Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καμμένος για F-16: Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, θα πάμε σε νομοσχέδιο αντί για τροπολογία

Καμμένος για F-16: Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, θα πάμε σε νομοσχέδιο αντί για τροπολογία
Λόγω της τροπολογίας για τα F-16 αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη (9/1/2019)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο άφησε, πριν από λίγο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, να αποσύρει την τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων της Lockheed Martin, προκειμένου άμεσα να καταθέσει τις ίδιες διατάξεις ως νομοσχέδιο.
«Θα μπορούσε να είναι νομοσχέδιο, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Δρίτσα.
Είναι η τελική λύση αν εκτιμηθεί ότι δεν επαρκούν όλες εκείνες οι διευκρινίσεις που ζητούνται από τους βουλευτές και δίνονται σήμερα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών που συζητείται το θέμα.
Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι καταθέτει το LOA (Letter of Acceptance) λέγοντας ότι αυτό το έγγραφο μαζί με την τροπολογία και την υφιστάμενη συμφωνία, συγκροτεί το σώμα του νομοσχεδίου το οποίο θα ερχόταν αντί της τροπολογίας.
Ωστόσο, ο κ. Καμμένος δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η σύμβαση πρέπει να περάσει άμεσα για να μην χαθούν τα χρήματα και να μην κλείσει η ΕΑΒ και γι' αυτό προκρίθηκε ως λύση η τροπολογία.
«Θα γίνει σήμερα ανάλυση των πάντων και τα άκρως απόρρητα στοιχεία θα δοθούν στη διάθεση της Επιτροπής Εξοπλιστικών και αν δεν καλυφθούν οι βουλευτές τότε θα την αποσύρουμε και αναλαμβάνω την ευθύνη για ότι μέχρι τώρα έχει συζητηθεί.
Διότι η συγκεκριμένη σύμβαση αν δεν περάσει άμεσα, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα θα χάσει 260 εκατ. δολάρια και η ΕΑΒ θα κλείσει» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι μέχρι τις 11 Μαρτίου πρέπει να κλείσει το όλο θέμα.
Επιπλέον, επισήμανε ότι απαιτείται χρόνος, ώστε και η ΓΔΑΕ να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.
Το θέμα αυτό, δηλαδή αν χρειάζεται ή όχι νομοσχέδιο, θα συζητηθεί στη δεύτερη φάση της συνεδρίασης της επιτροπής εξοπλιστικών που ξεκίνησε ήδη και είναι κεκλεισμένων των θυρών.
Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει σήμερα να διατυπώσει γνώμη η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, «σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την ανάγκη να ψηφιστεί η τροπολογία, απευθύνθηκε στον Πάνο Καμμένο και τον ρώτησε: «Ισχύει η εντύπωσή μου ότι η ΕΑΒ δεν κλείνει αύριο, αν δεν επισπεύσουμε τις διαδικασίες;
Μπορούν οι διαδικασίες να εξελιχθούν συνεπώς και ομαλώς;».
Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin, Διονύσης Πλέσσας, είπε ότι «η συνολική ωφέλεια την οποία θα αντλήσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Αμυντική Ελληνική Βιομηχανία, εκτιμήθηκε από την Lockheed Martin, σε 263,7 εκατομμύρια δολάρια.
Από αυτά τα 160 εκατομμύρια αφορούν σε εργασίες συμπαραγωγής και σε αυτά το Ελληνικό Δημόσιο δεν πληρώνει τίποτα επιπλέον.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός και απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Lockheed Martin είπε: «Υπάρχει η εντύπωση ότι μπορούσαμε να επιδιώξουμε να μειώσουμε το τίμημα.
Να πούμε, για παράδειγμα, ότι τα 260 εκατομμύρια, η ελληνική πλευρά δεν τα θέλει για την ΕΑΒ και αν θα μπορούσαμε να μειώσουμε το τίμημα για τα αεροσκάφη».
«Το ερώτημα αυτό τέθηκε επανειλημμένα» είπε ο εκπρόσωπος της Lockheed και πρόσθεσε ότι τα 263,7 εκατομμύρια είναι όφελος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεν μειώνεται το τίμημα της LOA ούτε κατά ένα δολάριο» είπε ο κ. Πλέσσας και επισήμανε ότι την απάντηση αυτή την έχει δώσει και η αμερικανική κυβέρνηση.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της τροπολογίας που κατατέθηκε εκτάκτως από το υπουργείο Άμυνας, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη (9/1/2019) συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης