Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 25/1 στις 14:30 η ψηφοφορία για το Μακεδονικό - Τσίπρας: Ιστορικό γεγονός η Συμφωνία των Πρεσπών - Μητσοτάκης: Πρόκειται για εθνική ήττα

Στις 25/1 στις 14:30 η ψηφοφορία για το Μακεδονικό - Τσίπρας: Ιστορικό γεγονός η Συμφωνία των Πρεσπών - Μητσοτάκης: Πρόκειται για  εθνική ήττα
Βέβαιη θεωρείται η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25/1
«upd) Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνηση και αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, πάντως, εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή, λαμβάνοντας 153 ή ακόμη και 154 ψήφους.
Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο για τη Συμφωνία αλλά για το σύνολο της πολιτικής του, με τον ίδιο να απαντά ότι «το πρόβλημα σας δεν είναι η Συμφωνία αλλά ότι τη φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόβλημά σας είμαι εγώ».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Ιανουαρίου, ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι -στόχος είναι να γίνει στις 14.30 - της Παρασκευής 25/1.
Λίγο πριν από το φίνις βρίσκεται η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με 153 ή 154 ψήφους.
Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία θα γίνει με τον ονομαστικό κατάλογο και όχι με το ηλεκτρονικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν περισσότεροι από 200 βουλευτές.


Τσίπρας: Ιστορικό γεγονός η ψήφιση της Συμφωνίας - Να μην παραδωθούμε στον διχασμό

Ως ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ο οποίος, όμως, ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διχαστικό λόγο, μέσω του οποίου «αρκετοί ακραίοι βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν ενάντια σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένδοια επιχειρημάτων και ασχολείται με τα δευτερεύοντα θέματα της Συμφωνίας και όχι με τα ουσιώδη.
Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός «μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων.
Και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και εξαντλητικού διαλόγου, φτάνουμε στο τέλος μιας δύσκολής και επίπονης διαδικασίας.
Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός.
Γιατί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο είναι ένα ιστορικό γεγονός.
Και μπροστά σε γεγονότα ιστορικά όλοι όσοι αναλαμβάνουμε ευθύνη έναντι του λαού και του έθνους
Αναμετρόμαστε με τη συνείδησή μας αλλά και με την ιστορική μας ευθύνη».
Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιεί διχαστικό λόγο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν επιθέσεις ενάντια σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος θα ασχοληθεί μόνο με αλήθειες.
«Και η αλήθεια είναι ότι η διαφορά μας με τους βόρειους γείτονές μας για την ονομασία τους ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες μας, τα Βαλκάνια, την διεθνή κοινότητα για τρείς δεκαετίες.  
Και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο, που μας απέσπασε, αρκετές φορές, από τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα και οι οποίοι μην γελιόμαστε δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών - Η κυβέρνηση δίνει τα πάντα

Για εξαγορά ακόμη και συνειδήσεων βουλευτών έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο, την οποία χαρακτήρισε ως «εθνική ήττα» και τόνισε ότι «δεν θα έπρεπε να υπογραφεί ποτέ».
Συνέχισε με επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι την ώρα που καταρρέει συνεχίζει να καταστρέφει την Ελλάδα, καθώς «μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας.
Αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων.
Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών.
Χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών.
Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια.
Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω».

Καμμένος: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έκαναν καμία συναλλαγή

Εναντίον όλων στράφηκε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, τόσο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για το ενδεχόμενο διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.
Υποστήριξε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Βούτσης, απεργάζονται σχέδια ώστε να διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Παράλληλα στράφηκε με ιδιαίτερα οξείς τόνους ενάντια σε όσους θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μη διστάζοντας να τους χαρακτηρίσει ως «έξι εφιάλτες», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι πρόκειται για προδότες της Ελλάδας.
Υποστήριξε ακόμη ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ποτέ δεν συμμετείχαν σε καμία συναλλαγή, για κανένα ζήτημα και όχι μόνο για το Μακεδονικό.

Γεννηματά: «Go Back, κ. Τσίπρα», αυτό σας λέει όλη η Ελλάδα


Με έναν ιδιαίτερα ευφάνταστο τρόπο ξεκίνησε την ομιλία της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, καθώς δήλωσε ότι «Go Back, κ. Τσίπρα, αυτό σας λέει όλη η Ελλάδα»!
Η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει γίνει υπηρέτης των ξένων συμφερόντων και στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς υπακούει σε όσα της ζητούν.
Χαρακτήρισε ως κακή τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «διατηρεί ζωντανό το ζήτημα του αλυτρωτισμού.
Το Κίνημα Αλλαγής λέει ξεκάθαρα όχι στη Συμφωνία».
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι έχει βρει μία πλειοψηφία από περιπλανώμενους, είτε για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, είτε για να «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μιχαλολιάκος: Οι Σλάβοι είναι Σλάβοι και οι Μακεδόνες είναι Έλληνες

Επίθεση ενάντια τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, τονίζοντας ότι η πρώτη που παρέδωσε τον όρο «Μακεδονία» ήταν η Νέα Δημοκρατία.
Τόνισε ότι η ΝΔ δεν θέλησε να στηρίξει την πρόταση της Χρυσής Αυγής για αντισυνταγματικότητα της Συμφωνίας, καθώς στην ουσία την έχει δεχθεί, ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι «η ιστορία δεν πρόκειται να διαγραφεί.
Είναι μία.
Δεν υπάρχει όρος Σλαβομακεδόνας.
Αυτό είναι επικίνδυνο.
Οι Σλάβοι είναι Σλάβοι και οι Μακεδόνες είναι Έλληνες».

Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική

Με τη ρήση «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική», ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσέθεσε ότι αυτή η άποψη δεν αποτελεί εθνικισμό αλλά και ιστορικά αποδεδειγμένη αλήθεια.
Ο κ. Σαμαράς πραγματοποίησε μία ιστορική αναδρομή από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, τονίζοντας ότι αποτελεί λανθασμένη αντίληψη ότι υπάρχουν «τρεις Μακεδονίες», ενώ προσέθεσε ότι «όσοι αγωνίστηκαν για τη Μακεδονία μπορεί να μην μιλούσαν ελληνικά αλλά την τοπική λαλιά, αλλά ήταν περισσότερο Έλληνες από όλους μας».

Η παρέμβαση Καραμανλή

Στο κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα τοποθετήθηκε, όπως αναμενόταν, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως είναι ισχυρή και τεκμηριωμένη η κριτική που ασκεί η ΝΔ στην Συμφωνία των Πρεσπών καθώς και ότι δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.
«Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.
Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη.
Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος.
Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.
Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης.
Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα».

Θεοδωράκης: Η συμφωνία δεν είναι τέλεια αλλά λύνει πολλά προβλήματα

Τους λόγους για τους οποίους τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι με αυτήν τη συμφωνία σταματά η μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος.
Παραδέχθηκε ότι η συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά «το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονές μας τη σύνθετη ονομασία».

Άγνωστο ακόμα το πότε θα μιλήσει ο Τσίπρας

Βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 19:30 το απόγευμα ενώ για τις 18:30 είναι προγραμματισμένη η ομιλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ενημέρωση της Βουλής, το χρονοδιάγραμμα της ομιλίας των πολιτικών αρχηγών, ορίζεται ως εξής:
Στις 18:30 θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά, θα ακολουθήσει στις 19:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στις 20:00 θα είναι η ώρα για κ. Λεβέντη.
Στις 20:30 με 21:00 τοποθετείται η παρέμβαση του Π. Καμμένου ενώ για τις 21:30 έχει οριστεί η τοποθέτηση του γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Λυκούδης: Θα στηρίξω με την ψήφο μου τη Συμφωνία των Πρεσπών

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ψηφίσει κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπ. Λυκούδης, ο οποίος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν για τη συμφωνία να ρίξουν τους τόνους και να κάνουν ένα βήμα πίσω στη σκληρή αντιπαράθεση.

Σπυράκη: Θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την θέση ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να ολοκληρωθεί απόψε η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης