Τελευταία Νέα
Πολιτική

Die Presse: Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τα προεκλογικά δώρα του Τσίπρα - Κίνδυνος για την πορεία εξυγίανσης της οικονομίας

Die Presse: Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τα προεκλογικά δώρα του Τσίπρα - Κίνδυνος για την πορεία εξυγίανσης της οικονομίας
Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα προεκλογικά δώρα της κυβέρνησης να θέτουν σε κίνδυνο την πορεία εξυγίανσης της οικονομίας
«Η Ελλάδα μοιράζει δώρα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της αυστριακής εφημερίδα Die Presse με αφορμή προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης, όπου τονίζεται ότι οι ειδικοί ανησυχούν μήπως τα ακριβά προεκλογικά δώρα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία εξυγίανσης.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, σε χρονιές εκλογών ακόμα και πιο ιεροί όρκοι για δημοσιονομική πειθαρχία λησμονούνται γρήγορα.
Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του υποσχέθηκαν σειρά παροχών στον ελληνικό λαό, μια κίνηση που παρακολούθησαν με ανησυχία οι Βρυξέλλες.
Φαίνεται όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση έπεισε την Κομισιόν ότι θα πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%.
Έτσι οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού είναι "ισοσκελισμένο". Προφανώς η Αθήνα ανέκτησε εν μέρει την αξιοπιστία της».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι προεκλογικές υποσχέσεις είχαν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ακυρώσει προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο περικοπές συντάξεων, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να προβλεφθεί πακέτο ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Εκτός αυτού η Αθήνα προτίθεται να προσλάβει 20.000 άτομα στο δημόσιο, μεταξύ των οποίων 15.000 εκπαιδευτικοί.
«Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις στο δημόσιο είχαν στην ουσία παγώσει.
Από του χρόνου ωστόσο η κυβέρνηση επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς, που προβλέπει μία πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «οι παροχές στο λαό θα στοιχίσουν σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο 910 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το πλεόνασμα του 2018 που ξεπέρασε τους στόχους.
Θα δείξει κατά πόσο οι προεκλογικές παροχές περιοριστούν σε αυτό το ποσό.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης