονομία, στην παραγωγή, στον πολιτισμό.
Η γεωπολιτικά ευαίσθητη γειτονιά μας έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη και συνεργασία.
Να ενισχύουμε διαρκώς όσα μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.
Αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα στα Βαλκάνια. Πρέπει να το κερδίσουμε», καταλήγει η δήλωση του Στ. Θεοδωράκη.

Νωρίτερα:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά την οποία εκτιμάται ότι 153 βουλευτές θα την υπερψηφίσουν, παρά το γεγονός ότι η καθολική πλειοψηφία της κοινωνίας, σχεδόν το 70% των Ελλήνων πολιτών, διάκειται ξεκάθαρα αρνητικά.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις βουλευτών με τους μεν του ΣΥΡΙΖΑ και όσους τάσσονται υπέρ της συμφωνίας να αναφέρονται στις προοπτικές της επόμενης ημέρας και στους δε της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για επιζήμια, εθνική συμφωνία που παραχωρεί εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς ενώ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υποστήριξε ότι "η Μακεδονία είναι μια και ελληνική".
Η τοποθέτηση αυτή έχει προκαλέσει τα πυρά υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, με τον κ.Σκουρλέτη να ρωτά τη ΝΔ αν θέτει θέμα αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια και με τον κ.Ξυδάκη να λέει ότι ο κ.Σαμαράς έκανε αεροπειρατεία στη ΝΔ και ότι αυτά που είπε είναι υπονομευτικά για το ίδιο του το κόμμα.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ αναφέρονται στη Συμφωνία των Πρεσπών εξαπολύοντας τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μ. Βορίδη, ο οποίος έκανε λόγο για κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας, η οποία όπως είπε, «κινήθηκε εκτός της εθνικής γραμμής, αναγνώρισε γλώσσα, εθνότητα και λαό και ξεπούλησε τη Μακεδονία μας» ενώ ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Σταμάτης ζήτησε να τοποθετηθεί επί του τελικού κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ.Παυλόπουλος, επικαλούμενος μάλιστα και το άρθρο 42 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα στον ΠτΔ να αναπέμψει νομοσχέδιο που έχει ψηφίσει η Βουλή.
Ανάμεσα στις τοποθετήσεις που ξεχώρισαν κατά τη σημερινή ημέρα (25/1) ήταν και η ομιλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία χαρακτήρισε πράξη εθνικής ευθύνης την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και υποστήριξε πως η κυβέρνηση παρά την πρόθεση της δεν θα καταφέρει να διαλύσει την Κεντροαριστερά.
«Με τη Κεντροαριστερά δεν θα τα βγάλετε πέρα.
Επαναλαμβάνω λοιπόν: Go back κ. Τσίπρα! Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά!» υποστήριξε η κα.Γεννηματά.

Αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ σε αρκετά υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες αρχηγών κομμάτων και βουλευτών στο κοινοβούλιο - χθες 24/1 - αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον πλέον επιθετικό όλων να αποδεικνύεται ο πρώην κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος.
Η απαράδεκτη, εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική βουλή με 153 ψήφους την ίδια ώρα που σκοπιανοί σύλλογοι καταθέτουν αιτήσεις στην Βόρεια Ελλάδα για να αναγνωριστεί "μακεδονική μειονότητα"
Όπως ήταν φυσικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για μία ιστορική στιγμή, ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε στα θετικά –κατά τη γνώμη τη δική του και της κυβέρνησης- στοιχεία που αυτή έχει να προσφέρει στην Ελλάδα.
Στον αντίποδα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι πέτυχαν μία εθνική ήττα και δεσμεύθηκε ότι όταν έρθει στην εξουσία δεν πρόκειται να «ανοίξει διάπλατα τον δρόμο» των Σκοπίων στην προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν πάντως η ομιλία του πρώην κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «Εφιάλτες», δηλαδή προδότες τους βουλευτές που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίζουν τη Συμφωνία, ενώ προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, επεξεργάζονται σχέδια ώστε να διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Την αντίθεσή τους με τη Συμφωνία εξέφρασαν τόσο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά όσο και ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι θα την καταψηφίσουν.

Η αριθμητική της ψηφοφορίας: 153 ψήφους έχει κλείσει η κυβέρνηση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος είναι η ψηφοφορία να ξεκινήσει την Παρασκευή 25/1 το μεσημέρι, στις 14.30 μμ, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης αναγκάστηκε να παρατείνει τη συζήτηση για αρκετές ώρες, καθώς τον λόγο είχαν ζητήσει περισσότεροι από 200 βουλευτές.
Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την ψήφιση της συμφωνίας από 153 βουλευτές.
Πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στους υποστηρικτές προστίθενται οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και οι ανεξάρτητοι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Σπύρος Δανέλλης.
Στον παραπάνω αριθμό προστίθενται οι Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που συμπληρώνουν τον… μαγικό αριθμό 153.

Τσίπρας: Ιστορικό γεγονός η ψήφιση της Συμφωνίας - Να μην παραδωθούμε στον διχασμό

Ως ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ο οποίος, όμως, ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διχαστικό λόγο, μέσω του οποίου «αρκετοί ακραίοι βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν ενάντια σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένδοια επιχειρημάτων και ασχολείται με τα δευτερεύοντα θέματα της Συμφωνίας και όχι με τα ουσιώδη.

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών - Η κυβέρνηση δίνει τα πάντα

Για εξαγορά ακόμη και συνειδήσεων βουλευτών έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο, την οποία χαρακτήρισε ως «εθνική ήττα» και τόνισε ότι «δεν θα έπρεπε να υπογραφεί ποτέ».
Συνέχισε με επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι την ώρα που καταρρέει συνεχίζει να καταστρέφει την Ελλάδα, καθώς «μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας».

Γεννηματά: Πράξη εθνικής ευθύνης η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πράξη εθνικής ευθύνης χαρακτήρισε την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατά τη δευτερολογία της από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή.
«Εντυπωσιαζόμαστε κάθε φορά με τον τρόπο που λέτε ψέματα.
Η Συμφωνία της Αχρίδας ήταν μια εσωτερική υπόθεση.
Δεν είχε καμία ανάμειξη η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απαντώντας στις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ψέμα χαρακτήρισε και την αναφορά του πρωθυπουργού ότι η ονομασία FYROM δεν καθιερώθηκε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που συνήψε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά είχε καθιερωθεί ως προσωρινή ονομασία από τον Απρίλιο του 1993 επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη.
Ο κύκλος της βίας άρχισε με τους Αγανακτισμένους και πρέπει να κλείσει τώρα, υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, καταδικάζοντας τα βίαια επεισόδια.
Όσον αφορά την αναφορά Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev είναι σοσιαλιστής η κ. Γεννηματά απάντησε:
«Και βέβαια είναι σοσιαλιστής ο Zaev.
Για αυτό και διασφάλισε τα συμφέροντα της χώρας του.
 Κάτι που δεν κάνατε εσείς κε. Τσίπρα για την χώρα σας.
Σχετικά με τις καταγγελίες Καμμένου για παρεμβάσεις της δικαιοσύνης σε εκκρεμείς υποθέσεις διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος εισαγγελέας να παρέμβει.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού για τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που «δεν σας αφορά. Εκτίθεστε και εκθέτετε ορισμένους» ανέφερε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε πώς μπορεί ο κ. Τσίπρας να είχε στο νου να διαλύσει κόμματα με τη τακτική που ακολούθησε αντί της απαραίτητης εθνικής συνεννόησης, όμως δεν θα το πετύχει με τη Κεντροαριστερά. «Πολλοί είναι "καμένοι" από τη συνεργασία μαζί σας.
Ο κ. Αλαβάνος, ο κ. Βαρουφάκης. Με τη Κεντροαριστερά δεν θα τα βγάλετε πέρα. Επαναλαμβάνω λοιπόν: Go back κ. Τσίπρα! Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά!» επανέλαβε η κ. Γεννηματά.

Μιχαλολιάκος: Το όνομα Μακεδονία το έχουν παραδώσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Επίθεση τόσο ενάντια στην κυβέρνηση όσο και προς τη Νέα Δημοκρατία, εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος από το βήμα της Βουλής αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Μιχαλολιάκος υπογράμμισε ότι το όνομα «Μακεδονία» το είχε, ήδη, παραχωρήσει η Νέα Δημοκρατία, με δεδομένο ότι είχε δεχθεί την ύπαρξη σύνθετης ονομασίας που να περιλαμβάνει τον συγκεκριμένο όρο.
Προσέθεσε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε πίσω και δεν δέχθηκε την πρόταση της Χρυσής Αυγής για αντισυνταγματική τη Συμφωνία «και μάλιστα δεχθήκατε γι' αυτό και το χειροκρότημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Να το χαίρεστε το χειροκρότημα του ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφέρθηκε εκτενώς σε ορισμένα σημεία της Συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παραχαράξει την ιστορία, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, τον κατηγόρησε ότι επίτηδες «έσβησε» τον Παύλο Μελά από τα σχολικά βιβλία.
Ο Νικόλαος Γ. Μιχαλολιάκος τόνισε πως ο Αγώνας της Χρυσής Αυγής για την Μακεδονία μας δεν είναι όψιμος και αποδεικνύεται από το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας στις 10 Ιανουαρίου 1993: "Κανένας συμβιβασμός για την Μακεδονία μας".

Καμμένος: Τσίπρας και Βούτσης σχεδιάζουν την διάλυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Εναντίον όλων στράφηκε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, τόσο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για το ενδεχόμενο διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.
Υποστήριξε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Βούτσης, απεργάζονται σχέδια ώστε να διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Παράλληλα στράφηκε με ιδιαίτερα οξείς τόνους ενάντια σε όσους θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μη διστάζοντας να τους χαρακτηρίσει ως «έξι εφιάλτες», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι πρόκειται για προδότες της Ελλάδας.
Υποστήριξε ακόμη ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ποτέ δεν συμμετείχαν σε καμία συναλλαγή, για κανένα ζήτημα και όχι μόνο για το Μακεδονικό.
Ο Πάνος Καμμένος καλεί σε παραίτηση 101 βουλευτές, προκειμένου να μπλοκάρουν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Μέχρι τις 14:00 μπορούμε να μπλοκάρουμε την ψήφιση της συνθήκης των Πρεσπών παραιτούμενοι 101 βουλευτές, υπογράφω την δική μου παραίτηση πρώτος, αποδείξτε κ Μητσοτάκη ότι δεν θα ανακουφιστείτε με την ψήφο των εφιαλτών. ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ», έγραψε στο Twitter.
 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης