Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαντάς: Πολύ ώριμο να αλλάξει το άρθρο για την ευθύνη των υπουργών – Που υπάρχουν περιθώρια για συναινέσεις

Μαντάς: Πολύ ώριμο να αλλάξει το άρθρο για την ευθύνη των υπουργών – Που υπάρχουν περιθώρια για συναινέσεις
Τώρα η καταλληλότερη στιγμή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και για θεσμικές μεταρρυθμίσεις είπε ο κ.Μαντάς
Την θέση ότι τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολύ ώριμο να αλλάξει το άρθρο για την ευθύνη των υπουργών.
«Θεωρώ ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή τώρα, ακριβώς γιατί έχουμε βγει από μία πάρα πολύ επώδυνη περίοδο για τον ελληνικό λαό, από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μνημόνια και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν.
Δεν πρόκειται για ουδέτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, καθώς για τη δική μας προσέγγιση είναι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, για να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία στον τόπο μας, η οποία έχει τρωθεί και τα μνημονιακά χρόνια και να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης και της λαϊκής κυριαρχίας και της λαϊκής πρωτοβουλίας» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Μαντάς.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων σε επιμέρους προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ.Μαντάς εκτίμησε ότι «υπάρχουν τέτοια πεδία, όπως το πεδίο της αλλαγής του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, όπου εκεί είναι σαφέστατη η δική μας προσέγγιση, θα διατυπωθεί εντός των επόμενων ημερών με την κατάθεση της πρότασης».
«Είναι ένα πολύ ώριμο αίτημα να αλλάξει αυτό, όπως να αλλάξουν και ζητήματα που αφορούν ασυλίες των βουλευτών, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πολιτική τους δραστηριότητα, πρέπει να παραμείνει μόνο η ασυλία που αφορά τη θεσμική πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.
Στην προκαταρκτική για τη Novartis εμείς υποδείξαμε ήδη και με αυτή την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Σύνταγμα, ότι δεν μπορεί να θεωρείται υπουργικό καθήκον κάποιος να προβαίνει σε πράξεις είτε παθητικής δωροδοκίας, είτε ξεπλύματος και άρα αυτά πρέπει να πηγαίνουν στη δικαιοσύνη.
Υπάρχουν και άλλα πεδία συμπτώσεων.
Φαίνεται να υπάρχει σύμπτωση και στο ότι δεν πρέπει να διακόπτεται η θητεία μιας κυβέρνησης.
Ο κύκλος που οφείλουμε να γίνει κανονικότητα στη χώρα μας -και ίσως είμαστε οι πρώτοι που το κάνουμε πράξη αυτό- πρέπει να βρούμε κι εκεί έναν τρόπο, ώστε να μην διακόπτεται η κυβερνητική θητεία.
Και αν γίνεται πρόταση μομφής εμείς λέμε ότι τότε πρέπει να προτείνεται και αλλαγή του πρωθυπουργού μέσα στη συγκεκριμένη πρόταση, να είναι μια ουσιαστική πρόταση δυσπιστίας, να μην μπαίνουμε ξανά σε εκλογικούς κύκλους, διότι αν μπορέσουμε και φτάσουμε σε μα τέτοια κατάσταση θα εξασφαλίσουμε μια αναγκαία πολιτική σταθερότητα, που είναι καλό και για την προγραμματική αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων και βεβαίως και για την κοινωνία και την οικονομία» υποστήριξε ο κ.Μαντάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης