Τελευταία Νέα
Πολιτική

Plan B για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρουσίασε ο Π. Καμμένος στις ΗΠΑ – Τον αδειάζει το Μαξίμου, έντονη αντίδραση της ΝΔ

Plan B για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρουσίασε ο Π. Καμμένος στις ΗΠΑ – Τον αδειάζει το Μαξίμου, έντονη αντίδραση της ΝΔ
Το σχέδιο αυτό παρουσίασε ο κ.Καμμένος ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ
(upd3) Ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα plan Β σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό φέρεται πως παρουσίασε στις ΗΠΑ ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος, με το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο να τον «αδειάζει» δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Καμμένος στις επαφές που είχε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, J. Mattis, με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, J. Sullivan και με τον υφ. Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, W. Mitchell παρουσίασε ως κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ εναλλακτική πρόταση, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Βάσει των πληροφοριών αυτών ο κ.Καμμένος φέρεται να πρότεινε με την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα «κολλήσει» λόγω της αδιαλλαξίας και του αλυτρωτισμού της σκοπιανής πλευράς ότι «καλύτερη λύση» αποτελεί η δημιουργία ενός άξονα προς τα βόρεια που θα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και όλες τις εμπλεκόμενες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ) συμπεριλαμβανομένου και της Σερβίας, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια στην περιοχή και θα δρα αποτρεπτικά στα ρωσικά σχέδια διείσδυσης στην Βαλκανική.
Πρότεινε δηλαδή  την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ερωτηθείς ο κ.Καμμένος για το πώς υποδέχθηκε την πρόταση του η αμερικανική πλευρά, είπε πως «οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά από εκεί και πέρα αυτή η λύση που μας προτείνεται είναι μια λύση που θα την δούμε θετικά σαν plan Β».
Όπως είπε ο κ.Καμμένος μετά τη συνάντηση του με τον κ.Mitchell, η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση» στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ.

Τον «αδειάζει» το Μέγαρο Μαξίμου

Παρέμβαση ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε το Μέγαρο Μαξίμου μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ για εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ δεν προχωρήσει.
«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.
Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος "άδειασε" τον κ.Καμμένο, υποστηρίζοντας πως αυτή η πρόταση δεν έχει τεθεί ποτέ στο υπουργικό συμβούλιο.
«Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος εξέφρασε για άλλη μια φορά τη βεβαιότητα του πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Ελλάδα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μάλιστα μετά τις χθεσινές απειλές του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδη ότι είναι πιθανό οι ΑΝΕΛ να ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης υπό τον όρο ότι η ΝΔ θα δεχθεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ, ο κ.Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Οι μείζονες πολιτικές αποφάσεις της Βουλής έχουν ειδικό βάρος.
Άρα εκ των πραγμάτων συνδέονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αυτό συμβαίνει για παράδειγμα και με τον προϋπολογισμό, όχι μόνο με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Θα περίμενα από τη ΝΔ να πάρει τέτοια πρωτοβουλία και να καταθέσει πρόταση μομφής πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Έχω την πεποίθηση ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Υπάρχουν φωνές στο Ποτάμι που δεν θέλουν την ταύτιση με την κυβέρνηση αλλά θέλουν τη συμφωνία.
Ωστόσο, μπορώ να φανταστώ έναν βουλευτή του Ποταμιού να απέχει αλλά δεν μπορώ να τον φανταστώ να ψηφίζει υπέρ μια πρότασης μομφής εφόσον θέλει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» υπογράμμισε ο κ.Κατρούγκαλος.

«Έκπληξη και απορία» οι δηλώσεις Καμμένου για συμφωνία των Πρεσπών και βάσεις των ΗΠΑ εξέφρασε ο Βούτσης

«Έκπληξη και απορία» εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra ο κ.Βούτσης ανέφερε: «Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Για αυτό λέω ότι μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω.
Δεν έχω παραπάνω ενημέρωση και δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι προτείνει ο συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση Πάνος Καμμένος.
Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια.
Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας.
Άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες, που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.
Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος.
Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί.
Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη.
Η μεγάλη στρατηγική διαφορά έγκειται στο αν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών».
«Εμείς θέλουμε η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ που δοκιμάστηκε για 3,5 χρόνια πάνω στη μνημονιακή κρίση, να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το βίο της.
Η μεγάλη διαφορά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα δημιουργεί προβλήματα.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει η πρόταση δυσπιστίας ώστε να στριμωχτεί η κυβέρνηση.
Κάθε ένας κάνει τον λογαριασμό του για το πως θα περάσουμε αυτούς τους μήνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής .
Ο κ. Βούτσης επισήμανε ακόμη πως «δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών.
Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες.
Δεν πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύεις ότι είσαι αυτός που είσαι.
Πρέπει να αποδείξεις ότι δεν κάνεις για κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι και ψήφος εμπιστοσύνης.
Αυτό το ξέρουν όλα τα κόμματα στη Βουλή. Αυτά που λέει ο Άδωνις δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα.
Σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα θα έχουμε αυτήν την ψηφοφορία».
«Είναι μία πολλή καλή συμφωνία» ανέφερε ο κ. Βούτσης πως τόνισε πως «για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό διεθνώς, ότι μία χώρα θα αλλάξει την ονομασία της και θα απαλείψει από το Σύνταγμά της αλυτρωτικές ιδέες.
Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν είναι απλά μία ιδανική συμφωνία.
Είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να γίνει για να σταματήσει αυτό που γίνεται. Τι άλλο να πούμε; Γιατί δεν είπαν ποια άλλα σημεία τους Συντάγματός τους πρέπει να αλλαχθούν;
Μπαίνουμε ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε πει ότι όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών να μην έρθει να ζητήσει συνεργασία με τη ΝΔ.
Εμείς είμαστε μακριά από τέτοια ρητορική.
Η κα Γεννηματά ηγείται ενός κόμματος που έχει σχέσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό χώρο και αυτή τη σχέση την έχει διαρρήξει.
Ας επιλύσει τα προβλήματά του το Κίνημα Αλλαγής.

Κουμουτσάκος: Βρίσκει σύμφωνο τον Τσίπρα η εναλλακτική πρόταση του Καμμένου για το Σκοπιανό;

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την πρόταση του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ για εναλλακτικό σχέδιο επί του Σκοπιανού εάν δεν προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών εξαπολύει η ΝΔ.
«Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς.
Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια... δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά» αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
«Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα.
Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα.
Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ.Κουμουτσάκος.

Κικίλιας: Αδιανόητα πράγματα – Ο Καμμένος απεμπολεί την κυβερνητική θέση

Για αδιανόητα πράγματα όσον αφορά την πρόταση του Π. Καμμένου και το εναλλακτικό του σχέδιο για το Σκοπιανό κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Β. Κικίλιας, ο οποίος κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας ότι απεμπολεί την κυβερνητική θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δείχνει ομοιογένεια, σοβαρότητα, σταθερή και στιβαρή άποψη στην εξωτερική πολιτική, ειδικά σε επισκέψεις στο εξωτερικό που έχουν να κάνουν με νατοϊκούς συμμάχους και παίζουν μεγάλο ρόλο στην περιοχή.
Ο Έλληνας Πρέσβης στην Ουάσιγκτον στο τηλεγράφημά του προς το Υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου, τι θα φέρει ως ενημέρωση;» διερωτήθηκε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Κικίλιας.
«Ότι ο Υπουργός Εθνικής 'Άμυνας απεμπολεί την κυβερνητική θέση της συμφωνίας των Πρεσπών και πηγαίνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως Πρόεδρος των ΑΝΕΛ να καταθέσει μιαν άλλη δική του πρόταση, για τον τρόπο με τον οποίο οι Η.Π.Α. πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα της συμμαχίας στα Βαλκάνια;
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Με μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία αντιμετωπίζουμε ως Νέα Δημοκρατία τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν.
Μια ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση κατακερματισμένη στα μικροπολιτικά συμφέροντα του κάθε Υπουργού της.
Άλλα λέει ο κ. Κοτζιάς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος ο οποίος πάει και κάνει πολιτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως Υπουργός της ίδιας κυβέρνησης!
Και στη μέση το Μεγάρο Μαξίμου που προσπαθεί να ισορροπήσει και να μαζέψει τα σπασμένα» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 09:05)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης