Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Εάν με είχε στηρίξει ο Τσίπρας, θα είχα επιτύχει την αναδιάρθρωση χρέους

Βαρουφάκης: Εάν με είχε στηρίξει ο Τσίπρας, θα είχα επιτύχει την αναδιάρθρωση χρέους
Από τον Αύγουστο είμαστε στο βαθύτερο και πιο τοξικό τέταρτο μνημόνιο είπε ο κ.Βαρουφάκης
Την θέση ότι αν είχε τη στήριξη του πρωθυπουργού έως το τέλος, θα είχε καταφέρει να επιτύχει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διατύπωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής της ΜέΡΑ25.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς γιατί τελικά ο κ.Τσίπρας απέσυρε τη στήριξη του στο πρόσωπο του, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή αποφάσισε να τα βρει με την καγκελάριο Merkel για ένα τρίτο μνημόνιο, κάτι που όπως υποστήριξε, ήταν αντίθετο με την βούληση και την εντολή που είχε δώσει στην κυβέρνηση ο ελληνικός λαός.
Ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι η τραγωδία της Ελλάδας ήταν ότι πήρε το μεγαλύτερο δάνειο με τη σκληρότερη λιτότητα, υπογραμμίζοντας πως η τρόικα έμαθε στην πλάτη της Ελλάδας τι έπρεπε να κάνει στη συνέχεια με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αμφισβήτησε ανοιχτά ότι το 2014 η Ελλάδα θα έβγαινε από τα μνημόνια, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση Σαμαρά, υπογραμμίζοντας πως οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας ανέρχονταν στα 22 δις ευρώ, όταν τα διαθέσιμα ποσά ήταν γύρω στα 7 δις ευρώ και όταν δεν υπήρχε καμία περίπτωση τα χρήματα αυτά η Ελλάδα να τα βρει από τις αγορές.
Μάλιστα ανέφερε πως το πρόβλημα της περιόδου εκείνης ήταν πως η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε να δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να πάρει άλλα χρήματα.
Αναφερόμενος στα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα για το τέλος των μνημονίων, ο κ.Βαρουφάκης σημείωσε ότι όταν η πραγματικότητα απέχει από την προπαγάνδα σε τέτοιο βαθμό, συνειδητοποιείς το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.
«Τον Αύγουστο μπήκαμε στο βαθύτερο και πιο τοξικό 4ο μνημόνιο» είπε ο κ.Βαρουφάκης, αιτιολογώντας την θέση του αυτή στη διατήρηση των πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και στη διάρκεια τους για μια πολύ μεγάλη περίοδο, έως το 2060.
Αναφερόμενος στα όσα υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της οικονομίας και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι να κάνουν αποδεκτό οποιοδήποτε αίτημα του κ.Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση.
«Να μην επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν το 2015»  υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος επέμεινε στην θέση ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει μονομερώς να προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας, ακόμα και αν αυτό σημάνει ρήξη με την Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης