Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Merkel στηρίζει τον Τσίπρα και ο Καμμένος αναζητάει βελούδινο διαζύγιο, θα στηρίξει την κυβέρνηση απέξω...αργούν οι εκλογές

Η Merkel στηρίζει τον Τσίπρα και ο Καμμένος αναζητάει βελούδινο διαζύγιο, θα στηρίξει την κυβέρνηση απέξω...αργούν οι εκλογές
Ο Καμμένος θα τηρήσει την υπόσχεσή του για τις Πρέσπες χωρίς να έρθει σε ρήξη με τον πρωθυπουργό
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων εν αναμονή εξελίξεων στη συγκυβέρνηση.
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στο τετ α τετ που θα έχουν την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, το «διαζύγιο» θεωρείται δεδομένο και το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα είναι βελούδινο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν ότι δεν γίνεται λόγος για προσφυγή στις κάλπες άμεσα.  
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα πρέπει η ηγεσία της ΝΔ να μην κρυφτεί σε αυτή την κρίσιμη περίσταση και να κάνει πράξη αυτό που από καιρό απειλεί.
Εφόσον, εκ του συντάγματος, όπως υπογραμμίζουν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουν όλα τα «όπλα» πάνω στο τραπέζι και αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία δεν έχουν παρά να κάνουν πράξη την απειλή τους, αναφέρουν οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι έχουν την πλειοψηφία κάτι που ειπώθηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Δευτέρα.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να υπερψηφιστεί με περισσότερους από 151 βουλευτές. Σε αυτό το πλαίσιο, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη καλούν τη ΝΔ να καταθέσει την πρόταση μομφής χρησιμοποιώντας το ρητό, «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».  

ΝΔ: Σταθερά στο τραπέζι η πρόταση δυσπιστίας

Στον αντίποδα, από το στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλώνουν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» που έχουν στη φαρέτρα τους, την πρόταση μομφής, εκτός κι αν ο πρωθυπουργός οδηγήσει τη Βουλή σε αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση δυσπιστίας είναι βέβαιο πως θα ενεργοποιηθεί από την πλευρά της ΝΔ σε χρόνο πάντως, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που θα αποδώσει τα μέγιστα στην πολιτική στρατηγική της ΝΔ.
Ποια είναι αυτή;
Η ΝΔ υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους πως θα κάνει τα πάντα για να μπλοκάρει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο χρόνος λοιπόν, σημειώνουν στην Πειραιώς, θα είναι ο προσφορότερος σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Την Πέμπτη 10/1/2018 στην Αθήνα η Μέρκελ για να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα

Στο μεταξύ, μέχρι να γίνει το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου και να έρθει η «μπάλα» από τα Σκόπια στο ελληνικό έδαφος, σε ότι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει το ενδιαφέρον του στην επικείμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ.
Η πολυσυζητημένη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων κλειδώνει για την Παρασκευή με τις πληροφορίες να θέλουν τους δύο εταίρους να αφήνουν στην άκρη για λίγα εικοσιτετράωρα όσα τους χωρίζουν και να εμφανίσουν μια εικόνα ενότητας του κυβερνητικού συνασπισμού στην Άνγκελα Μέρκελ.
Άλλωστε οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για επερχόμενο «βελούδινο διαζύγιο» καθώς υποστηρίζουν ότι ο Πάνος Καμμένος, ναι μεν, θα κρατήσει την υπόσχεσή του αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ίσως και να μην διαγράψει τα στελέχη του κόμματός του που θα την υπερψηφίσουν.
Μένει να το δούμε και στην πράξη.
Σε αυτό το σκηνικό, η Γερμανίδα καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο, Πέμπτη και λίγα λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.
Μετά το τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσουν δηλώσεις και αναμένεται με ενδιαφέρον το μήνυμα που θα στείλει η κ. Μέρκελ.
Η τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν το 2014 ενώ είχε προηγηθεί άλλη μία το 2012.
Πάντως, η επίσκεψη αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου εκκρεμούσε από τα τέλη Οκτωβρίου με αφορμή την τότε ελληνογερμανική συνέλευση στο λιμένα Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ωστόσο, το εν λόγω ταξίδι δεν πραγματοποιήθηκε μετά τις απανωτές ήττες του αδερφού χριστιανοκοινωνικού κόμματος στη Βαυαρία αλλά και των ίδιων των Χριστιανοδημοκρατών στην Έσση.
Εκλογές που είχαν θέσει σε αμφιβολία την παραμονή της κ. Μέρκελ στην καγκελαρία αλλά και ως επικεφαλής του κόμματός της.
Κάτι βεβαίως που τελικά συνέβη καθώς παραιτήθηκε από αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών.
Η επίσκεψη ωστόσο της Γερμανίδας καγκελαρίου, τουλάχιστον σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα αφορά μόνο το Σκοπιανό.
Η κ. Μέρκελ αναμένεται να εξαγγείλει και γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ η Αθήνα περιμένει και θετικά λόγια για την πρωθυπουργία Τσίπρα και την «μεταμνημονιακή» Ελλάδα.
Ωστόσο, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου αναμένεται να είναι ένα ευγενέστατο όχι. Άλλωστε, η εκπρόσωπός της, μόλις λίγες ημέρες πριν, ξεκαθάρισε ότι τα θέματα γερμανικών επανορθώσεων έχουν νομικά και πολιτικά διευθετηθεί οριστικά.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης