Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διεθνής Τύπος: O Tσίπρας κήρυξε την έξοδο από τα μνημόνια αλλά οι Έλληνες είναι εξασθενημένοι και τα προβλήματα άλυτα

Διεθνής Τύπος: O Tσίπρας κήρυξε την έξοδο από τα μνημόνια αλλά οι Έλληνες είναι εξασθενημένοι και τα προβλήματα άλυτα
Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κάλυψαν το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη
O πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας κήρυξε την έξοδο από τα μνημόνια αλλά η Ελλάδα παραμένει στην εντατική, αναφέρει ο διεθνής Τύπος, με τα ξένα μέσα να καλύπτουν εκτενώς το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κάλυψαν το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη με έμφαση σε φράσεις όπως «σήμερα μία καινούργια ημέρα ξημερώνει για την χώρα μας, μία ιστορική ημέρα», για το Reuters ή «Η Ελλάδα ξαναπαίρνει σήμερα την τύχη της στα χέρια της» για το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Deutsche Welle: Η Οδύσσεια της Ελλάδας συνεχίζεται - Είναι ένα χρεοκοπημένο κράτος

Πληθώρα δημοσιευμάτων υπάρχουν στον γερμανικό Τύπο για την Ελλάδα, με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθακη.
Αρκετοί είναι οι Γερμανοί σχολιαστές που στέκονται ιδιαίτερα κριτικά στο περιεχόμενο του διαγγέλματος, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle.
«Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης», τιτλοφορεί σχετικό δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, αναπαράγοντας τη φράση που χρησιμοποίησε ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Σε μία γεμάτη συμβολισμούς εμφάνισή του, ο έλληνας πρωθυπουργός γιόρτασε το τέλος των προγραμμάτων δανεισμού.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τέλος 'μιας σύγχρονης Οδύσσειας', στο τέλος της οποίας η κυβέρνησή του ανέλαβε το πηδάλιο», γράφει το γερμανικό περιοδικό, σχολιάζοντας τους παραλληλισμούς που έκανε ο πρωθυπουργός με την ελληνική μυθολογία.
«Το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα, η οικονομική ανάπτυξη και η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα μετά από μακροχρόνια ύφεση.
Ωστόσο, το χρέος, που ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ, παραμένει γιγάντιο, οι Έλληνες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν δραστικές περικοπές του εισοδήματός τους στο διάστημα της κρίσης.
Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, πολλοί πολίτες, ειδικοί και πολιτικοί δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση ότι η κρίση έχει τελειώσει».
Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα με αφορμή την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος κάνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ο νέος Οδυσσέας της Ελλάδας», γράφει η συντηρητική εφημερίδα της Φραγκφούρτης για τον έλληνα πρωθυπουργό.
«Ο πολυμήχανος Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα μετά από μακρά Οδύσσεια και πάλι έξω από τα προγράμματα των δανειστών – αυτό το μήνυμα στέλνει στους ψηφοφόρους του.
Πολλά προβλήματα παραμένουν όμως άλυτα», σχολιάζει η FAZ, αναφέροντας ως παράδειγμα τις συγκρατημένες επενδύσεις των επιχειρήσεων και τη συνεχιζόμενη έλλειψη οργάνωσης στον διοικητικό μηχανισμό της Ελλάδας.
«Πολλούς χαιρετισμούς από την Ιθάκη», γράφει η ίδια εφημερίδα στον τίτλο εκτενούς ανταπόκρισης στις πολιτικές της σελίδες και σχολιάζει: «Δύσκολα μπορεί να ψέξει κανείς τον Τσίπρα για το γεγονός ότι κατέφυγε τόσο πίσω στην αρχαιότητα κατά την ομιλία του για την εκπνοή του τρίτου και προς το παρόν τελευταίου ελληνικού προγράμματος βοήθειας.
Διότι το παρόν της Ελλάδας είναι τόσο μουντό ώστε μάλλον κάθε έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να αναζητήσει καταφύγιο στο παρελθόν προκειμένου να μην χρειαστεί να πει τόσο πολλά για το εδώ και το τώρα.
Το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το τραπεζικό σύστημα στενάζει υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι φόροι είναι υψηλοί, νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν μαζικά την πατρίδα τους».
Ο γερμανός ανταποκριτής θεωρεί μισή αλήθεια τον ισχυρισμό ότι τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης διότι, όπως λέει, «τελειώνουν μόνο οι εκταμιεύσεις (σ.σ. προς την Ελλάδα).
Η αποπληρωμή […] ακόμη εκκρεμεί». Παρόλα αυτά, ο έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει να μιλήσει για «τέλος των μνημονίων», επισημαίνει η FAZ και παρατηρεί: «Αυτό είναι ό,τι είχε υποσχεθεί στους υποστηρικτές του και πριν από την πρώτη εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015. Το άρθρο κλείνει με τη διαπίστωση ότι «ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα το 2010 σε καμία περίπτωση δεν έχει φθάσει στο τέλος του».
«Γιορτή στην Ιθάκη», τιτλοφορεί σύντομο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, αναπαράγοντας σχετικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που παραθέτει εν συντομία το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.
«'Μέρα λύτρωσης' για την Αθήνα», σημειώνει η ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. «Το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Αθήνα έχει ολοκληρωθεί.
Δάνεια ύψους 289 δις ευρώ εμβάσθηκαν (σ.σ. στην Ελλάδα). Ο Τσίπρας εμφανίζεται ανακουφισμένος», παρατηρεί το ρεπορτάζ.
«Ο Τσίπρας υπόσχεται αναγέννηση της Ελλάδας –ωστόσο η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται», γράφει σε εκτενή της ανταπόκριση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Ο γερμανός ανταποκριτής παίρνει ως αφορμή την επιλογή του έλληνα πρωθυπουργού να κάνει το διάγγελμά του από την Ιθάκη για να θυμίσει το διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, από όπου είχε ανακοινωθεί η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.
«Σε αντίθεση με τον μυθικό ήρωα Οδυσσέα, ο πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε να παλέψει με Κύκλωπες καθοδόν προς την Ιθάκη, ούτε άκουσε το σαγηνευτικό τραγούδι των Σειρήνων, που λέγεται ότι απέβαινε μοιραίο για πολλούς ναυτικούς της αρχαιότητας.
Ο Τσίπρας πέταξε με το ελικόπτερο στο νησί.
Έτσι δεν συνάντησε ούτε τον Σίσυφο, τον οποίο είχε συναντήσει ο Οδυσσέας στον Άδη.
Τα βάσανα του Σισύφου θυμίζουν τα όσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμη οι Έλληνες.
Ακόμη κι αν ευρωπαίοι πολιτικοί δεν κουράζονται να παρουσιάζουν διαρκώς το πρόγραμμα διάσωσης ως μεγάλη επιτυχία, οι Έλληνες δεν έχουν πολλούς λόγους να πανηγυρίζουν», σχολιάζει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ.
Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η πίεση της λιτότητας διατηρείται και σε καμία περίπτωση δεν έχουν διευθετηθεί όλα τα σημεία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνεχίσουν να εξετάζουν κάθε τρεις μήνες τα 'βιβλία' της Αθήνας και να ελέγχουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Η μοναδική διαφορά της 'νέας εποχής' είναι ότι δεν χορηγείται πλέον άλλη δανειακή βοήθεια».
Σε αυστηρό τόνο το σχόλιο της Neue Zürcher Zeitung: «Το (σ.σ.) ελληνικό κράτος είναι και θα παραμείνει χρεοκοπημένο.
Το ότι αυτό το γεγονός μπορεί να κρυφτεί προς το παρόν με βολικό τρόπο κάτω από το χαλί, οφείλεται στη γενναιοδωρία των ευρωπαίων δανειστών.
Αυτοί παραιτούνται έως το 2032 από την απαίτηση εξόφλησης των οφειλομένων.
Ως εκ τούτου το πρόβλημα του χρέους απλά μετατίθεται στο μέλλον – η λύση του ανατίθεται στις επόμενες γενιές. […]
Η σημερινή ηρεμία στην Ελλάδα έχει αγοραστεί με υψηλό τίμημα και ο λογαριασμός θα παρουσιαστεί αργότερα».

Ρωσικά ΜΜΕ: Συμβολικό διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη

Με εκτενείς αναφορές κάλυψαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μερίδα του οικονομικού τύπου το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti σε ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η οδύσσεια με το χρέος τελείωσε» στην εκτενή του αναφορά στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η οκταετής Οδύσσεια με την κρίση που προκάλεσε το χρέος ολοκληρώθηκε, η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους της και δεν επιστρέφει πίσω».
Το διάγγελμα του Τσίπρα από την Ιθάκη, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο, ήταν συμβολικό, ενώ υπενθυμίζει ότι στην αρχή αυτής της Οδύσσειας, είχε αναφερθεί στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο.
Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανειλημμένα έκανε αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείου ΤASS, στην επίσης εκτενή του ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο «Τσίπρας: η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και οι πελατειακές σχέσεις οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους», δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία του διαγγέλματος του Έλληνα πρωθυπουργού που αναφέρονται στα αίτια και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην κρίση χρέους.
Ο Τσίπρας υπογράμμισε, γράφει το TASS, ότι στην αρχή της νέας εποχής για την χώρα η Ελλάδα «δεν θα αγνοήσει τα μαθήματα από την συμμετοχή της στα μνημόνια».
Το πρακτορείο TASS γράφει ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι με τις συναλλαγές που έκανε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές οδήγησε τη χώρα σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας και σε νέες στερήσεις για τους πολίτες, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του διάγγελμα επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στα κόμματα εκείνα, τα οποία ήταν στο τιμόνι της εξουσίας και θέλουν εκ νέου να αναλάβουν την εξουσία».
H οικονομική εφημερίδα Vedomosti στο άρθρο της, με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε την κρίση χρέους με την Οδύσσεια», αναφέρεται εκτενώς στο διάγγελμα του πρωθυπουργού επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι παραθέτει αυτούσιο το twitter του Έλληνα πρωθυπουργού στο οποίο γράφει «Σήμερα στην πατρίδα μας ξημέρωσε μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική.
Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της»

Times: Τέλος του μνημονίου για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα χθες εξήλθε του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην ιστορία με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της», γράφουν οι Times του Λονδίνου.
«Η λιτότητα δεν είναι ένας επιθυμητός στόχος, αλλά συχνά αποτελεί μια απαραίτητη πορεία.
Η αποτυχία της Ελλάδας για πολλά χρόνια να ζήσει με τα μέσα που είχε πυροδότησε μια κρίση χρέους το 2009-2010 που διαδόθηκε σε άλλα μέλη της ευρωζώνης.
Παρά το σύντομο φλερτάρισμα με τη χίμαιρα του σοσιαλιστικών οικονομικών πολιτικών, η Ελλάδα έχει ευθυγραμμίσει αποφασιστικά τις δαπάνες της με το εισόδημά της.
Δεν υπήρχε άλλη ρεαλιστική πολιτική. Είτε ακολουθούν είτε όχι τους περιορισμούς του ευρώ, η ελευθερία των εθνικών κυβερνήσεων πάντα θα περιορίζεται από τους νόμους της αριθμητικής». υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.
«Η Ελλάδα παρέμεινε πιστή στο πρόγραμμα διάσωσης.
Η οικονομία αναπτύσσεται και έχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Η είσοδός της στο ενιαίο νόμισμα το 2001 ήταν μια τρομερή απόφαση.
Η κρίση χρέους του 2009-2010 που έπληξε τις οικονομίες της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας έλαβε διαφορετικές μορφές, αλλά είχε ένα κοινό αποτέλεσμα: οι διεθνείς επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτές τις χώρες.
Η θεραπεία που προώθησε ο Βαρουφάκης και οι αριστεροί υποστηριστές του ήταν η αντίσταση προς τις περικοπές προϋπολογισμού και η ώθηση της εσωτερικής ζήτησης.
Αν η Ελλάδα έμενε εκτός ευρώ θα μπορούσε όντως να προβεί σε ανταγωνιστική υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος.
Ωστόσο, δεν υπήρχε βιώσιμη λύση από την αναδιάρθρωση του κράτους πρόνοιας, του δημόσιου τομέα και του φορολογικού συστήματος. Η εγκατάλειψη του ευρώ το 2015 και το 2016 θα πυροδοτούσε μια άνοδο των μισθολογικών απαιτήσεων, υψηλότερο πληθωρισμό, διαρροή κεφαλαίων και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
Από την έναρξη της κρίσης, τα πολιτικά άκρα της Ελλάδας προσπάθησαν να επωφεληθούν από την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου. Η κυβέρνηση και οι ψηφοφόροι αντιστάθηκαν στην αβελτηρία τους με σοφό τρόπο», καταλήγει το άρθρο των Times.

Reuters: Ο Τσίπρας σηματοδοτεί το τέλος της «σύγχρονης Οδύσσειας»

Για μια κίνηση γεμάτη από συμβολισμούς κάνει λόγο με δημοσίευμά του το «Reuters» αναφορικά με την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να απευθύνει από το νησί της Ιθάκης το διάγγελμά του για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης.
«Η Ιθάκη θα ταυτιστεί και πάλι με το τέλος μιας σύγχρονης Οδύσσειας πολύ δύσκολης για τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την άφιξή του στο νησί.
Στο έπος του Ομήρου, ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη από τον Τρωικό πόλεμο μετά από ένα ταξίδι στη θάλασσα που διήρκησε 10 χρόνια, σχολιάζει το «Reuters».
Όπως αναφέρει το «Reuters», η τρίτη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας έληξε τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018, αφού οι διεθνείς πιστωτές χρηματοδότησαν τη χώρα, με αντάλλαγμα τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα λιτότητας, που παρακολουθούν οι θεσμοί από το 2010.
«Ο Τσίπρας, ένας αριστερός πολιτικός που εξελέγη το 2015 υποσχόμενος να σχίσει τα μνημόνια, αναγκάστηκε αντ’ αυτού να δεχθεί ένα νέο δάνειο εκείνο τον Αύγουστο για να αποτρέψει τη χρεοκοπία και μια έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη», αναφέρει το «Reuters».
«Ντυμένος ανεπίσημα, με ένα άσπρο πουκάμισο και παντελόνι, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε αρκετούς παραλληλισμούς με την Οδύσσεια, όπου ο Οδυσσέας είχε κληθεί να αντιμετωπίσει Κύκλωπες, σειρήνες και αδίστακτους μνηστήρες που ήθελαν να του κλέψουν τη θέση -σε ένα έμμεσο καρφί στο κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Όπως συνεχίζει το «Reuters», ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε υποβάλει αίτηση για το πρώτο σχέδιο διάσωσης από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον Απρίλιο του 2010, είχε τότε επίσης χρησιμοποιήσει την παρομοίωση με την Οδύσσεια.
«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο μονοπάτι, μια νέα οδύσσεια για την Ελλάδα και για το ελληνικό έθνος», είχε δηλώσει τότε ο κ. Παπανδρέου.
«Όμως ξέρουμε τον δρόμο προς την Ιθάκη, και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά», είχε προσθέσει ο τότε πρωθυπουργός.
Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, λιτότητα και πολιτική αναταραχή ακολούθησαν, συρρικνώνοντας την οικονομία κατά το ¼, ωθώντας το ένα τρίτο του πληθυσμού στη φτώχεια και αναγκάζοντας χιλιάδες να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Ακολούθησαν άλλα δύο προγράμματα διάσωσης το 2012 και το 2015.
Συνολικά, τα 288 δισ. ευρώ που δανείστηκε η Ελλάδα αποτελούν το ιστορικά μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης, συσσωρεύοντας το χρέος της χώρας στο 180% του ετήσιου της ΑΕΠ.
Τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ περαιτέρω περικοπές των συντάξεων είναι πιθανές για το 2019.


AFP: Μία ιστορική μέρα...η μέρα του τέλους των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης

Θέλοντας να σημαδέψει την πρώτη ημέρα της «νέας εποχής» της χώρας του απαλλαγμένης από τα προγράμματα της διεθνούς βοήθειας και από την εδώ και οκτώ χρόνια επιτροπεία των πιστωτών, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη, στο Ιόνιο Πέλαγος, σημείο εκκίνησης και επιστροφής του Οδυσσέα στην Οδύσσεια του Ομήρου για να ανακοινώσει «ότι μία καινούργια μέρα ξημέρωσε» για την Ελλάδα.
«Μία ιστορική μέρα...η μέρα του τέλους των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης», αναφέρει το AFP.

Guardian: Καλά νέα με φόντο τους εξαθλιωμένους Έλληνες

Με τίτλο «Καλά νέα: Η Ελλάδα εξέρχεται από την λιτότητα», ο σκιτσογράφος Μάρτιν Ρόουσον απεικονίζει τη χώρα μας ως έναν σκελετό που πανηγυρίζει το τέλος της μνημονιακής περιόδου, με φόντο καμένη γη και εξαθλιωμένους Έλληνες.

Washington Post: Επισήμως η Ελλάδα εισέρχεται στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Αν και η Ελλάδα επισήμως εισέρχεται στη μεταμνημονιακή εποχή, παραμένει δεσμευμένη από τις απαιτήσεις για λιτότητα των δανειστών, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post που αναμεταδίδει πληροφορίες του Associated Press.
«Αν και η χώρα δεν φοβάται νέες απαιτήσεις για περικοπές από το εξωτερικό, η δημοσιονομική της ελευθερία έχει υψηλό τίμημα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η Washington Post κάνει αναφορά και στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη όπου ανήγγειλε την έξοδο από τα μνημόνια.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιστροφή στην Ιθάκη δεν είναι το τέλος της περιπέτειας» τόνισε κατά τη συνάντηση με τις τοπικές αρχές.
Μάλιστα, ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι αν και η Ελλάδα έχει μετατρέψει το έλλειμμα σε πλεόνασμα, περισσότερα μέτρα λιτότητας παραμένουν στον ορίζοντα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2019 και το 2020 θα εφαρμοστούν περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις φόρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Der Standard: Όχι, δεν πηγαίνουν όλα στραβά στην Ελλάδα

Το τέλος του προγράμματος οικονομικής βοήθειας συνεπάγεται και το τέλος του χαρακτηρισμού «οι χρεοκοπημένοι Έλληνες», σχολιάζει η εφημερίδα «Der Standard», συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο… άσχημη.
«Από αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της οικονομικά και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας τελειώνει.
Και οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν με ευρώ.
Οι αναταράξεις, τις οποίες θα είχε προκαλέσει μια έξοδος από το κοινό νόμισμα, αποσοβήθηκαν.
Η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, η ανεργία υποχωρεί και οι ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν εκτός από φέτα και ούζο, και πολλά άλλα προϊόντα στο εξωτερικό», αναφέρει μεταξύ άλλων η αυστριακή εφημερίδα και ο οικονομικός αναλυτής Andras Szigetvari,.
«Όχι, δεν πηγαίνουν όλα στραβά στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν οι επικριτές των ευρωπαϊκών προγραμμάτων λιτότητας.
Η οικονομία επεκτείνεται και πάλι, η ανεργία υποχωρεί και οι ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν εκτός από φέτα και ούζο, και πολλά άλλα προϊόντα στο εξωτερικό.
Από αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της οικονομικά και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας τελειώνει.
Και οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν με ευρώ.
Οι αναταράξεις, τις οποίες θα είχε προκαλέσει μια έξοδος από το κοινό νόμισμα, αποσοβήθηκαν», σχολιάζει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι, ωστόσο, είναι αλήθεια ότι τα οκτώ χρόνια συνεχούς λιτότητας, τα οποία υποχρεώθηκε να περάσει η χώρα υπό την εποπτεία των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ στην αρχή, έχουν αφήσει πίσω τους βαθιές πληγές.
Αυτό είναι ιδιαιτέρως ορατό στο εσωτερικό της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.
Η ανεργία υποχωρεί, αλλά εξακολουθεί να κυμαίνεται στο εξαιρετικά υψηλό 20%.
Το 42% όσων είναι κάτω από 25 ετών δεν έχει εργασία.
Ένα μεγάλο μέρος μιας ολόκληρης γενιάς δεν έχει εργασία και δεν ολοκληρώνει κάποιο κύκλο εκπαίδευσης.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει μειωθεί από το 2008 κατά το ένα τέταρτο.
Ας φαντασθεί κανείς ότι χάνει ξαφνικά το ένα τέταρτο του εισοδήματός του.
Αυτό δίνει μια εικόνα της δυστυχίας.
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη, επειδή επί χρόνια εξέλεγαν κυβερνήσεις, οι οποίες δεν έκαναν τίποτε, ώστε η χώρα να μη ζει πέρα από τις δυνατότητές της.
«Στην Ελλάδα ουδέποτε κατορθώθηκε να οικοδομηθεί μια λειτουργούσα φορολογική διοίκηση και γραφειοκρατία.
Ωστόσο, μέρος της ευθύνης για την καταστροφή φέρουν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.
Εξανάγκασαν την Ελλάδα σε απότομη και ταχεία λιτότητα, η οποία προκάλεσε οικονομική ύφεση.
Αυτό δεν το λένε κάποιοι τυχαίοι εναλλακτικοί οικονομολόγοι, το λέει το ΔΝΤ.
Η ΕΕ επέμεινε δογματικά στις περικοπές, μολονότι υπήρχε δυνατότητα για πιο ήπια εξυγίανση.
Πριν από πέντε χρόνια το ΔΝΤ άρχισε να επεξεργάζεται τα δικά του λάθη στην Ελλάδα και ανέλυσε δημόσια και με διαφάνεια μια μακριά λίστα σφαλμάτων.
Αντιθέτως, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν υπήρξε ούτε λέξη αυτοκριτικής.
Έτσι χάνεται η ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπιση της επόμενης κρίσης και επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.
Αυτή είναι η δεύτερη πληγή, η οποία εξακολουθεί να μένει ανοικτή».
Η εφημερίδα καταλήγει στο ότι «οκτώ χρόνια προγραμμάτων λιτότητος συνέβαλαν στη δημιουργία και ενίσχυση εχθρικών αντιλήψεων.
Στη Βόρεια Ευρώπη δημιουργήθηκε η εικόνα των ανίκανων Νοτιο-ευρωπαίων, οι οποίοι αδυνατούν να προβούν σε εξοικονομήσεις.
Περί «χρεοκοπημένων Ελλήνων» ο λόγος.
Οι προκαταλήψεις αφορούν επίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Από την άλλη πλευρά σε πολλές χώρες υπάρχει εχθρική εικόνα για τους Γερμανούς.
Ωστόσο, αυτή η εχθρότητα μεταξύ του Βορρά και του Νότου στηρίζεται σε εσφαλμένες αντιλήψεις.
Ναι, ο Βορράς διέθεσε πιστώσεις δισεκατομμυρίων στη Νότια Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Πλην, όμως, ο Βορράς είχε προηγουμένως επωφεληθεί οικονομικά από το Νότο, ιδίως από το διαρκές πλεόνασμα εξαγωγών της Γερμανίας.
Επιπροσθέτως, μια βορειο-ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ολλανδία, προσφέρθηκε ως φορολογικός παράδεισος σε παγκόσμιους ομίλους, όπως η Google, και συνέβαλε σε τεράστιες απώλειες προσόδων.
Είναι καιρός να γίνει λόγος και γι’ αυτά στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις χαμένες και κερδισμένες χώρες της Ευρωζώνης»…


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης