Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο νόμος για το άσυλο θα καταργηθεί - Η Ελλάδα θα γίνει εκπαιδευτικό κέντρο των Βαλκανίων και της Ευρώπης

Μητσοτάκης: Ο νόμος για το άσυλο θα καταργηθεί - Η Ελλάδα θα γίνει εκπαιδευτικό κέντρο των Βαλκανίων και της Ευρώπης
"Η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον της χώρας", τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης
Ως «απόλυτη εθνική προτεραιότητα» χαρακτήρισε την Παιδεία ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε ότι  ο νόμος για το άσυλο θα καταργηθεί.
Μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία είπε χαρακτηριστικά «θεωρώ την Εκπαίδευση κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη της χώρας.
Είναι η «μηχανή» που θα κινήσει την οικονομία.
Ο «κοινωνικός ανελκυστήρας», που θα επιτρέπει στα παιδιά μας να αποκτούν ίσες ευκαιρίες και εφόδια στη ζωή τους», ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα γίνει εκπαιδευτικό κέντρο των Βαλκανίων και της Ευρώπης».
Ο ίδιος μίλησε για αξιολόγηση, λέγοντας μάλιστα ότι «ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση»,  ανέφερε ότι κάθε περιφερειακή ενότητα πρέπει να έχει το δικό της δημόσιο Πρότυπο Σχολείο, αλλά και ότι θα αλλάξει το άρθρο 16 και θα δημιουργηθούν στη χώρα μας μη κρατικά και γιατί όχι και ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στα νέα παιδιά τόνισε ότι «η σκληρή δουλειά επιβραβεύεται, αν δουλέψετε σκληρά δεν υπάρχει ταβάνι στα όνειρά σας».
Ασκώντας κριτική στην παρούσα κατάσταση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε  ότι «στις πρώτες βαθμίδες, βλέπουμε τον αποκλεισμό, ακόμα και σήμερα, χιλιάδων παιδιών από παιδικούς σταθμούς», ακολουθεί η υποβάθμιση του Ολοήμερου και του Ψηφιακού Σχολείου, με την ώρα της Πληροφορικής να μετατρέπεται συχνά σε ώρα χαλάρωσης, αλλά και οι αλλαγές στα προγράμματα με την απαξίωση της ελληνικής γραμματείας και τα πειράματα στο μάθημα της Ιστορίας.
«Λαός που δεν γνωρίζει τη ιστορία του δεν έχει μέλλον.
Λαός που δεν τιμά τις παραδόσεις του, δεν γνωρίζει από πού έρχεται και πού θέλει να πάει.
Ταυτόχρονα όμως, όσο υποβαθμίζουμε τις κλασικές σπουδές μειώνουμε και την ύλη των φυσικών επιστημών», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, «το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση καθοδηγείται από την αρχή του «ράβε-ξήλωνε», αδιαφορώντας για την τεράστια αναστάτωση που αυτό προκαλεί στους  υποψήφιους και στις οικογένειες τους».
«Έχω χάσει το μέτρημα από το πόσες φορές έχει εξαγγείλει η ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και προσωπικά ο κ. Τσίπρας αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανέφερε ακόμη ότι η εκπαιδευτική οπισθοδρόμηση ολοκληρώνεται με την ουσιαστική κατάργηση των πρότυπων σχολείων, καθώς και με το πλήγμα στον τεχνολογικό χαρακτήρα της ανώτατης Παιδείας -με την συλλήβδην κατάργηση των Τ.Ε.Ι για να απορροφηθούν από τα ΑΕΙ, ενω «τα μεταπτυχιακά -πηγή εσόδων για πολλά από τα πανεπιστήμια μας- μένουν σήμερα δέσμια γραφειοκρατικών αντικινήτρων αλλά και ταξικών αντιλήψεων, ξεπερασμένων ταξικών αντιλήψεων.
Όλα αυτά, βέβαια, σε σχολές πολλές από τις οποίες έχουν μετατραπεί σε γιάφκες της βίας και στέκια του εγκλήματος.
Με κουκουλοφόρους, μολότοφ, εμπόρους ναρκωτικών, να απειλούν καθημερινά καθηγητές και φοιτητές».
Για το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια που προέταξε χθες στη Βουλή,  είπε πως είδε «έναν αμήχανο Πρωθυπουργό να παρουσιάζει, ξανά, μία εικονική πραγματικότητα -σαν να μη κατοικεί σε αυτήν τη χώρα.
Να αδυνατεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είτε επειδή δεν ξέρει, είτε επειδή δεν θέλει.
Να γυρίζει την κουβέντα σε άλλα θέματα προκειμένου να κρύψει τις βαριές του ευθύνες».
Επανέλαβε ότι «η ασφάλεια αποτελεί δημοκρατικό και ατομικό δικαίωμα των πολιτών, ευθύνη και υποχρέωση του κράτους.
Ο νόμος για το άσυλο δεν θα αλλάξει. Θα καταργηθεί.
Για να ξανακυκλοφορήσουν ελεύθερα στα πανεπιστήμια οι ιδέες και οι γνώσεις.
Τα Πανεπιστήμια θα αποδοθούν και πάλι σε αυτούς στους οποίους ανήκουν: Στους φοιτητές, στους καθηγητές τους, στη μάθηση και στην έρευνα.
Όπως είπε, "είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα της επόμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας".
Υπογράμμισε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι η πρώτη που θα προωθήσει μία Κυβέρνηση που βλέπει στο αύριο και στο σημερινό βάλτωμα, αντιπρότεινε μία επανάσταση στην Παιδεία, βασισμένη σε τρεις κατευθύνσεις, με πρώτη την ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία, δεύτερη κατεύθυνση τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τον οικονομικό βηματισμό της χώρας και τρίτη, τη διαρκή επιμόρφωση, κίνητρα προόδου, αλλά και αξιολόγηση παντού και για όλους.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει το δικό της δημόσιο Πρότυπο Σχολείο για τα παιδιά που ξεχωρίζουν από κάθε ελληνικό χωριό ή γειτονιά.
Και σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, ιδρύονται Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια με τη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων κάθε περιοχής».
Σημείωσε ότι από το δημοτικό οι μαθητές θα γνωρίζουν το διαδίκτυο και από το γυμνάσιο να μαθαίνουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
«Δεν αλλάζουμε προς το παρόν το σύστημα εισαγωγής», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι τα πανεπιστήμια θα ορίζουν βάση εισαγωγής και αριθμό εισακτέων, ενώ «αποκτούν την πολυπόθητη αυτονομία τους.».
Ακόμη, ανέφερε πως «αλλάζει επιτέλους το άρθρο 16 και δημιουργούνται μη κρατικά και γιατί όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια», προσθέτοντας ότι «θέλουν δεν θέλουν οι οπαδοί του χθες, η Ελλάδα θα γίνει εκπαιδευτικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης".
Έκανε αναφορά στα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι «η ασφάλεια αποτελεί δημοκρατικό και ατομικό δικαίωμα των πολιτών, ευθύνη και υποχρέωση του κράτους.
Το άσυλο στη βία και στην παρανομία, δεν θα αλλάξει: θα καταργηθεί.
Για να κυκλοφορήσουν και πάλι ελεύθερα οι ιδέες και η γνώση».
Τέλος, μίλησε για διαρκή επιμόρφωση και αξιολόγηση για όλους, λέγοντας ότι είναι ένα στοίχημα (της αξιολόγησης) που «πρέπει να το κερδίσουμε», «ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση.
Και, ναι, συνδέουμε την αξιολόγηση με πιο γρήγορη οικονομική ανέλιξη.
Το ΑΣΕΠ αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην επιλογή των διευθυντών».
Αφού σημείωσε ότι η Παιδεία ευημερεί σε συνθήκες κράτους δικαίου και ότι ο σημερινός διάλογος είναι γόνιμος «μόνο μέσα από μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα», συμπλήρωσε ότι σέβεται απεριόριστα τον δάσκαλο, τον εκπαιδευτή και πως «παρά την κυβερνητική προπαγάνδα είστε θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, ζείτε με την αγωνία των καταλήψεων και της βίας, ενώ δίπλα σας εντοπίζετε, κάθε τόσο, προφανείς αδικίες στο όνομα του ρουσφετιού και του κομματικού συμφέροντος».
Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων να δώσουν το "παρών" σε αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση, καθώς «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών».
«Σας θεωρώ συμμάχους στην προσπάθεια για μία νέα Ελλάδα.
Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ξέρω πως είστε θύματα της πολιτικής της.
Σας καλώ να αντισταθείτε στην γκρίζα πραγματικότητα.
Γύρω η κοινωνία βιώνει τη λιτότητα.
Αντιλαμβάνεται το ναυάγιο του μύθου για το τέλος των μνημονίων.
Στα εθνικά, πριν ακόμα ψηφιστεί, η συμφωνία των Πρεσπών ήδη δημιουργεί προβλήματα".
Υπογράμμισε δε, πως χρειάζεται μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, που θα επαναφέρει τη χώρα και τους θεσμούς στην κανονικότητα.
"Η ώρα της μεγάλης αλλαγής πλησιάζει.
Και όλοι εσείς, οι πρωτοστάτες της γνώσης δεν μπορεί, παρά να είστε παρόντες.
Ζητώ τη δική σας ενεργοποίηση.
Καμία μεταρρύθμιση δεν είναι στο χέρι ενός πρωθυπουργού ή μίας κυβέρνησης μόνο.
Είναι έργο που μας θέλει συνεργάτες, στην ίδια πλευρά.
Συνεπώς, χρειάζομαι τη συμπαράσταση και τη γνώση σας, ακόμα και μέσα από ενστάσεις σας σε επιμέρους ζητήματα είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, "καμία μεταρρύθμιση, όμως, δεν μπορεί να συντελεστεί σε μία χώρα καθηλωμένη οικονομικά, πολιτικά, ηθικά και πολιτισμικά.
Συνεπώς ο δικός σας ρόλος, ως μέρους της διανόησης της χώρας, καθίσταται κρίσιμος.
Μακριά από κομματικές ή συντεχνιακές αγκυλώσεις, σας καλώ σε ένα ευρύ ρεύμα αναγέννησης της χώρας.
Σε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή αλήθειας, εκσυγχρονισμού και προόδου".
"Χάθηκε πολύς χρόνος και πρέπει να τον κερδίσουμε.
Μαζί, μπορούμε", κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Χατζηδάκης: Το πρόγραμμά μας για την παιδεία είναι η επανάσταση της κοινής λογικής.

«Η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές»,ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως "το  πρόγραμμά μας για την παιδεία είναι η επανάσταση της κοινής λογικής".

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πέντε αρχές που αποτελούν το θεμέλιο της πρότασης της ΝΔ για την Παιδεία: εμπιστοσύνη, ποιότητα, ίσες ευκαιρίες, ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία.
 «Όλα αυτά που σήμερα παρουσιάζουμε είναι η επανάσταση της κοινής λογικής στην εκπαίδευσή μας.
Είναι μια καινούρια, σύγχρονη ευρωπαϊκή ματιά, που αφήνει στην άκρη την ισοπέδωση και τον λαϊκισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «είναι ντροπή του πολιτικού συστήματος ότι είμαστε η μόνη χώρα ουσιαστικά στον πλανήτη που δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και εξορίζει τα παιδιά μας στο εξωτερικό».
Σημειώνεται ότι την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία έκανε η Τομεάρχης Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία

-Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στόχος είναι όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, να έχουν ίσιες ευκαιρίες στο ξεκίνημα της ζωής τους και πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.
Οι προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής:
α) Σύγχρονο δημόσιο σχολείο, δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας
β) Ποιοτική και αποτελεσματική εκπαίδευση, με συνεχή αξιολόγηση του συστήματος, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και απόδοση βαθμών ελευθερίας στη σχολική μονάδα
γ) Ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος.
δ) Ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Οι βασικοί πυλώνες της εκπαιδευτικής πολιτικής της ΝΔ:

-Κοινός στρατηγικός σχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
-Αυτονομία των Επαγγελματικών Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με ενεργό το ρόλο των εκπροσώπων της τοπικής οικονομίας.
-Άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας
-Πιστοποίηση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης με βάση τις ανάγκες της αγοράς
Για την Ανώτατη εκπαίδευση:
Στόχος της ΝΔ είναι τα «ακαδημαϊκά ιδρύματα να είναι πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας», που θα επιτευχθεί με την  κατάργηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών των κ.κ. Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και άμεση ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου πλαισίου για τα Ανώτατα Ιδρύματα που θα προβλέπει:
-Σύγχρονους και αποτελεσματικούς Θεσμούς διοίκησης
-Προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας.
-Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα
-Κατάργηση του ασύλου
-Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων
-Προσέλκυση νέων πόρων για τα Ιδρύματα επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης
-Μεγαλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Παράλληλος στόχος της ΝΔ είναι η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΑΔΙΠ.
Αυτό θα γίνει με αναθεώρηση των παραγράφων του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση , προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας και εποπτείας από το κράτος.
Στόχος της ΝΔ είναι η «Ελλάδα να αναδειχθεί σε ισχυρό περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης