Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Το 2019 θα δρέψουμε τους καρπούς της δουλειάς μας – Ναι σε συμμαχίες σε κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο

Σκουρλέτης: Το 2019 θα δρέψουμε τους καρπούς της δουλειάς μας – Ναι σε συμμαχίες σε κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο
Αναμένουμε μια λυσσαλέα και ισοπεδωτική κριτική από τη ΝΔ που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην χώρα είπε ο κ.Σκουρλέτης
Την θέση πως το 2019 θα είναι η χρονιά που η κυβέρνηση θα δρέψει τους καρπούς της δουλειάς των προηγούμενων ετών διατύπωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος εκτίμησε πως η προγραμματική σύγκρουση με τη ΝΔ θα είναι μεγάλη.
«Ήδη έχει υπάρξει δουλειά που δεν μπόρεσε να αναδειχθεί.
Η τελευταία χρονιά διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η χρονιά που θα φανούν τα αποτελέσματα μίας παράλληλης με το μνημονιακό πρόγραμμα κυβερνητικής δουλειάς, θα δρέψουμε τους καρπούς μίας συστηματικής δουλειάς σε πάρα πολλούς τομείς» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε ότι «τώρα πια θα αναδειχθεί η προγραμματική αντιπαράθεση σε ένα άλλο πεδίο».
«Από την μία θα έχουμε μία πρόταση που θα έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής μέριμνας, ένα πιο έντονο κοινωνικό πρόσημο, που θα προσπαθεί να βάλει κανόνες στην ανοιχτή αγορά, τον ιδιωτικό τομέα, τον τομέα των επενδύσεων.
Από την άλλη, την πρόταση της ΝΔ, που θέλει να προσεγγίζει την εκπαίδευση ως διαδικασία εμπορευματική, συναλλαγής ανάμεσα στους πελάτες μαθητές ή φοιτητές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Που θέλει εμπόρευμα την Υγεία, που θέλει να συρρικνώσει το ίδιο το κράτος, το κοινωνικό κράτος.
Αυτές είναι μεγάλες διαφορές, παραπέμπουν σε μεγάλες προγραμματικές συγκρούσεις.
Έχει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον η επόμενη περίοδος» υποστήριξε ο κ.Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες εκλογικές μάχες.
«Η οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με μία εξαιρετικά κρίσιμη και ενδιαφέρουσα συγκυρία, με την ολοκλήρωση του προγράμματος που εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέες δυνατότητες και νέα καθήκοντα.
Το κόμμα υπέστη μία «βίαιη αφαίμαξη» στελεχών με την συμμετοχή στην κυβέρνηση, σήμερα οφείλει να αποκαταστήσει τον διακριτό του ρόλο, οφείλει να έχει το δικό του ειδικό πολιτικό βάρος στην διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων του χώρου μας.
Προφανώς δεν ταυτίζεται και δεν υποκαθιστά τα κυβερνητικά κλιμάκια, είναι κάτι άλλο.
Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη, σε αυτές τις συνθήκες, να προβούμε σε μία προγραμματική εμβάθυνση, επιχειρώντας να συνθέσουμε σε ένα άλλο επίπεδο την κυβερνητική εμπειρία και τις προτάσεις που έχουν ορίζοντα βραχυπρόθεσμο, με τις μεσοπρόθεσμες δικές μας επιδιώξεις ως η Αριστερά της εποχής μας.
Συγκεκριμένα, έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες εκλογικές μάχες τον επόμενο Μάιο, τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, με τα δικά της χαρακτηριστικά η κάθε μία» υπογράμμισε ο κ.Σκουρλέτης.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο νέο πολιτικό τοπίο μετά το τέλος του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «η επαναφορά στην κανονικότητα μετά το τέλος του προγράμματος αναδεικνύει και το νέο πεδίο των προγραμματικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων».
«Εκεί επάνω θα διαμορφωθούν οι νέες προτάσεις και οι νέες συμμαχίες και υπάρχει ανάγκη για νέες συμμαχίες, για την διαμόρφωση των πολιτικών όρων που θα δημιουργήσουν νέες στέρεες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, που θα διαμορφώσουν τους κατάλληλους συσχετισμούς για να ωριμάσουν οι νέες αλλαγές στην κοινωνία».
«Ο χώρος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώκει έναν διάλογο προγραμματικό και ουσίας με όμορους πολιτικά χώρους.
Δεν ξέρω αν μπορούμε να τους ορίσουμε όπως παλιά, βάζοντας ετικέτες όπως της "κεντροαριστεράς", της "σοσιαλδημοκρατίας".
Και αυτοί οι χώροι βρίσκονται σε μία μετάβαση και μετάλλαξη, μεγάλα κομμάτια τους κοιτούν είτε από εδώ είτε από εκεί.
Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται ανοίγματα και συμμαχίες και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο.
Δεν θα πρέπει να τις φοβηθούμε, αντίθετα πρέπει να τις επιδιώξουμε, αλλά προφανώς σε μία στερεή προγραμματική βάση, με τον αντίστοιχο πολιτικό προσανατολισμό» είπε ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί μια λυσσαλέα και ισοπεδωτική κριτική.
«Για άλλη μία φορά διατύπωσαν μία λυσσαλέα, ισοπεδωτική κριτική, που σε τίποτε δεν έχει να προσφέρει για τα προβλήματα της συγκυρίας και της προοπτικής της χώρας.
Έχουμε πάρει απόφαση ότι τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τόσο με την αυθεντική δεξιά έκφραση τους την ΝΔ όσο και μέσω του Κινήματος Αλλαγής που κατ’ουσίαν έχει  κάνει πλέον σαφές ότι κινείται σε μια δορυφορική τροχιά έναντι της ΝΔ τουλάχιστον σε προγραμματικό επίπεδο» υποστήριξε ο κ.Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «θα αντιμετωπίσουμε μια στείρα αντιπαράθεση».
«Δεν θα πρέπει να αρκεστούμε να απαντούμε στο ίδιο ύφος, αλλά με θετικό τρόπο να απαντήσουμε στα προβλήματα της συγκυρίας.
Δεν έχουμε πια το άλλοθι της εφαρμογής ενός σκληρού μνημονιακού προγράμματος, σήμερα πρέπει κι εμείς να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας και κυρίως να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις βασικές ανάγκες του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας, των πιο αδύνατων, των μικρομεσαίων, των μικροεπιχειρηματιών, της μεγάλης πλειοψηφίας που υπέστη τις επιπτώσεις των μνημονίων» είπε ο κ.Σκουρλέτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης