Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μόνοι και αυτόνομοι Γεννηματά και Θεοδωράκης – Απαξιωμένοι ή ρυθμιστές;

Μόνοι και αυτόνομοι Γεννηματά και Θεοδωράκης – Απαξιωμένοι ή ρυθμιστές;
Παρά το «διαζύγιο» τους Ποτάμι και Κίνημα Αλλαγής έχουν ακόμα πολιτικές ευκαιρίες…
Τον περασμένο Νοέμβριο οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου Κέντρου πανηγύριζαν για την προσέλευση 200.000 και πλέον πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Κυρίως πανηγύριζαν γιατί ύστερα από χρόνιες διεργασίες και προσπάθειες, οι πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου κέντρου κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική πορεία.
Πορεία την οποία «αγκάλιασαν» χιλιάδες πολίτες – όπως φάνηκε στην εκλογή του αρχηγού -, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα ότι ο «χώρος» είναι πολιτικά ζωντανός και ότι υπάρχει προοπτική.
Προοπτική για να μπει «σφήνα» στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, για να καταλάβει διψήφιο ποσοστό ψήφων και να εδραιωθεί στην τρίτη θέση, εκτοπίζοντας την Χρυσή Αυγή.
Περίπου έξι μήνες μετά και συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή 1 Ιουλίου, η προοπτική αυτή τελείωσε.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι αποχώρησαν από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο περισσότερο από ποτέ φαίνεται πως αποτελεί σήμερα απλά τη συνέχεια και τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ.
Αυτοί, οι οποίοι εκτιμούσαν πως πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διατηρηθεί ενωμένο το Κίνημα Αλλαγής κυρίως λόγω του ότι δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε ένα κόμμα δύο αρχηγοί κομμάτων, δικαιώθηκαν.
Αυτό ήταν εξαρχής και το πρώτο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής.
Να παραμείνουν δηλαδή ενωμένοι οι «νικητές» και οι «ηττημένοι» των εσωκομματικών εκλογών και το κυριότερο να πορευτούν συντονισμένα και με ενιαίο πολιτικό λόγο και στόχευση.
Κάτι που δεν έγινε.
Και πλέον, Γεννηματά και Κίνημα Αλλαγής, Θεοδωράκης και Ποτάμι κινούνται χωριστά, αυτόνομοι και μόνοι.
Και το ερώτημα είναι ποιο είναι το πολιτικό τους μέλλον.
Πριν την ένωση τους, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν πως η πολιτική τους σύμπραξη ήταν μονόδρομος εάν πράγματι ήθελαν να έχουν μια αξιοπρεπή και ισχυρή πολιτική παρέμβαση.
Τώρα;
Μετά τη διάλυση του μεταξύ τους «συνασπισμού», Γεννηματά και Θεοδωράκης υποστηρίζουν πως θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία.
Γνωρίζουν όμως ότι αυτή η πορεία δεν είναι πολιτικά βιώσιμη.
Το δείχνουν άλλωστε και οι τελευταίες μετρήσεις (της Alco στις 29/6, της Pulse στις 28/6 και της Metron Analysis στις 30/6), οι οποίες ήθελαν το ενωμένο Κίνημα Αλλαγής να λαμβάνει από 6% έως 9,9%
Παρόλο αυτά Γεννηματά και Θεοδωράκης γνωρίζουν πως τόσο την τρέχουσα πολιτική περίοδο όσο και μετά τις επόμενες εκλογές, θα έχουν ένα αυξημένο πολιτικό ρόλο και λόγο.
Ήδη ο κ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι θεωρούνται ως εκείνοι που μπορούν να αποτελέσουν την πολιτική σανίδα σωτηρίας της κυβέρνησης Τσίπρα, εάν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών και οι ΑΝΕΛ επιμείνουν στην καταψήφιση της.
Ήδη η κα.Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής λογίζονται ως πολιτική δύναμη – ρυθμιστής καθώς είναι αυτοί που θα αποφασίσουν σε ποιον εκ των Τσίπρα – Μητσοτάκη θα δώσουν το «χρίσμα» της διακυβέρνησης μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή και οι δύο μοιάζουν σχετικά «ανακουφισμένοι» από το πολιτικό «διαζύγιο».
Το Ποτάμι που ασφυκτιούσε υπό τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ – ΔΗΣΥ, το Κίνημα Αλλαγής που δεν ήξερε ποια πολιτική πορεία και γραμμή έπρεπε να χαράξει με το Ποτάμι στις τάξεις του.
Και για τους δύο τα πράγματα μοιάζουν πλέον πιο ξεκάθαρα.
Το Ποτάμι με τους 6 βουλευτές του διαμηνύει πως θα συνεργαστεί βάσει προγραμματικής συμφωνίας από την επόμενη Βουλή, προτάσσοντας τις δικές του πολιτικές προτεραιότητες και γνωρίζοντας πως μετά τη μετατόπιση της ΝΔ προς τα δεξιά, υπάρχει χώρος για να εκμεταλλευτεί το κενό που υπάρχει στον χώρο των ψηφοφόρων του φιλελεύθερου κέντρου.
Το Κίνημα Αλλαγής – ΔΗΣΥ με τους 20 βουλευτές του διαμηνύει πως πορεύεται αυτόνομα, ασκεί κριτική τόσο σε ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε ΝΔ και επιχειρεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους, γνωρίζοντας πως στο σενάριο μιας πεντακομματικής Βουλής – σενάριο εξαιρετικά πιθανό μετά τις εθνικές εκλογές – θα είναι το μόνο κόμμα που θα είναι σε θέση να ρυθμίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Παρά το «διαζύγιο» τους, Γεννηματά και Θεοδωράκης έχουν ακόμα πολιτικές δυνατότητες και ευκαιρίες για να ισχυροποιήσουν τη θέση και τη γραμμή τους.
Το αν θα τα καταφέρουν, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις κινήσεις και τις πολιτικές αποφάσεις που θα λάβουν τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης