Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαντάς: Παρά την καταστροφολογία, έχουμε για πρώτη φορά επεκτατικό προϋπολογισμό

Μαντάς: Παρά την καταστροφολογία, έχουμε για πρώτη φορά επεκτατικό προϋπολογισμό
Δεν έχουμε περάσει τις δυσκολίες, έχουμε αυξημένη εποπτεία αλλά έχει ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη είπε ο κ.Μαντάς
Την θέση ότι παρά την καταστροφολογία και τις Κασσάνδρες, για πρώτη φορά έχουμε επεκτατικό προϋπολογισμό διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, ο οποίος υποστήριξε πως αν και κανείς δεν λέει πως έχουμε περάσει τις δυσκολίες, έχει ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
«Η πραγματικότητα που καταγράφηκε στον προϋπολογισμό, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στην ελληνική Βουλή, λέει ότι, παρά τις "Κασσάνδρες" και τις καταστροφολογίες, έχουμε έναν προϋπολογισμό για πρώτη φορά επεκτατικό -στα 910 εκατ. ευρώ είναι ο δημοσιονομικός χώρος, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Μιλάμε για μόνιμα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν και στα επόμενα χρόνια και μάλιστα [...] έχουμε ψηφίσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2022, όπου ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που προβλέπουμε σε αυτό είναι 3,5 δισ. ευρώ και ήδη από την πρώτη χρονιά - για φέτος προβλέπαμε 750 εκατ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο - έχουμε υπερβεί θετικά το στόχο.
Εάν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, τηρώντας τους δημοσιονομικούς μας στόχους, πιάνοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, θα μπορούμε, κυρίως μέσω της ανάπτυξης που προβλέπεται για το 2019 στο 2,5%, να πάμε σε διεύρυνση αυτού του χώρου, σε πρόσθετα μέτρα, που εμείς λέμε ότι πρέπει να κατευθύνονται και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Μαντάς.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών, Pierre Moscovici περί κατάργησης και όχι αναβολής του μέτρου περικοπής των συντάξεων, ο κ.Μαντάς τόνισε ότι «δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι έχουν περάσει οι δυσκολίες».
«Δεν λέμε ότι δεν έχουμε αυξημένη εποπτεία, λέμε όμως ότι έχουμε ανοίξει το δρόμο σε μία διαδικασία δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, που θα βαίνει επιταχυνόμενη το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά τις προσωρινές δυσκολίες και παρά τον ανηλεή πόλεμο των συστημικών δυνάμεων - ΜΜΕ, πολιτικών δυνάμενων κ.λπ.- και νομίζω ότι μια κορυφαία επιτυχία της κυβέρνησής μας αλλά και μία πολύ μεγάλη ανακούφιση για ένα μεγάλο σύνολο συνταξιούχων ήταν η επιτυχία της κατάργησης της προβλεπόμενης περικοπής της προσωπικής διαφοράς για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.
Οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνέπεια και συστηματική δουλειά, με την οποία παλέψαμε και αντιμετωπίσαμε αυτό το ζήτημα, όπου κάποιοι είχαν στοιχηματίσει όλα τους τα λεφτά στο να αποτύχει η κυβέρνηση σε αυτή της την προσπάθεια» υποστήριξε ο κ.Μαντάς, ο οποίος έκανε λόγο για έναν αναγκαίο συμβιβασμό εκείνη την εποχή προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει παρακάτω το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».
«Για να φτάσεις στο να πείσεις τους εταίρους, τους δανειστές σου, σε μία πολύ σκληρή περίοδο ότι αυτό το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο και ότι αυτό το δημοσιονομικό μέτρο δεν χρειάζεται, έπρεπε να έχεις κάνει διάφορα πράγματα, δηλαδή, να πετύχεις επί τρία συνεχή χρόνια τους δημοσιονομικούς σου στόχους, για να έχεις αξιοπιστία να διαπραγματευτείς» είπε ο κ. Μαντάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης